Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Statelor Unite ale Amercii în mesajul transmis națiunii marți seară pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei, lăudând sistemele HIMARS despre care spune că sunt foarte eficiente, însă Rusia încă este superioară pe front, mai ales în Donbas, unde este „pur și simplu iadul”.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Zelenski a menţionat, în mesajul său zilnic, că a discutat, marţi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, tema principală fiind sprijinul defensiv pentru lupta pentru libertate, şi că preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, s-a aflat la Kiev, notează news.ro.

"În negocierile cu Stoltenberg şi cu Rau, am acordat atenţie specială problemei prizonierilor de război ai noştri deţinuţi de Rusia. Mai exact, asta se aplică şi atacului terorist al Rusiei asupra Olenivka, care trebuie să devină argumentul suprem pentru toate ţările civilizate din lume să recunoască oficial Rusia ca stat terorist. Ce mai e nevoie pentru ca asta să se întâmple? Nu este acesta un act de terorism suficient de brutal şi evident pentru ca deciziile de recunoaştere a Rusiei ca stat terorist să fie luate în principalele capitale ale lumii?", a adăugat preşedintele ucrainean.

El a mulţumit preşedintelui american Joe Biden şi poporului american pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei.

"Cuvântul «HIMARS» a devenit aproape sinonim cu cuvântul «justiţie» pentru ţara noastră şi forţele de apărare ucrainene vor face totul pentru a se asigura că ocupanţii suferă pierderi tot mai dureroase în fiecare săptămână, graţie acestor sisteme foarte eficiente. Da, într-adevăr, încă tot nu putem trece cu totul de avantajul armatei ruse în ceea ce priveşte artileria şi numărul trupelor, şi asta este palpabil în lupte, în special în Donbas - Pisky, Avdiivka, în alte direcţii. Acolo e pur şi simplu iadul. Nici nu poate fi descris în cuvinte...", a continuat Zelenski.

Diplomații încearcă să obțină mai multe arme

El a arătat că toţi ucrainenii ar trebui să le fie recunoscători luptătorilor care apără poziţiile ucrainene acolo, în ciuda superiorităţii semnificative a "teroriştilor".

Zelenski a mai spus că diplomaţii şi alţi reprezentanţi ai statului fac "tot ce este posibil şi imposibil" să obţină armele care vor ajuta Ucraina să oprească acestă "hoardă", mulţumindu-le acestora.

El s-a referit şi la noile decizii de a întări sancţiunile împotriva Rusiei cauzate de război, arătând că SUA şi Canada au extins lista persoanelor şi entităţilor juridice cărora li se aplică restricţii.

"Aceasta este calea cea dreaptă şi e necesar ca Uniunea Europeană să umple pauza sancţiunilor cât mai curând posibil adoptând un nou pachet de sancţiuni împotriva statului terorist. Vom lucra la asta în săptămânile care urmează", a susţinut el.