O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare care îi arată pe parașutiștii veterani ai Rusiei celebrând la înălțime Ziua Forțelor Aeropurtate a fost puternic ironizată de internauți.

Veterani ai Fortelor Aeropurtate ale RusieiFoto: Captura video

Rusia a celebrat marți, 2 august, Ziua Forțelor Aeropurtate, jurnalistul Francis Scarr de la BBC notând că a ratat unul dintre cele mai interesante momente ale festivităților: faptul că veteranii au renunțat la tradiționala baie în fântâna din centrul orașului Ekaterinburg în favoarea unei piscine de pe acoperișul unui zgârie-nori.

„Nu este clar dacă aceștia au încercat ulterior să își dea drumul cu parașuta de pe clădire”, glumește el.

Înregistrarea video a făcut deliciul internauților, unul dintre utilizatorii Twitter întrebându-se dacă veteranii ruși se află măcar în apă sau piscina este umplută cu vodcă.

Alții au remarcat că în prezent aceștia „ar fi cele mai bune trupe de care dispune Rusia” sau că vârsta participanților la celebrări a crescut semnificativ comparativ cu anii anteriori.

„Se pare că VDV (acronimul sub care sunt cunoscute Forțele Aeropurtate în Rusia) are propriul program de militarizare a balenelor”, a notat un altul.

O fotografie distribuită marți de Scarr care arată momentul dezvelirii unui monument dedicat parașutiștilor căzuți în Ucraina a fost de asemenea ironizată de utilizatorii rețelelor de socializare. Monumentul a fost dezvelit în satul Gus-Hrustalnîi din regiunea Vladimir aflată la nord-est de Moscova.

Forțele Aeropurtate Ruse au înregistrat printre cele mai grele pierderi în războiul din Ucraina

O evaluare a ministerului britanic al Apărării publicată pe 26 mai nota că Forțele Aeropurtate ale Rusiei au fost în centrul unor eșecuri majore pe frontul din Ucraina și au suferit pierderi grele, în ciuda faptului că sunt trupe de elită alcătuite în mare parte din soldați contractuali.

VDV au fost profund implicate în mai multe eșecuri tactice notabile de la începutul invaziei rusești, printre care încercarea de a avansa spre Kiev prin aerodromul Hostomel în luna martie, progresul blocat pe axa Izium din aprilie și încercările de traversare ale râului Siverskyi Donets unde rușii au suferit o serie de înfrângeri zdrobitoare.

Evaluarea redactată de ministerul Apărării de la Londra pe baza rapoartelor primite de la serviciile sale de informații nota de asemenea că trupele VDV au fost aruncate în misiuni mai potrivite pentru trupele de infanterie cu blindate, acesta fiind unul dintre motivele pentru pierderile grele înregistrate.

„Performanțele lor inegale reflectă probabil o gestionare strategică greșită a acestei capacități și eșecul Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană”, mai nota aceeași sursă.

Președintele rus Vladimir Putin l-ar fi demis pe comandantul Forțelor Aeropurtate, general-colonelul Andrey Serdiukov, în luna iunie, deși Moscova nu a confirmat oficial această informație.

Urmărește ultimele evoluții din a 161-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.