Rusia celebrează pe 2 august Ziua Forțelor Aeropurtate, ocazie cu care au dezvelit un monument dedicat parașutiștilor căzuți în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina și au organizat manifestații publice în numeroase localități din țară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit jurnalistului Francis Scarr de la BBC, monumentul din imagine a fost dezvelit în satul Gus-Hrustalnîi din regiunea Vladimir aflată la nord-est de Moscova.

O înregistrare video distribuită de Scarr a surprins celebrările din orașul Ekaterinburg, acesta notând că „este ziua parașutiștilor în Rusia ceea ce înseamnă că veteranii se fac criță și se răcoresc în fântâne”.

Scarr notează că imaginile au fost înregistrate în apropierea unui memorial dedicat militarilor uciși în Afganistan și Cecenia.

Jurnalistul Roman Tsimbalyuk, fost corespondent al agenției de presă ucrainene UNIAN la Moscova, susține că trupele aeroportate (cunoscute sub acronimul VDV în Rusia) au început să recruteze activ deținuți persoane cu antecedente penale și deținuți condamnați pentru infracțiuni grave.

Dat fiind faptul că războiul informațional se poartă de ambele părți, afirmațiile jurnalistului ucrainean trebuie luate cu o notă de circumspecție, însă este cunoscut că mercenarii Wagner au început deja să recruteze infractori din penitenciare, precum și voluntari din țări precum Kârgâzstan și Uzbekistan.

Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului din SUA nota de asemenea încă de pe 16 mai că denaturarea unităților aeropurtate de elită cu mercenari din cauza lipsei rezerviștilor este șocantă.

Forțele Aeropurtate Ruse au înregistrat pierderi grele în războiul din Ucraina

O evaluare a ministerului britanic al Apărării publicată pe 26 mai nota că Forțele Aeropurtate ale Rusiei au fost în centrul unor eșecuri majore pe frontul din Ucraina și au suferit pierderi grele, în ciuda faptului că sunt trupe de elită alcătuite în mare parte din soldați contractuali.

VDV au fost profund implicate în mai multe eșecuri tactice notabile de la începutul invaziei rusești, printre care încercarea de a avansa spre Kiev prin aerodromul Hostomel în luna martie, progresul blocat pe axa Izium din aprilie și încercările de traversare ale râului Siverskyi Donets unde rușii au suferit o serie de înfrângeri zdrobitoare.

Evaluarea redactată de ministerul Apărării de la Londra pe baza rapoartelor primite de la serviciile sale de informații nota de asemenea că trupele VDV au fost aruncate în misiuni mai potrivite pentru trupele de infanterie cu blindate, acesta fiind unul dintre motivele pentru pierderile grele înregistrate.

„Performanțele lor inegale reflectă probabil o gestionare strategică greșită a acestei capacități și eșecul Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană”, mai nota aceeași sursă.

Președintele rus Vladimir Putin l-ar fi demis pe comandantul Forțelor Aeropurtate, general-colonelul Andrey Serdiukov, în luna iunie, deși Moscova nu a confirmat oficial această informație.

Urmărește ultimele evoluții din a 160-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.