Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este "prea devreme" să se bucure după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa, în condițiile în care Nava Razoni, cu 26.000 de tone de porumb, este așteptată marți în Bosfor. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat că lumea se află la ”un pas greșit” distanță de o catastrofă nucleară. În același timp, Vladimir Putin a spus că nimeni nu ar câștiga dintr-un război nuclear și acesta nu trebuie declanșat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante evenimente, ziua 160 a războiului, LIVETEXT:

01:35Expert maghiar, despre recuperarea Transcarpatiei: Probabilitatea acesteia astăzi este zero

00:35 WSJ: Îl vor abandona conservatorii pe Viktor Orbán?

Conducătorul Ungariei denunță de multă vreme Tratatul de la Trianon din 1920, care i-a lăsat țara fără o mare parte a teritoriului de dinainte de primul război mondial. Concluzia discursului său pare fi promisiunea de a îndrepta acel, în accepțiunea lui, dictat injust. Revanșismul său poate explica de ce nu-l deranjează alterarea granițelor naționale prin forță de către Rusia.

00:17O să vireze guvernul bulgar către Rusia?

„De la „Crimeea este rusească” la un apărător al „condescendenței” după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, președintele bulgar Rumen Radev s-a poziționat în mod clar drept unul dintre puținii lideri pro-ruși din Uniunea Europeană. Prin urmare, una dintre cele mai serioase întrebări cu privire la guvernul interimar este dacă va încerca să revizuiască alegerea geopolitică a Bulgariei, care a fost protejată de ultimul guvern, potrivit Mediapool, citată de Rador.

23:59Ucraina spune că este pregătită să „transforme noaptea în zi” pentru invadatorii ruși

23:20Explozii puternice sunt auzite în orașul Nikolaev

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25713762-ucraina-spune-este-pregatita-transforme-noaptea-pentru-invadatorii-rusi.htm

22:41 VIDEO O nouă înregistrare video arată că regimentul Azov n-a murit, ci folosește Javeline

O înregistrare video apărută marți pe rețelele de socializare arată o nouă lovitură reușită de regimentul Azov cu un sistem antitanc Javelin după reformarea batalionului în urma capitulării de la Mariupol.

21:34VIDEO Parașutiștii ucraineni au primit transportoarele moderne „Husky” din Marea Britanie

80% din populație se identifică ca fiind de etnie rusă, sau slavă, dar țara găzduiește, de asemenea, peste 160 de alte etnii - iar tensiunile reapar între grupurile minoritare și stat, mai ales pe măsură ce războiul din Ucraina se întețește, potrivit Al Jazeera.

21:10 'Eu o numesc Federația Rasistă':Minoritățile etnice din Rusia critică războiul din Ucraina

21:04SUA au impus în cele din urmă sancțiuni împotriva presupusei amante a lui Vladimir Putin, Alina Kabaeva

20:36Primul vas cu grâu ucrainean care a plecat din porturile țării de la declanșarea războiului a ajuns marți seara pe coasta Turciei. Acesta părăsise portul Odesa în urmă cu o zi.

20:14Experții militari ruși au început să se teamă de prelungirea războiului din Ucraina / Capcana pe care și-a construit-o singur Kremlinul

Rusia spune că este pregătită pentru ruperea completă a legăturilor diplomatice cu SUA

19:56Canada a anunțat că introduce noi sancțiuni împotriva a 43 de oficiali militari ruși și a 17 companii „implicate în vărsarea de sânge fără sens a lui Putin, inclusiv în evenimentele îngrozitoare de la Bucha”.

19:28VIDEO Fostul lider laburist Jeremy Corbyn cere Occidentului să nu mai trimită arme Ucrainei: „Nu va duce la o soluție”

18:22Ucraina afirmă că numărul așezărilor eliberate de sub ocupația rusă în regiunea Herson din sudul țării a crescut cu încă 7, ajungând la 53.

17:59 Rusia spune că este pregătită pentru ruperea completă a relațiilor diplomatice cu SUA

17:31 Ucraina nu va mai primi tancuri Leopard de fabricație germană: Sunt într-o stare „complet nesatisfăcătoare”

16:47FOTO. Ziua Forțelor Aeropurtate în Rusia: Veteranii au dezvelit un monument în cinstea parașutiștilor uciși în Ucraina

16:45Procurorul general din Liban a decis marți ridicarea sechestrului asupra navei sub pavilion sirian despre care Ucraina a susținut că transporta făină și orz furate, permițându-i să navigheze după ce s-a a constatat că „nu a fost comisă nicio infracțiune”, scrie Reuters.

Cu toate acestea, nava rămâne deocamdată în imposibilitatea de a naviga din cauza unui alte dispoziții de sechestru emise de un judecător din Tripoli, unde vasul este acostat.

Ucraina a acuzat că nava sub pavilion sirian transporta aproximativ 10.000 de tone de făină și orz care ar fi fost furate de Rusia din Ucraina, acuzații respinse de Moscova.

15:20Rusia acuză SUA că sunt implicate direct în războiul din Ucraina pentru că aprobă țintele sistemelor HIMARS

14:07Regimentul Azov din Ucraina, declarat "grupare teroristă" de Curtea Supremă a Rusiei

13:46 Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care ar urma să se întâlnească vineri la Soci, în Rusia, vor discuta, printre altele, despre acordul intermediat de Turcia pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene de la Marea Neagră, a susținut marți Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

El a spus că cei doi vor vorbi despre cât de eficient funcționează acordul, care trebuie reînnoit după 120 de zile.

A început evacuarea civililor ucraineni din Donețk

13:26 Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk spune că primul tren cu civili evacuați din regiunea Donețk a sosit deja la Kropîvnîțkîi, capitala regiunii Kirovohrad, scrie The Kyiv Independent. În 30 iulie, Vereșciuk spunea că 200.000 de civili trebuie evacuați din regiunea Donețk, din calea bombardamentelor.

12:45Șoigu susține că Rusia ar fi distrus 6 sisteme de rachete HIMARS

12:2535% dintre ruși cred că Soarele să învârte în jurul Pământului și nu invers, potrivit unui sondaj publicat de Institutul de Cercetare a Opiniei Publice de la Moscova citat de Nexta.

12:17 Turcia se aşteaptă ca zilnic o navă încărcată cu cereale să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră, atâta timp cât va fi valabil acordul cu privire la "coridoarele securizate", care vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, a declarat marţi un oficial turc de rang înalt, citat de Reuters.

11:58Statul Major al Ucrainei anunță, în actualizarea informațiilor de pe front transmisă marți, că Ucraina a respins atacurile rusești în direcția Bakhmut, Avdiivka și Kramatorsk din regiunea Donețk.

Conform sursei citate de The Kyiv Independent, forțele ruse au desfășurat mai multe unități în apropierea satelor Bairak și Dementiivka din regiunea Harkov, dar ar fi fost respinse de trupele ucrainene. De asemenea, forțele ruse s-au retras după ce au încercat „fără succes” să ia cu asalt zona de lângă satul Trudoliubivka din regiunea Herson, mai spune armata ucraineană.

Primul transport de cereale din Ucraina de la începutul invaziei ruse, așteptat marți seara la Istanbul

11:43Nava Razoni, cu 26.000 de tone de porumb la bord, este așteptată marți seara la Istanbul, au anunțat autoritățile turce citate de Reuters. Este primul transport cu cereale ucrainene de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin.

Transportul are destinația finală Liban, în contextul în care țările din Orientul Mijlociu sunt printre cele mai afectate de criza alimentelor.

11:14Șeful consiliului de securitate rus Dmitri Medvedev a publicat o postare în care numește Kazahstan și Georgia ”state artificiale”, relatează Nexta.

Fostul președinte rus mai spune că ”toate popoarele, care locuiau cândva marea și puternică URSS, vor trăi din nou împreună în prietenie”. Ulterior, Medvedev a revenit cu precizări și a susținut că a fost ținta unui atac, iar contul său de pe platforma Telegram a fost spart.

11:003 civili au fost uciși în regiunea Donețk. Două persoane au fost ucise în Maryinka și una în Bakhmut, a declarat marți guvernatorul regiunii Donețk Pavlo Kyrylenko. Încă trei persoane au fost rănite, a mai spus Kyrylenko citat de Kyiv Independent.

Ce pierderi ar fi suferit Armata Rusiei de la invazia în Ucraina

10:46Rusia a pierdut 41.170 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit ultimului raport al Statului Major al Ucrainei.

Rusia a mai pierdut și 1.768 tancuri, 4.014 vehicule blindate de luptă, 936 sisteme de artilerie, 259 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 117 sisteme de apărare aeriană, 191 elicoptere, 223 avioane, 739 drone și 15 bărci.

Ministerul ucrainean al apărării a transmis bilanțul evocând versurile imnului neoficial al scoțienilor ”Scoțieni Wha Hae”, scrise de poetul Robert Burns. ”Tiranii cad în fiecare dușman / Libertatea este în fiecare lovitură / Să acționăm sau să murim!”

10:00Poliţia de Frontieră anunţă că 12.068 de cetăţeni ucraineni au intrat luni în România, în scădere faţă de ziua anterioară.

Începând cu 10 februarie (perioadă pre-război) și până în 1 august, ora 24.00 au intrat în România 1.778.478 cetăţeni ucraineni, a transmis, marţi, Poliţia de Frontieră.

09:36Rusia a bombardat regiunea Dnipropetrovsk în cursul nopții de luni spre marți, potrivit Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a precizat că districtele Synelnykivsky și Kryvorizky au fost vizate de forțele ruse în noaptea de 2 august. Mai multe case și vehicule au fost avariate. Reznichenko a spus că nu există victime.

5.327 de persoane uciseîn Ucraina de la începutul războiului

09:14De la începutul războiului, 5.327 de persoane au fost ucise și peste 7.000 au fost rănite în Ucraina, a anunțat biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

09:05SUA acuză Rusia că folosește centrala nucleară de la Zaporojie ca „scut”: ”Apogeul iresponsabilității”

08:50Rezerva strategică de ţiţei din SUA a scăzut la cel mai redus nivel din mai 1985

08:19Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a transmis că trei persoane au murit în urma atacului rușilor asupra unui microbuz lângă Dovhove, regiunea Herson. Se pare că microbuzul transporta șapte persoane care părăseau satul Starosillia, ocupat de ruși, în regiunea Herson. Supraviețuitorii au fost internați în Krivoi Rog.

08:14Explozii au fost auzite marți dimineața la Nikolaev. Primarul Oleksandr Sienkevych a precizat că exploziile au fost auzite în diferite cartiere ale orașului, în cursul nopții de luni spre marți. Se pare că o persoană a fost rănită.

08:12Ucraina investighează 752 de cazuri de trădare.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a raportat că, de la 1 august, cele mai multe cazuri de trădare și colaboraționism cu ocupanții ruși au fost deschise în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski spune că e prea devreme să se bucure de reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa

07:26 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat luni că este "prea devreme" să se bucure după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa salutată unanim.

"În momentul de faţă, este prea devreme să tragem concluziile şi să facem previziuni", a declarat el în alocuţiunea sa video.

"Să aşteptăm să vedem cu va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată", a spus Zelenski potrivit AFP citată de News.ro.

Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse acum aproape şase luni, o navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit Odesa, pe Marea Neagră, cu destinaţia port Tripoli în Liban, conform cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează să atenueze criza alimentară mondială.

00:30VIDEO Guterres: Omenirea se află la doar ”o neînţelegere” sau ”o eroare de judecată” distanţă de”aneantizarea nucleară”

23:48 Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin afirmă că prizonierii de război ucraineni din tabăra Olenivka au fost uciși folosind arme termobarice. „Sunt mulți experți internaționali care cooperează cu Parchetul general. Vreau să vă informez că concluziile preliminare ale experților noștri internaționali indică faptul că metoda acestei crime a fost o armă termobară. Acestea sunt constatările preliminare ale mai multor experți internaționali. Cu siguranță nu a fost un atac cu rachetă - sunt siguri de asta”, a declarat el luni seara.

23:22Producția zilnică a Gazprom, la minimul ultimilor 14 ani Producția zilnică de gaze a companiei rusești Gazprom a scăzut în iulie la cel mai de jos nivel din 2008, potrivit cifrelor, pe fondul temerilor continue că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionării, scrie The Guardian.

22:57 VIDEO Lovitură inter-arme a ucrainenilor: Un tanc rusesc este reperat de o dronă și apoi distrus de la sol cu un sistem Stugna-P.

22:16Evaluare sumbră asupra viitorului armatei ruse: Fără soldați profesioniști, ofițeri cu experiență și cu probleme timp de ani de zile.

21:27 Donald Trump spune că Ucraina ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și NATO pentru a face o înțelegere cu Putin.