O înregistrare video apărută marți pe rețelele de socializare arată o nouă lovitură reușită de regimentul Azov cu un sistem antitanc Javelin după reformarea batalionului în urma capitulării de la Mariupol.

Noua lovitura reusita de militarii regimentului „Azov”Foto: Hotnews

Ukraine Weapons Tracker nu a reușit să identifice locul unde a avut loc lovitura însă site-ul Euromaidan Press nota luni că militarii regimentului Azov au distrus două blindate BMP-3 rusești, una cu o dronă și una cu un tanc, în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

Deși atacul de față are loc cu un sistem Javelin, este probabil ca el să fi avut loc în aceeași regiune. Și în acest atac militarii ucraineni par să fi distrus tot un vehicul blindat rusesc.

Luptătorii regimentului Azov s-au predat la jumătatea lunii mai în Mariupol după ce au apărat uzina Azovstal, ultima redută ucraineană în orașul-port de la Marea Azov, într-un asediu care a făcut înconjorul presei internaționale.

Regimentul Azov a fost reformat mai târziu în cursul lunii mai în orașul Harkov, mai multe înregistrări video cu noua unitate apărând ulterior pe platformele social media.

Militarii Azov, declarați teroriști în Rusia

Regimentul a fost declarat „grupare teroristă” marți de către Curtea Supremă a Rusiei, ceea ce va permite judecarea militarilor săi pentru simplul fapt că au participat la lupte, încălcând astfel legislația internațională privind prizonierii de război.

Membrii unei organizații declarate teroriste de către instanță în Rusia sunt supuși răspunderii penale. Astfel, pentru liderii acesteia sunt prevăzute pedepse cu închisoare de la 15 la 20 de ani și amendă de până la 1 milion de ruble, iar pentru participanții obișnuiți - închisoare de la cinci la 10 ani, cu o amendă de până la 500.000 de ruble.

Săptămâna trecută ambasada Rusiei din Marea Britanie a postat pe Twitter un mesaj de o duritate extremă care susținea că „membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”.

Urmărește ultimele evoluții din a 160-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.