Stocurile de ţiţei de urgenţă din SUA au scăzut cu 4,6 milioane de barili săptămâna trecută, până la cel mai redus nivel din mai 1985, potrivit datelor publicate luni de Departamentul Energiei, transmite Reuters citată de News.ro.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Cantitatea de ţiţei deţinut în Rezerva Strategică de Petrol (SPR) a scăzut la 469,9 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 29 iulie, conform datelor DOE, în urma celei mai mici retrageri săptămânale efectuate din luna mai.

Preşedintele american Joe Biden a stabilit în martie un plan de a elibera 1 milion de barili pe zi (bpd) pe parcursul a şase luni din SPR, pentru a combate preţurile ridicate ale combustibililor, care au contribuit la creşterea inflaţiei.

Preţurile benzinei din SUA sunt cu aproximativ 40 de cenţi pe galon mai mici decât ar fi fost fără vânzări, a spus Casa Albă săptămâna trecută.

Din luna mai, eliberările au fost în medie de 880.000 bpd. Petrolul este vândut companiilor petroliere acreditate prin licitaţii online. DOE nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

DOE a propus o regulă de returnare a ţiţeiului către SPR, permiţându-i acestuia să încheie contracte de cumpărare a petrolului în anii următori la preţuri fixe, prestabilite.

Administraţia consideră că planul va contribui la creşterea producţiei interne de petrol. Directorul comercial al companiei de rafinare Valero Energy, Gary Simmons, a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca volume mai mici să fie eliberate din SPR în viitor, deoarece prognozele referitoare la cerere au fost reduse, adăugând că pieţele petroliere sunt destul de bine echilibrate.