Ministerul rus al apărării a transmis marți că Statele Unite sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul a acuzat SUA că aprobă ținte pentru sistemele HIMARS de fabricație americană, care sunt acum utilizate de Ucraina.

Tot marți, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a susținut că Rusia a distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA de la începutul conflictului din Ucraina, transmite Interfax citată de Reuters.

Rusia anunțase încă de luni că a mai distrus încă două sisteme americane HIMARS, însă armata Ucrainei a negat și a ironizat Moscova, comentând că era vorba despre ambulanțe militare M1152 HMMWV.

Şoigu a declarat că Rusia a distrus, de asemenea, cinci sisteme de lansare de rachete Harpoon anti-navă şi 33 de obuziere M777, de când Moscova a dislocat zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie.

Reuters nu a putut verifica acuratețea informațiilor.

Oficialii ucraineni au declarat că armata folosește 12 sisteme HIMARS, a căror precizie și rază lungă de acțiune au permis Kievului să reducă avantajul artileriei Rusiei.

Luni, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov anunța că alte 4 sisteme americane de rachete HIMARS au ajuns în Ucraina. Ministrul apărării din Ucraina a mai anunțat, pe twitter, că au venit noi arme din Germania. Este vorba despre al treilea sistem multiplu de lansare de rachete MARS II.