Forțele armate ucrainene au eliminat-o pe Olga „Korsa” Kachura, una dintre fondatoarele milițiilor pro-ruse ce au declanșat în 2014 insurgența separatistă din regiunea Donețk aflată în Donbas, anunță presa din Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kachura era comandantul unei divizii de rachete de artilerie, ea având gradul de colonel în cadrul „Miliției populare” a separatiștilor din Donețk. Moartea sa a fost anunțată de primarul din Horlivka, un oraș capturat de separatiștii pro-ruși în timpul luptelor din 2014.

El a rămas sub controlul forțelor pro-ruse de atunci. Înainte de a participa la fondarea milițiilor separatiste, Kachura a lucrat în cadrul departamentului din Donețk al ministerului ucrainean de Interne.

„Astăzi este o zi neagră pentru Horlivka și republică. O femeie curajoasă și înțeleaptă care a stat la originile Miliției Populare din Republica Populară Donețk (RPD) a murit tragic. Kachura Olga Sergeevna, „Korsa” victorioasă și de nezdruncinat, a murit tragic”, a anunțat primarul Ivan Prihodko pe canalul său de Telegram.

Autoritățile pro-ruse susțin că Olga Kachura a fost ucisă în timpul bombardamentelor ucrainene asupra orașului.

„Korsa”, victimă a bombardamentelor ucrainenilor?

Membri ai comunității militare din Rusia acuzau încă de pe 8 iunie forțele ucrainene că își intensifică atacurile de artilerie asupra zonelor din spatele liniilor rusești. Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din estul Ucrainei, afirma la momentul respectiv că ucrainenii ar fi lovit orașele Horlivka și Makiivka.

La fel ca Ghirkin, poreclit „Strelkov”, și Arsen „Motorola” Pavlov, Kachura era mai cunoscută în rândul separatiștilor pro-ruși și a publicului din Rusia prin indicativul ei, „Korsa”.

Pe 23 iulie o explozie puternică a avut loc la un depozit de muniție din Horlivka însă detaliile privind incidentul sunt neclare. Separatiștii pro-ruși și presa din Rusia acuză constant forțele armate ucrainene că bombardează sau atacă cu rachete zone rezidențiale, informații ce nu au fost niciodată confirmate independent.

Eliminarea lui „Korsa” a fost anunțată și de colonelul ucrainean Anatoli Stefan, acesta notând în stilul său deja caracteristic că ea a „făcut un gest de bunăvoință” și a fost denazificată și demilitarizată oficial, o referire la propaganda oficială de la Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 161-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.