Treisprezece civili, intre care doi copii, au fost ucisi duminica in orasul Horlivka, unul dintre bastioanele separatistilor pro-rusi, situat la circa 45 de kilometri nord de Donetsk, in estul Ucrainei, unde au fost semnalate tiruri cu lansatoare de rachete multiple de tip Grad asupra unor cartiere locuite, relateaza AFP.

"Potrivit primelor informatii, 13 persoane si-au pierdut viata, intre care un copil in varsta de un an si un altul in varsta de cinci ani", a anuntat administratia regionala intr-un comunicat.

"Interventia serviciilor de urgenta este perturbata de tiruri regulate", potrivit aceleiasi surse.

Un purtator de cuvant al armatei ucrainene informase anterior cu privire la tiruri cu lansatoare de rachete de tip Grad asupra cartierelor rezidentiale din Horlivka, atribuindu-le rebelilor pro-rusi.

"Eram la piata, cand oameni din DNR (autoproclamata "Republica populara Donetsk") ne-au spus ca vor avea loc tiruri importante si ca trebuie sa plecam", a relatat prin telefon pentru AFP Liudmila, o locuitoare din Horlivka.

"20 de minute mai tarziu, tirurile au inceput. Primul a venit din interiorul orasului, iar apoi au venit din toate partile. Nu mai intelegem nimic", a continuat ea.

"In parc, am vazut un barbat, o femeie si un copil pe jos, morti din cate mi-am dat seama. In apropiere de gara, un magazin a fost distrus, statia de autobuz era in flacari, iar oameni morti zaceau in jur", a mai relatat ea.

Anterior, Consiliul pentru aparare si securitate nationala a anuntat ca fortele ucrainene au "distrus mai multe baraje" ale insurgentilor si ca se aflau in apropiere de Horlivka, un oras cu 258.000 de locuitori, cunoscut drept fieful liderului rebel Igor Bezler.

Recucerirea Horlivka este prezentata de catre militari ca o etapa cruciala in avansarea catre Donetsk, capitala regiunii si bastion al separatistilor pro-rusi.