Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, au vizitat vineri Nigeria, în cadrul promovării Jocurilor Invictus, eveniment sportiv pe care prințul l-a fondat pentru veteranii de război, potrivit AFP.

Prințul Harry la Jocurile InvictusFoto: Darryl Dyck / AP / Profimedia

Cuplul a sosit vineri la Abuja, capitala nigeriană, unde a vizitat o școală pentru a da startul unui eveneniment privind sănătatea mintală a tinerilor.

Întâmpinați de un grup de dansatori și toboșari Igbo, prințul Harry și Meghan au vizitat Academia Lightway, unde au fost întâmpinați de elevi.

„Dacă există un lucru pe care îl puteți lua de astăzi, este că sănătatea mintală este treaba tuturor”, le-a spus prințul Harry elevilor. „Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu atât mai mult putem reduce stigmatul”.

Meghan s-a alăturat ducelui de Sussex pe scenă înainte de a se îndrepta spre o întâlnire cu oficiali militari pentru a discuta despre Jocurile Invictus.

Nigeria a devenit membră a jocurilor în 2022.

Următoarele jocuri vor avea loc în februarie 2025, în Vancouver, Canada.

„A fost foarte tare. Am vrut doar să îl ating”, a declarat pentru AFP eleva Nnena Edeh, în vârstă de 13 ani, care s-a declarat „inspirată” de întâlnire în timp ce prințul părăsea școala.

Prințul Harry s-a aflat miercuri la Londra pentru a marca cea de-a zecea aniversare a jocurilor. La fel ca toate călătoriile sale în Marea Britanie de când s-a mutat în SUA în 2020, vizita sa a stârnit noi speculații cu privire la o reconciliere cu familia sa.

Harry, un fost căpitan de armată care a servit ca pilot de elicopter în Afganistan, a fondat Jocurile Invictus în 2014. De atunci, acestea au crescut din ce în ce mai mult, promovând reintegrarea veteranilor de război prin sport.

Anul trecut, fostul soldat nigerian Peacemaker Azuegbulam, care și-a pierdut un picior luptând împotriva Boko Haram în nordul Nigeriei, a devenit primul african care a câștigat o medalie de aur la jocurile din Germania.

Armata nigeriană a declarat joi că prințul va lua parte la un eveniment sportiv în capitală și va călători, de asemenea, la Kaduna, în nord-vestul țării, pentru a vizita un spital militar și a discuta cu soldații răniți în luptă.

El va merge apoi la Lagos, capitala economică și culturală a țării.

Forțele armate nigeriene luptă împotriva grupurilor armate pe mai multe fronturi.

O insurecție jihadistă face ravagii din 2009 în nord-estul țării, provocând moartea a peste 40.000 de persoane și strămutând 2 milioane de oameni.

În statele din nord-vestul și centrul țării, bande criminale puternic înarmate efectuează răpiri în masă pentru răscumpărare, atacând și jefuind sate.