Un miliard dintre cei care au o deficiență de vedere ar fi putut preveni acest lucru.

Multime incetosata de nerecunoscut pe stradaFoto: Shutterstock

Prevalența puternică a acestei afecțiuni oculare în ultimul secol a transformat-o într-o preocupare majoră de sănătate publică.

Decisiv însă pentru cum se va vedea lumea prin ochii adulților de mâine e cum se joacă copiii de azi. Creșterea uriașă a ratelor de miopie are foarte mare legătură și cu timpul petrecut în aer liber.

Deși normele de parenting modern dictează că ecranele sunt de evitat, mai ales când copiii sunt foarte mici, discuția despre cum s-a răspândit miopia ne arată că nu e de ajuns. Dincolo de a nu le da copiilor telefonul în mână, trebuie să iasă cât mai mult din casă.

Timpul petrecut în aer liber contribuie semnificativ la felul în care se formează globul ocular. Expunerea la lumina naturală formează dezvoltarea globului ocular. Fără lumină naturală suficientă, acesta se alungește.

Deși poate părea o problemă banală, miopia poate avea urmări mult mai grave, pentru tot restul vieții. Studii recente arată că aceasta este una dintre cauzele majore ale orbirii permanente în multe părți ale Europei și Asiei.

Citește continuarea pe Panorama.ro