Forțele Aeriene Române vor fi dotate cu rachete AIM-9X Sidewinder Block II care oferă capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16. Achiziționarea de către România a acestor capabilități a fost acceptată de SUA, au anunțat vineri dimineață Ambasada SUA la București și MApN.

Avion american dotat cu racheta AIM-9X Sidewinder Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Achiziția face parte dintr-un efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române. Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani, potrivit ambasadei.

„Această achiziție nu este doar o tranzacție; este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace. Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Michael Dickerson.

Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum și se află în prezent în serviciul armatei americane.

„Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu capabilități aer-aer de ultimă generație crește semnificativ siguranța spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvar.

Ce este AIM-9X Sidewinder Block II

Potrivit armatei americane, Air Intercept Missile (AIM)-9X Sidewinder este cea mai recentă rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune din familia Sidewinder. Dispune de un dispozitiv de căutare a planului focal de mare înclinare, montat pe o structură de avion extrem de manevrabilă, cu o funcție de contramăsuri în infraroșu mult îmbunătățită.

AIM-9X încorporează multe componente vechi AIM-9M (motor rachetă, focos și detector de țintă optic activ), dar performanța sa depășește cu mult Sidewinderul moștenit. Spre deosebire de modelele anterioare AIM-9, AIM-9X poate fi folosit chiar și împotriva țintelor de la sol.

AIM-9X Block II este cea mai avansată rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune din dotarea SUA, capabilă să-și folosească dotările, manevrabilitatea vectorului de tracțiune și căutătorul de imagini în infraroșu avansat pentru a lovi țintele din spatele avionului de lansare.

Racheta oferă echipajului de luptă șansa de a efectua prima lovitură, capacitate esențială pentru supraviețuire în timpul manevrelor de luptă aeriană. AIM-9X oferă aceste oportunități cu capacități ofensive și defensive de neegalat împotriva amenințărilor, precum și susține superioritatea aeriană în lupta aer-aer dincolo de aria vizuală.