Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat vineri că forțele armate ucrainene au lansat un atac și în regiunea Nikolaev împotriva armatei ruse, vorbind despre „pierderi semnificative” de partea ucrainenilor, potrivit TASS.

Serghei Soigu intr-o vizita la comandantii de pe frontFoto: Sputnik / Profimedia Images

„O încercare de a ataca a Forțelor Armate ale Ucrainei în Nikolaev-Krivoi Rog și în alte direcții continuă, inamicul suferă pierderi semnificative”, a spus el în cadrul unei videoconferințe.

Șoigu a declarat că „tentativa de ofensivă” a fost planificată de biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a „crea iluzia în rândul occidentalilor a capacității Forțelor Armate ale Ucrainei de a desfășura o ofensivă”.

Ucraina nu a anunțat deocamdată nicio acțiune ofensivă în teritoriile cucerite de ruși din regiunea Nikolaev, fiind foarte probabil ca declarațiile lui Șoigu să intre la capitolul dezinformare iar acele „alte direcții” de atac la care face referire să fie de fapt în Herson, unde contraatacul ucrainean a intrat în a cincea zi.

Unele canale mass-media rusești chiar au citat declarațiile sale ca fiind cu referire la contraofensiva din Herson, în pofida asigurărilor date încă de luni de ministerul rus al Apărării că aceasta a eșuat.

Lenta de exemplu, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, titrează că „Șoigu a numit obiectivul contraofensivei din sud a Kievului”.

Ieșire atipică în public a lui Serghei Șoigu

Comandamentul Operațional Sud al forțelor armate ucrainene a anunțat însă vineri dimineața că în cursul nopții a distrus un depozit de muniții din Melitopol, atac menit probabil să împiedice reaprovizionarea forțelor de invazie din Herson de pe axa estică a teatrului de operațiuni.

Comentariile de vineri ale lui Serghei Șoigu sunt cu atât mai remarcabile întrucât el rareori face anunțuri despre evoluția luptelor din Ucraina, briefingurile zilnice cu presa fiind susținute de general-locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova.

Ultimele declarații publice publice ale lui Șoigu despre evoluția „operațiunii militare speciale” par să fie cele făcute pe iulie când ministrul rus al Apărării l-a informat personal pe Vladimir Putin la Kremlin de căderea orașului Lisciansk, ultimul centru urban important controlat de ucraineni în regiunea Lugansk.

O anchetă publicată în luna august de jurnaliștii de la iStories, un site de investigație rusesc ce operează în afara țării pentru a ocoli cenzura impusă de Kremlin, afirmă că președintele rus și-ar fi pierdut încrederea în Șoigu, odată printre cei mai de încredere consilieri ai săi.

Încearcă ministrul rus al Apărării să revină în grațiile lui Vladimir Putin?

Surse din Statul Major General al Forțelor Armate Ruse au declarat pentru iSories că după ce strategia blitzkrieg care presupunea cucerirea Ucrainei într-un termen foarte scurt a eşuat, Putin și-a pierdut încrederea în capacitățile militare ale lui Șoigu, care ca pregătire este un inginer civil și n-are niciun fel de studii la academii militare.

El a primit rangul de general în perioada în care a fost ministru pentru Situații de Urgență, funcție pe care a ocupat-o timp de mai bine de un deceniu între 1991 și 2012.

După retragerea trupelor rusești de la Kiev, Putin ar fi încercat să deplaseze personal armata, însă a renunțat, iar acum, trecând peste capul lui Șoigu, se consultă direct cu comandanții militari care sunt implicați în operațiunile de luptă, cu toate că Șoigu este aparent la conducerea armatei ruse.

Jurnaliștii ruși de investigație remarcau de asemenea că nu doar Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a dezinformat pe Putin privind situația din Ucraina de dinaintea războiului, ci că și Șoigu i-ar fi promis să cucerească țara cu militari prin contract, fără mobilizare generală și în cel mai scurt timp posibil.

Urmărește ultimele evoluții din a 191-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO. Cele mai noi informații despre contraofensiva ucraineană din regiunea Herson pot fi de asemenea găsite aici: