Echipa de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite intenționează să rămână la centrala nucleară Zaporojie, spune șeful delegației, Rafael Grossi. Copiii ucraineni s-au întors joi la școală. Au fost redeschise doar școlile care pot fi utilizate și cele din zone ferite de bombardamente. Ministerul rus de Externe ridică tonul la adresa Moldovei și României

Război în UcrainaFoto: Alex Chan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 191 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Cele mai importante știri ale zilei pe scurt:

00:58Președintele leton și ministrul apărării cer NATO să furnizeze Ucrainei tancuri și avioane de fabricație occidentală.

Într-un interviu acordat publicației The Times, președintele leton Egils Levits și ministrul apărării Artis Pabriks au cerut aliaților NATO nu doar să sprijine, ci și să sporească ajutorul militar acordat Ucrainei. Aceștia au îndemnat Occidentul să trimită Ucrainei tot ce lipsește în materie de trupe.

23:50Tass: Peste 81% dintre ruși au încredere în Putin, iar peste 78% aprobă activitatea sa

Procentul de încredere a cetățenilor ruși în președintele Vladimir Putin se situa la 81,1% la sfârșitul lunii august, în timp ce 78,1% dintre cei chestionați aprobă activitatea președintelui, potrivit Centrului de Cercetare a Opiniei Publice All Russian care a publicat rezultatele unui sondaj realizat în perioada 22-28 august în rândul a 1.600 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, potrivit agenției de presă ruse Tass.

23:14Rusia folosește gazul ca armă, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia Rusiei de a menține închis gazoductul Nord Stream 1 - aparent din cauza unei scurgeri de ulei - nu a fost bine primită de liderii europeni.

„Mișcarea Gazpromului din păcate nu este o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a spus pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.

23:08Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis peste 7.000 de civili, iar 5.500 au fost răniți din 24 februarie până acum.

Într-un discurs televizat din 2 septembrie, prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin a adăugat că forțele ruse au bombardat Ucraina de peste 22.000 de ori, lovind ținte civile în proporție de 90%.

22:35Ucraina a declarat vineri că a lovit o bază rusească din Enerhodar (sud), nu departe de centrala nucleară Zaporojie, unde, spun ucrainenii, și-a mutat Rusia armamentul înainte de inspecția echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

22:05Directorul AIEA, despre situația la centrala nucleară Zaporojie: Probabilitatea mai multor daune „mă îngrijorează foarte mult” / Doi experți vor rămâne permanent la centrală

21:32 Rusia continuă să înregistreze pierderi în sudul Ucrainei

Comandamentul operațional "Sud" al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis vineri 37 de soldați ruși și au distrus trei tancuri, patru obuziere Msta-B, un lansator multiplu de rachete Grad, 10 vehicule blindate și un depozit de muniție

21:21 Președintele american Joe Biden va solicita 11,7 miliarde de dolari finanțare de urgență de la Congres pentru a oferi ajutor militar și sprijin bugetar Ucrainei și 22,4 miliarde de dolari ajutor înainte de o potențială creștere a cazurilor de Covid în toamnă, a anunțat vineri Casa Albă, relatează Reuters.

21:00Închiderea conductei este o dovadă a cinismului Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al UE, într-o prima reacție europeană la anunțul Gazprom că nu va reporni sâmbătă, așa cum era stabilit, furnizarea gazului rusesc către Europa prind Nord Stream 1.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, spune că decizia de a menține conducta închisă a fost făcută sub „pretexte false”. El spune, într-un mesaj pe Twitter, că mișcarea confirmă că Gazprom nu este un furnizor de încredere.

El adaugă că închiderea gazoductului este „dovada cinismului Rusiei, deoarece preferă să ardă gaz în loc să onoreze contractele”.

Aceasta se referă la o analiză publicată săptămâna trecută, care a constatat că Rusia arde cantități mari de gaz la una dintre fabricile sale, în loc să-l folosească în scopul prevăzut.

Gazprom oprește furnizarea de gaze către Europa pe o perioadă nedeterminată

20:30Gazprom din Rusia a declarat vineri că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită după ce s-a constatat că turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg are o scurgere de ulei la motor în timpul unei inspecții comune cu Siemens Energy, care se ocupă de mentenanța turbinelor, relatează Reuters.

20:10Armata rusă a scos echipamentul militar de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie înainte de vizita experților AIEA - Statul Major Ucrainean

19:47Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, va participa sâmbătă la înmormântarea ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov la Moscova, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează Reuters.

Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, la un spital din Moscova.

19:24 Misiunea AIEA a fost primită la centrala nucleară Zaporojie de un „expert” rus, care e de fapt sociolog / Cum explică el de ce obuzele de pe solul centralei par să fie lansate de ruși, nu de ucraineni

17:53 Două bombardiere americane B-52 au survolat simbolic vineri oraşul Stockholm, la joasă altitudine, în cadrul intensificării exerciţiilor comune organizate în vederea aderării Suediei la NATO, informează France Presse, citând surse din armata suedeză.

Dacă exerciţii cu celebrele bombardiere strategice americane au avut loc și în trecut şi încă destul de recent, este pentru prima oară când se organizează un survol de acest tip, a afirmat Therese Fagerstedt, o purtătoare de cuvânt a armatei suedeze. "Este un tip de exerciţiu care are încă şi mai mult sens în prezent", a spus ea.

17:08Ce mai rămas din Complexul Sportiv Lokomotiv din Harkov, după ce a fost bombardat cu rachete S-300 de Rusia / Acolo era bazinul de antrenamente al echipei de inot sincron care a luat aurul la Mondiale

16:40 Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 54,5% în sezonul 2022/23 până acum, la 4,16 milioane de tone, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii, relatează Reuters.

Exporturile de cereale ale țării au scăzut de la începutul războiului, deoarece porturile sale de la Marea Neagră, o rută cheie pentru transporturi, au fost închise, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și provocând temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie în baza unui acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia.

Datele ministerului au arătat că exporturile de până acum în sezonul iulie 2022 până în iunie 2023 au inclus 2,59 milioane de tone de porumb, 1,19 milioane de tone de grâu și 361.000 de tone de orz.

16:33Cel de-al cincilea reactor al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost reconectat la rețeaua Ucrainei vineri, la o zi după ce a fost închis din cauza bombardamentelor din apropierea acesteia, a anunțat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, relatează Reuters.

Cel de-al cincilea reactor a fost reconectat la ora 13.10. ora locală (1010 GMT).

Miniştrii de Finanţe din G7, de acord cu plafonarea preţurilor gazului rusesc

16:22Miniștrii de finanțe din Grupul celor șapte (G7) intenționează să plafoneze prețul țițeiului și produselor petroliere ruse, pentru a reduce veniturile Moscovei, dar să mențină fluxul de țiței pentru a evita creșterea prețurilor, au spus oficialii.

Miniștrii urmează să se întâlnească virtual și probabil să emită un comunicat care să prezinte planurile lor de implementare.

„Un acord este foarte probabil”, a spus un oficial european G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, potrivit The Guardian.

15:57Gorbaciov era ”șocat” de războiul din Ucraina chiar dacă încă visa la URSS

15:16Președintele Dumei de stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin, îi averizează pe liderii Uniunii Europene că "a venit momentul adevărului" și "au două căi de ieșire din criza energetică" - eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei și prin pornirea gazoductului Nord Stream 2, scrie Reuters.

14:42 Noi amenințări de la Moscova: Maria Zaharova spune că radiația „n-are nevoie de o viză să treacă granițele”

14:31Doi inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor rămâne permanent la centrala nucleară din Zaporojie, a declarat vineri ambasadorul Rusiei la instituțiile internaționale de la Viena pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de Reuters.

14:21Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, va susține o conferință de presă vineri, în jurul orei 21, la întoarcerea sa din Ucraina, unde a condus o misiune la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul rusești.

Conferința de presă va avea loc pe aeroportul din Viena, după ce Grossi va ateriza acolo, a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, citat de Reuters.

Doi soldați ruși, anchetați pentru „discreditarea armatei”

14:12Compania suedeză Electrolux a decis să iasă de pe piața rusească și să cedeze afacerile sale din Federația Rusă conducerii locale, a anunțat vineri, într-un comunicat, producătorul de electrocasnice, potrivit Reuters.

14:03Ucraina susține că Rusia suferă "pierderi semnificative" în regiunea Herson, în urma contraofensivei lansate de Kiev la începutul acestei săptămâni, potrivit The Guardian.

Succesele Ucrainei au fost "destul de convingătoare", a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei.

Comandamentul Operațional Sud a susținut că au fost lovite o serie de ținte și au fost distruse mai multe echipamente.

Moscova a negat informațiile privind progresele ucrainene și a declarat că trupele sale au învins forțele ucrainene.

13:57Rușii au încercat să recruteze persoane fără adăpost pentru războiul din Ucraina

12:59 Serghei Șoigu susține că ucrainenii au lansat un atac și în regiunea Nikolaev / Intervenție atipică a ministrului rus al Apărării

12:46Premieră în Rusia. Doi militari, arestați pentru că au "discreditat armata"

Finala campionatului de karting care ar fi trebuit să aibă loc în Crimeea, mutată în Rusia

12:33​Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a calculat "foarte greşit" planurile în privinţa războiului din Ucraina şi, în loc să despartă membrii NATO şi UE, "a contribuit la o unitate fără precedent".

12:18VIDEO Ce se întâmplă cu un camion rusesc ce transportă 200 de mine după ce trece peste o mină

11:50Finala campionatului rus de karting, mutată în Rusia după exploziile recente din Crimeea / Nepotul lui Putin participă la concurs

11:38Replica Kievului pentru Putin, care a vorbit despre „un nou obiectiv pentru operațiunea militară specială”: „Ucraina e locul sfârșitului tău lipsit de glorie”

10:59Contraofensiva din Herson, ziua 5: Ucrainenii au aruncat în luptă dronele Bayraktar TB2 și au bombardat Melitopolul / Rușii ar încerca să aducă întăriri prin Crimeea

Rușii ar fi interzis accesul jurnaliștilor independenți la centrala nucleară Zaporojie

10:58Șefa Engie: Lumea energiei nu va mai fi niciodată la fel

10:47Rusia ar fi pierdut 48.700 de soldați de la începutul invaziei, potrivit estimărilor făcute de Forțelor Armate ale Ucrainei.

10:39Şeful administraţiei pro-ruse a Enerhodar, Aleksandr Volga, a declarat la televiziunea rusă că opt persoane din misiunea AIEA vor rămâne la centrala nucleară Zaporojie, alături de alte patru persoane, despre care a spus că este vorba despre personal care îi va însoți în activitățile lor, relatează agenția rusă de știri TASS.

10:30​​Regiunea Mării Negre devine "o miză mai mare ca oricând" din perspectivă geopolitică, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

10:26Patru persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite joi în regiunea Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, citat de The Kyiv Independent.

09:57Compania franceză Air Liquide, cel mai mare distribuitor de gaze industriale din lume., își va încheia retragerea din Rusia în această lună, după ce a semnat un acord de transfer al activelor sale rusești către managementul local, a declarat vineri producătorul, citat de Reuters. Air Liquide are aproape 720 de angajați în Rusia.

09:50Rușii ar fi interzis accesul jurnaliștilor independenți la centrala nucleară Zaporojie

În sudul Ucrainei continuă luptele grele și bombardamentele din zona centralei nucleare Zaporojie

09:32Lupte grele se dau în continuare în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în orașul Enerhodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în timp ce armata rusă a început exerciții militare comune, denumite Vostok-2022, în prezența soldaților din mai multe țări vecine sau aliate cu Rusia, precum China, Belarus, Siria și India, se arată în evalurea de vineri dimineață a ministerului britanic al apărării.

08:52Ambasada Rusiei la Washington, enervată că șefa Russia Today este numită ”chipul propagandei Kremlinului"

08:12 O navă de marfă care transporta peste 3.000 de tone de porumb din Ucraina a fost remorcată vineri până la Istanbul după ce a eșuat pentru scurt timp în strâmtoarea Bosfor, a declarat o agenție de transport maritim, primul incident de acest fel în cadrul unui acord de export negociat de ONU, relatează Reuters.

Postul de televiziune TRT Haber a anunțat că traficul în strâmtoarea Bosfor a fost redeschis după ce a fost întrerupt din cauza eșuării navei Lady Zehma, de 173 de metri, din cauza unei defecțiuni la cârmă, joi seară.

Nimeni nu a fost rănit în incident, a precizat biroul guvernatorului din Istanbul.

07:50Primar: Forțele rusești continuă să bombardeze orașul Harkov, susține primarul Ihor Terejov, care a precizat că patru mașini au fost avariate, dar nu au existat victime, potrivit primelor informații, relatează The Kyiv Independent.

Pierderi masive pentru Rusia în rândul soldaților de elită

07:35Câți soldați de elită ar fi pierdut Rusia în războiul din Ucraina. Pagubele ar fi imense

07:05Ucraina susține că Rusia transportă arme în porturile din Marea Neagră cu ajutorul unor nave de marfă, potrivit The Wall Street Journal, citat de The Kyiv Independent.

Ucraina a cerut Turciei să ia măsuri împotriva a patru nave cargo rusești care ar fi livrat echipamente militare de la o bază rusească din Siria prin Bosfor spre porturile din Marea Neagră.

La 27 august, Ucraina a adresat o cerere oficială Turciei după ce a aflat că un cargobot rusesc a adus un sistem antiaerian S-300 în portul rusesc Novorossiysk prin strâmtoarea controlată de Turcia.

06:24 Armata ucraineană va primi uniforme și haine de iarnă din Danemarca. Zelenski a mulțumit guvernului și primului ministru al Danemarcei pentru sprijinul politic, financiar și armat din timpul războiului.

06:15Nava Lady Zehma, care transporta peste 3.000 de tone de porumb din Ucraina spre Italia a eșuat, blocând navigația în strâmtoarea Bosfor. La fața locului au fost trimise imediat echipe ale Direcției Principale a Gărzii de Coastă, remorchere și bărci de salvare și echipe ale Gărzii de Coastă. În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit.

00:37Kievul răspunde Moscovei după ce o apropiată a lui Putin a spus că „Rusia are resurse pentru a încheia războiul învingând Ucraina”

23:47Trupele ucrainene resping ofensiva rușilor în 4 direcții în Donbas

Mai exact, înaintarea rușilor a fost respinsă în apropiere de Sloviansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Ucrainei.

22:45 Șeful AIEA spune că „integritatea fizică a centralei” nucleare de la Zaporojie „a fost încălcată de mai multe ori”

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • O echipă de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite intenționează să rămână la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, după ce a obținut joi mult așteptatul acces la amplasament. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a spus la întoarcerea în Ucraina că un grup de experți AIEA a rămas la uzina din sud-estul Ucrainei și va oferi o evaluare imparțială, neutră și solidă din punct de vedere tehnic a situației. Șeful AIEA spune că „integritatea fizică a centralei” nucleare de la Zaporojie „a fost încălcată de mai multe ori”
  • Ministrul de Externe al Rusiei a avertizat Republica Moldova că orice acțiune considerată ca punând în pericol securitatea trupelor ruse în regiunea separatistă a Transnistriei va fi considerată un atac asupra Rusiei.
  • Agenția națională de informații din Germania investighează acuzațiile conform cărora doi înalți funcționari publici ar fi putut spiona pentru Rusia, potrivit Die Zeit. Ziarul mai scrie că cei doi oficiali investigați au fost implicați în problemele legate de aprovizionarea cu energie și că au deținut poziții cheie.
  • Președintele Lukoil a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, la câteva luni după ce compania sa a criticat invazia rusă a Ucrainei. Ravil Maganov „a căzut de la o fereastră a spitalului clinic central”, a informat joi agenția de știri Interfax. Maganov este al doilea director executiv al Lukoil care a murit în circumstanțe misterioase în ultimele luni.
  • Copiii ucraineni s-au întors joi la școală. Au fost redeschise doar școlile care pot fi utilizate și cele din zone ferite de bombardamente. Administrațiile școlare s-au pregătit pentru noul an școlar amenajând subsoluri și instruind profesorii despre ce să facă în caz de atac. Tuturor copiilor care participă li se spune să poarte o geantă cu haine de schimb, medicamentele de care ar putea avea nevoie, iar copiii mai mici să aibă la ei jucăria preferată.