Președintele rus Vladimir Putin a vorbit joi despre un nou obiectiv al „operațiunii militare speciale” din Ucraina, afirmând că aceasta urmărește „eliminarea enclavei anti-ruse” de pe teritoriul țării vecine, relatează Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și comandantul-șef al marinei ruse, amiralul Nikolai EvmenovFoto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

„Pe teritoriul Ucrainei au început să creeze în prezent o enclavă anti-rusă care ne amenință țara. Prin urmare, băieții noștri care luptă acolo îi protejează atât pe locuitorii din Donbas, cât și pe Rusia însăși. Și asta, desigur, merită sprijinul întregii societăți”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu elevi din enclava rusească Kaliningrad.

El a mai spus că după „lovitura de stat” ce a avut loc în Ucraina în 2014 (n.r. o referință protestele Euromaidan) locuitorii Republicilor Populare Donețk și Lugansk, precum și cei din Crimeea, nu au vrut să recunoască noul regim de la Kiev.

Putin a adăugat că Ucraina a început un război împotriva propriilor locuitori ai acestor oameni și că misiunea Rusiei este de a opri acest război.

Cum și-a schimbat Rusia obiectivele de război

Amintim că în declarația sa de război pe care a citit-o la primele ore ale zilei de 24 februarie liderul de la Kremlin a numit „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei drept principalele obiective ale invaziei pe care a ordonat-o. El a vorbit de asemenea despre oprirea extinderii NATO înspre granițele Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a afirmat însă placa pe 25 martie, cu câteva zile înainte să ordone retragerea trupelor sale din regiunile Kiev și Cernihiv, afirmând că obiectivul Rusiei este „eliberarea completă” a Donbasului, regiunea din estul Ucrainei în care se află așa-zisele republici populare ale separatiștilor pro-ruși.

Cu două zile înainte de declanșarea războiului Vladimir Putin a recunoscut suveranitatea separatiștilor asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk, nu doar asupra celui pe care îl controlau în momentul în care le-a recunoscut independența.

Rusia se pregătește să anexeze teritoriile ucrainene cucerite

Pentagonul avertiza însă la jumătatea lunii iunie că, în pofida numeroaselor înfrângeri suferite în război, Vladimir Putin încă își dorește probabil să cucerească porțiuni mari din Ucraina, dacă nu toată țara. Denis Pușilin, liderul separatiștilor din Donețk, a îndemnat public la acest lucru la sfârșitul lui iulie.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut la rândul său afirmații asemănătoare, analiștii remarcând că nu de puține ori Kremlinul își folosește „marionetele” pentru a exprima deziderate care apoi sunt asumate oficial.

Date fiind însă problemele recente ale forțelor armate ruse, care nu au reușit să clintească semnificativ linia frontului de mai bine de o lună, Kremlinul pregătește deocamdată referendumurile de anexare a teritoriilor ucrainene pe care a reușit să le ocupe.

Site-ul rusesc RBC, citând 5 surse separate de la Kremlin, anunța joi că aceste referendumuri ar urma să fie organizate până la sfârșitul toamnei.

Urmărește ultimele evoluții din a 190-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.