​În cea de-a 190-a zi de război, tensiunile se întețesc. Joi este de așteptat să înceapă vizita echipei de experți ONU la centrala centrala nucleară Zaporojie. Ucraina a bombardat două poduri strategice în sudul Hersonului pentru a izola trupele ruse situate pe malul drept al Niprului, iar americanii spun că armata rusă ar fi ajuns să recruteze pușcăriași.

Razboi UcrainaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de joi, ziua 190 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

Germania nu se poate baza pe gazul rusesc în această iarnă

00:37Kievul răspunde Moscovei după ce o apropiată a lui Putin a spus că „Rusia are resurse pentru a încheia războiul învingând Ucraina”

23:47Trupele ucrainene resping ofensiva rușilor în 4 direcții în Donbas

Mai exact, înaintarea rușilor a fost respinsă în apropiere de Sloviansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Ucrainei.

22:45 Șeful AIEA spune că „integritatea fizică a centralei” nucleare de la Zaporojie „a fost încălcată de mai multe ori”

21:45 Lituania sugerează trimiterea poliției ONU la centrala nucleară Zaporojie

Arunas Paulauskas, un oficial de rang înalt din cadrul poliției lituaniene, a declarat că corpul de poliție al ONU ar putea asigura securitatea unei misiuni pe termen lung a agenției nucleare a ONU pe acest sit.

O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, ocupată de Rusia, la 1 septembrie. Rusia, care a bombardat poziții ucrainene de pe teritoriul centralei, a fost acuzată că o folosește ca scut și instrument de șantaj., potrivit Kyiv Independent.

20:52Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, spune că își face și va continua să își facă griji în legătură cu riscurile de la centrala de la Zaporojie „până când situația va deveni stabilă”.

„Nu mergem nicăieri. Echipa AIEA este acum acolo, este la centrală și va rămâne acolo. (...) Mi-am făcut griji, îmi fac griji și voi continua să fiu îngrijorat pentru centrala nucleară până când vom avea o situație care este mai stabilă și mai previzibilă”, a spus Grossi, citat de The Guardian.

20:14Germania nu se poate baza pe gazul rusesc în această iarnă

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că țara nu ar trebui să se bazeze pe gazul care va veni prin gazoductul Nord Stream 1 în această iarnă.

"Ceea ce mă aștept este că nu ne putem baza în niciun fel pe Rusia, sau pe Gazprom, restul sunt pure speculații", a declarat Harbeckâ pentru Bloomberg.

Rusia a fost acuzată că întrerupe în mod constant livrările de gaze prin Nord Stream pentru a șantaja și intimida Europa.

20:00 Războiul Rusiei a deteriorat o treime din pădurile ucrainene începând cu 24 februarie.

Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale, Ruslan Strileț, a declarat că aproximativ trei milioane de hectare de păduri au suferit pagube în urma bombardamentelor rusești și a exploziilor de mine. Potrivit oficialului, costul pagubelor aduse pădurilor și florei este estimat la aproximativ 183 de miliarde de Hr (5 miliarde de dolari), potrivit Radio Europa Liberă.

19:40Polonia confirmă planuri ambiţioase de înarmare, iar aviaţia sa militară începe să patruleze în spaţiul aerian al Slovaciei

19:30Mult așteptata vizită a unei echipe a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul rușilor, ar avea succes dacă ar duce la „demilitarizarea” instalației, a declarat pentru Reuters Petro Kotin, șeful Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei.

El a spus că autoritățile ucrainene fac „toate eforturile” pentru a porni din nou cel de-al cincilea reactor al centralei, după ce acesta s-a oprit din cauza bombardamentelor de joi dimineață.

Kotin a mai afirmat că faptul că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică și directorul acesteia, Rafael Grossi, au reușit să viziteze centrala după luni de negocieri a marcat un progres, dar a acuzat Rusia că a încercat să facă propagandă asupra vizitei excluzând jurnaliştii independenţi.

Șeful Energoatom a mai spus că principala prioritate a Ucrainei este demilitarizarea centralei și a zonei înconjurătoare, unde au avut loc bomardamente în ultimele săptămâni: „Dacă această misiune ajută la acest lucru, atunci va avea succes”.

Rusia, acuzații dure la adresa României

19:20Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a confirmat că directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a părăsit centrala nucleară Zaporojie, potrivit The Guardian.

Cinci reprezentanți ai AIEA vor rămâne la centrala nucleară probabil până în 3 septembrie, a adăugat compania.

19:04 Rusia lansează acuzații greu de înțeles la adresa României: Știm acum ce înseamnă ajutor umanitar, recunoașteți totul

19:03Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAE de la Chişinău, joi, a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în urma declaraţiilor şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe a avertizat autorităţile de la Chișinău că Moscova va considera „atac împotriva Rusiei” orice fel de situaţie de natură să pună în pericol securitatea forţelor de menţinere a păcii din Transnistria și va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova. Aceste declarații au fost calificate de autorităţile moldovene drept „speculaţii neîntemeiate”.

18:40Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, după vizita la centrala de la Zaporojie: „Lucrurile cheie pe care trebuia să le văd le-am văzut”

18:29Finlanda introduce noi reguli pentru a îngreuna obţinerea vizelor turistice de către ruşi

18:03 Comisia Europeană ia în considerare opţiuni de a plafona preţurile energiei şi de a reduce cererea de energie electrică, ca parte a unei strategii de a gestiona creşterea bruscă a costurilor energiei cauzată parţial de consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina.

Vladimir Putin a numit un nou obiectiv pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina

17:47Vladimir Putin a numit un nou obiectiv pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina

17:30Uniunea Europeană a deschis în Polonia un centru medical unde vor fi primiți răniţi şi bolnavi din Ucraina, înainte de a fi transferați spre alte ţări europene, a anunţat joi Comisia.

Centrul medical de evaluare este situat lângă aeroportul Rzeszow din sud-estul Poloniei, la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Ucraina, iar acolo, pacienţii, civili sau militari, pot primi îngrijiri, se pot vaccina sau pot fi consultați pentru depistarea unor boli.

Norvegia asigură două zboruri săptămânale pentru transferul lor către spitale din alte ţări europene şi pentru a slăbi presiunea asupra Poloniei, Republicii Moldova şi Slovaciei.

16:55 „Lista neagră”: Cine sunt colaboraționiștii rușilor pe care partizanii ucraineni i-au asasinat

16:48Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson a declarat joi că descotorosirea de dependenţa de importurile energetice ruseşti ar constitui o consecinţă pozitivă a războiului din Ucraina, dat fiind faptul că naţiunile occidentale încearcă să reducă achiziţiile de produse ruseşti, scrie Reuters.

"Din această catastrofă, din războiul lui Putin, cred că poate ieşi şi ceva bun, în sensul că Europa se va dezobişnui de hidrocarburile ruseşti. Nu vom mai fi condiţionaţi, vulnerabili la şantajul său (al Rusiei -n.r.), iar, în această ţară vom accelera considerabil reformele şi măsurile de mult timp aşteptate pentru a deveni independenţi pe plan energetic, în special prin remedierea daunelor pe care le-am provocat industriei noastre nucleare", a spus Boris Johnson în cursul unei vizite la o centrală nucleară din Marea Britanie.

16:40 Raport Human Rights Watch: Civili ucraineni, transferaţi cu forţa în Rusia

16:30 Finlanda a anunțat joi că va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 8,3 milioane de euro, conform Reuters.

"Lupta Ucrainei continuă, nevoia de ajutor rămâne mare”, a spus ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, care, din motive de securitate, nu a oferit detalii despre echipamentele trimise Ucrainei și nici despre data livrării ecestora.

15:04Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat joi Republica Moldova că "o situaţie de ameninţare" la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii, riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, scrie Reuters.

Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns la centrala de la Zaporojie

15:17Energoatom a confirmat că echipa AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie, conform The Guardian.

15:06Echipa AIEA ar fi ajuns la Enerhodar, orașul de lângă centrala nucleară de la Zaporojie, potrivit Energoatom citat de The Kyiv Independent:

14:56Emmanuel Macron cere din nou continuarea dialogului cu Rusia, invocând exemplul unei țări NATO

14:30VIDEO Vladimir Putin s-a recules la sicriul lui Gorbaciov timp de 30 secunde / Kremlinul spune că nu va participa la înmormântare

13:46VIDEO Rușii au trimis un elicopter de atac Ka-52 „Alligator” în zona centralei nucleare Zaporojie chiar în ziua vizitei misiunii Agenției Internaționale Energie Atomică

13:40Reprezentanții Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina, au declarat pentru Reuters că echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică așteaptă la un punct de control ucrainean la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului ca situația din apropierea centralei de la Zaporojie să devină sigură înainte de a continua deplasarea.

Purtătorul de cuvânt al AIEA a declarat pentru Reuters că misiunea, condusă de șeful AIEA Rafael Grossi, a fost amânată cu trei ore.

„Directorul general Grossi a negociat personal cu autoritățile militare ucrainene pentru a putea continua și rămâne hotărât ca această misiune importantă să ajungă astăzi la Zaporojie”, a spus purtătorul de cuvânt.

13:12Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că Rusia face totul pentru a se asigura că centrala nucleară Zaporojie poate funcţiona în siguranţă şi că inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) îşi pot îndeplini atribuţiile, scrie Reuters.

"Facem totul pentru a ne asigura că această centrală este sigură, că funcţionează în siguranţă. Şi că misiunea de acolo îşi îndeplineşte toate planurile", a afirmat Lavrov la un eveniment desfăşurat la Moscova.

12:12 Vladimir Putin a decis când vrea să anexeze teritoriile ucrainene cucerite (surse)

Încă un deces suspect în rândul oamenilor de afaceri ruși. Șeful Lukoil ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova

11:59Președintele Consiliului de Administrație al companiei ruse Lukoil, Ravil Maganov, a murit joi după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova, conform agenției Tass, care susține că este vorba despre o sinucidere. Este ultimul dintr-o serie de decese bizare, unele părând sinucideri „la indigo”, ale unor influenți directori sau oameni de afaceri din Rusia, multe înregistrate după declanșarea războiului din Ucraina.

11:39România vrea să cumpere drone de atac Bayraktar TB-2

11:20 Acțiunile de astăzi ale forțelor ruse care au lansat atacuri în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, înaintea vizitei unei delegații a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, demonstrează „adevărata greutate a „garanțiilor” rusești”, spune consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

"Rusia efectuează lovituri demonstrative asupra Energodar, lovind ruta oficială a misiunii AIEA. Și dau vina pe Ucraina. Casele au fost distruse. Aceasta este o demonstrație a „interesului” real al Federației Ruse pentru inspecție. Și aceasta este o altă dovadă a adevăratei greutăți a „garanțiilor” rusești", a scris pe Twitter consilierul președintelui Ucrainei.

11:02„Fugiți sau muriți”: Contraofensiva ucraineană din Herson, ziua 4 / Noi atacuri cu HIMARS în timpul nopții, rușii ar fi intrat în panică

10:56Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns la un punct de control din Novooleksandrivka, la aproximativ 20 de kilometri distanță de centrala nucleară Zaporojie, pe care încearcă să o viziteze, scrie Interfax Ucraina, conform The Guardian.

10:33Un britanic a murit în timp ce lucra ca medic voluntar pe frontul din Ucraina, iar familia sa a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a aduce în Marea Britanie trupul bărbatului, scrie The Guardian.

„Fratele nostru s-a oferit cu curaj să meargă în Ucraina ca medic pentru a ajuta la salvarea vieților în această țară sfâșiată de război. Acest om altruist este în prezent blocat într-o morgă din Ucraina și nu există niciun ajutor pentru a-l duce acasă. Și-a dat viața pentru a-i salva pe alții și trebuie să se întoarcă acasă”, a transmis sora bărbatului.

10:10Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, spune că instituția va lua în considerare stabilirea unei prezențe continue la centrala nucleară de la Zaporojie, scrie Reuters.

„Activitatea militară a crescut, inclusiv în această dimineață, până de curând, cu câteva minute în urmă… dar, cântărind argumentele pro și contra și după ce am ajuns până aici, nu ne oprim”, le-a spus Reuters jurnaliştilor înainte de a pleca spre centrala nucleară.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie

10:00Ministerul rus al Apărării acuză că forțele ucrainene sunt cele care au lansat bombardamentele din zona centralei nucleare de la Zaporojie, încercând să preia controlul acesteia, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării susține că joi dimineață, la ora locală 06.00, aproximativ 60 de militari ucraineni au traversat cu bărci râul Nipro, care împarte teritoriul deținut de cele două părți, într-o „provocare” menită să întrerupă vizita planificată a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară.

Ministerul susține că „au fost luate măsuri pentru distrugerea trupelor adverse”, inclusiv prin utilizarea aviației militare.

Rusia acuză Ucraina că a bombardat atât punctul de întâlnire al delegației AIEA, cât și centrala nucleară.

09:54Unul dintre cele două reactoare operaționale de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul forțelor ruse, a fost închis din cauza bombardamentelor rusești, a anunțat joi operatorul Energoatom, conform Reuters.

„Ca urmare a unui alt bombardament al forțelor ruse la centrala nucleară Zaporojie a fost activată protecția de urgență, iar a cincea unitate de putere operațională a fost oprită. Unitatea electrică nr. 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei””, a scris Energoatom pe Telegram.

09:40Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova. Totodată, în cadrul unui forum, acesta a făcut mai multe aluzii la adresa guvernării de la Chişinău, relatează agora.md, citată de news.ro.

08:54SUA au făcut simulări de luptă cu Ucraina înaintea contraofensivei şi au sugerat o misiune mai limitată - CNN

08:50Rușii bombardează ruta convenită pentru deplasarea misiunii AIEA spre centrala de lângă Zaporojie, spune Oleksandr Starukh, șeful Administrației Militare Regionale din Zaporojie. „Grupul ONU nu poate continua deplasarea din motive de securitate", a mai declarat el, potrivit Ukrinform.

08:35Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, li s-a adresat participanţilor la Festivalul de Film de la Veneţia spunându-le că Rusia își dorește ca lumea să facă trei greşeli: să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război, dar această intenţie nu ar trebui să îi reuşească niciodată.

”Apreciez oportunitatea de a mă adresa astăzi şi de a spune povestea noastră. Să povestesc despre Ucraina, oamenii ei şi războiul pe care Rusia îl poartă împotriva noastră de 189 de zile. O poveste care este dincolo de limitele umanităţii şi ale bunului simţ. O dramă bazată pe evenimente reale. Transpusă în realitate de sălbatici adevăraţi, ucigaşi, torţionari, terorişti. O tragedie însoţită nu de muzica genială a lui Morricone, ci de zgomote macabre şi sunete de explozii, împuşcături şi sirene de raid aerian. Horror, nu 120 de minute, ci 189 de zile. 189 de zile de război, care continuă în Ucraina şi de care s-au fi săturat Europa şi lumea. Asta cere Rusia. Asta vrea Rusia. Un complot primitiv în trei acte pentru ca lumea să facă trei greşeli dramatice. Să se obişnuiască cu războiul. Să tolereze războiul. Să uite de război. Această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată”, a declarat Zelenski.

După discursul său, pe ecran au început să ruleze nume ale copiilor ucişi în războiul din Ucraina, primul find al unei fetiţe de 4 ani, Liza, ucisă la Viniţa, în 14 iulie. ”Va urma?”, a scris pe ecran, după ce a rulat bilanţul copiilor ucişi şi răniţi în război. ”Răspunsul la această întrebare astăzi depinde de noi toţi”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Bombardamente în Enerhodar, înaintea vizitei experților ONU la centrala nucleară

08:32 Forțele ruse au lansat atacuri, joi dimineață, asupra orașului Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, conform oficialilor ucraineni, citați de The Guardian.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei nucleare Zaporojie, a anunțat că din jurul orei 5.00 orașul a fost bombardat constant.

Conform primarului orașului Enerhodar, Dmitro Orlov, au fost lovite „mai multe obiecte civile”, existând victime. Primarul mai spune că forțele ruse folosesc mortiere, arme automate și rachete.

07:55"Dacă rușii cheltuiau 35 de euro pentru obținerea vizei, acum această sumă va crește la 80 de euro. Iar timpul de acordare va depăși 30 de zile. Mișcarea în zona Schengen poate fi limitată, dacă un număr de țări nu vor să vadă ruși pe teritoriile lor", a spus Yuri Barzykin, vicepreședintele Sindicatelor din Turism, potrivit Pravda.ro Chiar și fără a înăspri regimul de vize, rușii au încetat deja călătoriile în Europa, a mai spus el. "Astăzi practic nu există flux turistic. Pentru că nu există conexiune directă de transport, sistemele de plată nu funcționează, nu există o protecție juridică adecvată. Numărul instituțiilor noastre diplomatice consulare a scăzut semnificativ în UE. Există o serie de alte probleme care fac extrem de problematică călătoria în Europa în scopuri turistice”, a mai precizat Barzykin

07:24Rușii își concentrează eforturile pe stabilirea controlului deplin asupra teritoriului regiunii Donețk, precum și pe menținerea zonelor capturate din regiunile Lugansk, Donețk, Herson, Harkov, Zaporijie și Mykolaiv, a transmis joi Statul Major al Ucrainei, citat de Ukrinform

06:59Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, la 31 august au fost înregistrate 31.059 infracțiuni de agresiune și crime de război, dintre care 29.877 legate de încălcări ale legilor războiului și 30 legate de propaganda de război. De asemenea, au fost înregistrate 14.488 infracțiuni contra siguranței naționale, dintre care 10.074 - legate de încălcarea integrității teritoriale și inviolabilitatea Ucrainei, 1.631 - trădare , 2.070 - acte de colaborașionism, 150 - ajutorarea statului agresor, 64 - sabotaj.

01:42Rusia avertizează UE cu privire la „consecințele” suspendarii acordului de vize

„Încălcarea, eludarea sau retragerea de către UE din acordul de facilitare a vizelor încheiat cu Rusia nu va rămâne fără consecințe. Vom decide singuri dacă măsurile vor fi simetrice, asimetrice sau ceva la care UE nu se așteaptă”, a declarat pentru RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko. „Dacă Bruxelles-ul decide să se împuște din nou în picior, e alegerea lor atunci”, a mai spus el.

01:15Rusia menține în Marea Neagră trei nave înarmate cu 20 de rachete Kalibr

00:46 ​Ministerul Apărării din Ucraina le cere locuitorilor din Crimeea să furnizeze informații despre bazele și mișcările forțelor ruse

23:54Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, le cere creştinilor să se delimiteze de Biserica Rusă, care s-a poziţionat de partea invaziei Kremlinului în Ucraina

22:50Două avioane cu muniţii de artilerie destinate Ucrainei au decolat din Spania

h2: Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Contraofensiva Ucrainei de revendicare a Hersonului nu a stagnat și nici nu a eșuat, a declarat un consilier al președintelui Ucrainei. „Faptul că nu am luat încă Kherson nu înseamnă că operațiunea din sud a stagnat sau a eșuat”, a spus Oleksiy Arestovych într-un mesaj video postat pe Telegram joi dimineață. „Se desfășoară într-o manieră planificată. Distrugem logistica inamicului, sistemele de apărare aeriană, depozitele de combustibil și muniții.”
  • Ucraina a bombardat două poduri strategice în sudul Hersonului pentru a izola trupele ruse situate pe malul drept al Niprului, a adăugat Arestovici într-o actualizare postată pe Telegram joi dimineața.
  • Incertitudinea planează asupra vizitei planificate a inspectorilor la centrala nucleară Zaporijie. O echipă a ONU a sosit miercuri acolo, iar inspecția ar putea dura mai mult de o zo, deși miercuri, autoritățile rusești au declarat că echipa va avea acces pentru o singură zi.
  • Armata rusă ar putea recruta în rândurile ei pușcăriași condamnați, a declarat miercuri un oficial american, care a adăugat că Ministerul rus al Apărării caută să recruteze personal, „inclusiv prin constrângerea soldaților răniți să reintre în luptă și achiziționarea de personal de la companiile private de securitate”.
  • Zelenski s-a adresat publicului festivalului de film de la Veneția, descriind războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept „un complot primitiv în trei acte pentru ca lumea să facă trei greșeli dramatice: să se obișnuiască cu războiul, să suporte războiul, să uite de război”. Zelenski a spus audienței „să nu tacă” și „să nu rămână neutră” în fața războiului.
  • Rusia a oprit fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1 către Europa, invocând necesitatea de a efectua reparații. Guvernul german respinge afirmația, declarând că Nord Stream este „pe deplin operațional” și că nu există probleme tehnice.
  • UE a fost de acord să suspende acordul cu Moscova pentru obținerea vizelor de călătorie pentru a reduce numărul de cetățeni ruși care vin pentru vacanțe și cumpărături, măsură salutată de Zelenski
  • SUA a confiscat un avion de 45 de milioane de dolari deținut de Lukoil, a declarat Departamentul de Justiție al SUA, deși se crede că aeronava se află în prezent în Rusia. Se pare că aeronava a zburat în și din Rusia, încălcând sancțiunile Departamentului de Comerț al SUA.