Ministerul Apărării vrea să cumpere drone de atac Bayraktar TB2, vehicule fără pilot devenite atât de celebre în timpul războiului din Ucraina. MApN vrea să cumpere 3 sisteme (18 drone) și prevede un cost de 300 de milioane de dolari, drept pentru care a cerut încuviințarea Parlamentului.

Dronă Bayraktar TB2 produsă de BaykarFoto: BAYKAR

Ministerul Apărării de la București vrea să cumpere drone Bayraktar TB, produse de compania turcă Baykar, conform unei solicitări transmise parlamentului, potrivit Aviatiamagazin.ro

  • „Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită.
  • Având în vedere misiunea care va fi întrebuințată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operațional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forțe beneficiare, la nivelul de performanță necesar și în termenul stabilit.
  • Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.
  • Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant.
  • În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziția a 3 (trei) sisteme de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2.
  • Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție”, se arată în solicitarea MApN prezentată de Aviatiamagazin.ro

Dronele Bayraktar TB2, vedete ale războiului din Nagorno-Karabakh și din Ucraina

Drona Bayraktar TB2 este o dronă de altitudine medie și cu autonomie mare, o dronă înarmată gândită pentru în special pentru lovituri de atac și operațiuni limitate de supraveghere.

Dronele au fost introduse pentru prima dată în Turcia în 2014, dar de atunci au fost folosite în numeroase operațiuni și conflicte, în special în conflictul azero-armean din 2020 și în războiul din Ucraina.

Dronele TB2, cu o rază de acțiune de peste 200 km și o anduranță de circa 27 de ore la o altitudine de peste 7 km și pot transporta rachete MAM-L și MAM-C fabricate în Turcia.

Compania turcă de tehnologie de apărare Baykar a vândut drona sa armată Bayraktar TB2 în Azerbaidjan, Ucraina, Qatar şi Libia.

Rușii, deranjați de vânzările de Bayraktar TB2 către Ucraina

Însuși Vladimir Putin și Ministerul rus al Apărării au menționat în public de cel puțin 45 de ori drona TB2. Un înalt oficial turc a declarat la începutul lunii aprilie că rușii se plâng că Turcia vinde drone Bayraktar Ucrainei, precizând însă că Ankara le-a transmis că vânzările au fost efectuate de o companie turcă privată și nu au fost afaceri între cele două state.

Baykar, companie fondată în anii 1980 de tatăl lui Selcuk și Haluk, Ozdemir Bayraktar, a început să se axeze pe dezvoltarea de drone în 2005 în contextul în care Turcia depunea eforturi să își consolideze industria autohtonă de apărare.

În afară de Ucraina, drona TB2 a fost folosită până acum în conflictele din Siria, Irak, Libia și războiul din Nagorno-Karabah, devenind principalul produs de export al industriei de apărare a Turciei.

Selcuk Bayraktar, ginerele președintelui turc Recep Erdogan, afirmă că Baykar poate produce 200 de drone TB2 într-un an și că este mândru că acestea au fost folosite în conflictul din Nagorno-Karabah în urma căruia Azerbaidjanul, aliatul Turciei, a forțat Armenia să îi cedeze teritorii.

El este la fel de mândru și de folosirea dronei în Ucraina.

„Este o invazie ilegală, așadar TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să își apere țara. Ocuparea ilegală a Karabahului a fost ca o rană în piept încă din tinerețe. Este o onoare că i-am ajutat pe frații și surorile noastre de acolo să își recâștige pământurile”, afirmă acesta.

România caută să cumpere și drone tactice-operative clasa a II-a

În paralelel, România prin Romtehnica a demarat o nouă licitație pentru achiziția de drone tactice operative clasa II-a, drone în special pentru misiuni de supraveghere și adunare de informații în varianta terestră și navală.

Aici licitația are un buget estimat de circa 1,7 miliarde de lei și prevede ca producția sistemelor fără pilot să aibă loc în țară.

Anterior, MApN anulase o licitație similară unde singura ofertă rămasă în cursă era drona Whatchkeeper X de la Elbit și Thales UK (în total 21 de aeronave fără pilot, câte 3 per sistem).