Rușii bombardează ruta convenită pentru deplasarea echipei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară de la Zaporojie, iar grupul de experți, al cărui scop era să evite un accident nuclear, nu își mai poate continua deplasarea din motive de securitate, spune șeful administrației militare regionale, Oleksandr Starukh, citat de The Guardian.

Centrala nucleara Zaporojie, controlata de rusiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
  • "Rușii bombardează ruta prestabilită a misiunii AIEA de la Zaporojie. Echipa ONU nu își poate continua deplasarea din motive de securitate.
  • Ucraina continuă să depună eforturi pentru a organiza accesul în siguranță al misiunii internaționale AIEA la centrala nucleară.
  • Cerem Federației Ruse să oprească provocările și să acorde AIEA acces nestingherit la instalația nucleară ucraineană”, a scris pe Telegram, joi dimineață, oficialul ucrainean.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susține că forţele ucrainene au încercat să captureze centrala Zaporojie, scrie Reuters.

Ministerul a susţinut că până la 60 de militari ucraineni au traversat cu bărcile râul Nipru, care delimitează teritoriul deţinut de cele două tabere, în jurul orei locale 6:00. Ministerul rus a calificat operaţiunea ''o provocare'' menită să împiedice vizita planificată a inspectorilor AIEA la centrala nucleară. Instituţia rusă a adăugat că ''au fost luate măsuri'' pentru a distruge trupele rivale, folosindu-se inclusiv aviaţia militară. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Între timp, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a anunţat că unitatea numărul 5 a centralei Zaporojie a fost oprită din cauza bombardamentelor.

În pofida informaţiilor despre bombardamente pe traseu, AIEA a anunţat joi dimineaţa că îşi menţine vizita la centrala nucleară.

"Acolo erau activităţi militare, inclusiv în această dimineaţă, în urmă cu câteva minute, însă nu ne oprim, ne mişcăm acum pentru că avem o misiune foarte importantă de îndeplinit. Vom începe imediat evaluarea situaţiei de securitate la centrală'', a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în oraşul Zaporojie, situat la circa 120 de kilometri de centrală, înainte de plecarea convoiului spre această instalaţie.

De asemenea, forțele ruse au lansat atacuri, joi dimineață, asupra orașului Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, conform oficialilor ucraineni, citați de The Guardian.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei nucleare Zaporojie, a anunțat că din jurul orei 5.00 orașul a fost bombardat constant.

Conform primarului orașului Enerhodar, Dmitro Orlov, au fost lovite „mai multe obiecte civile”, existând victime. Primarul mai spune că forțele ruse folosesc mortiere, arme automate și rachete.