​Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, spune că echipa sa a reușit să adune „o mulțime” de informații în câteva ore ale vizitei la centrala nucleară Zaporojie, conform CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • „Am reușit, în aceste câteva ore, să adunăm multe, multe informații. Lucrurile cheie pe care trebuia să le văd le-am văzut”, a spus el în timp ce pleca de la centrala nucleară, așa cum se poate vedea într-un videoclip publicat de agenția rusă de stat RIA Novosti, .

În imaginile publicate de Ria Novosti pot fi văzute vehicule ale Națiunilor Unite care pleacă de la centrala nucleară, însă nu este clar dacă restul membrilor echipei de inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au rămas încă la Zaporojie.

Reamintim că joi o echipă de experţi ai ONU a ajuns la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru nuclear.

Înaintea inspecției Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, au avut loc noi bombardamente în zona centralei nucleare, Rusia și Ucraina acuzându-se, din nou, reciproc pentru atacurile lansate.

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a anunțat că bombardamentele ruse au forţat oprirea unuia din cele două reactoare operaţionale ale centralei, în timp ce Moscova a susținut că a zădărnicit o încercare a ucrainenilor de a pune mâna pe obiectiv, capturat de ruși încă de la începutul războiului.

Rusia a acuzat forţele ucrainene că au încercat să pună mâna pe centrală şi că au bombardat atât punctul de întâlnire a delegaţiei AIEA, cât şi centrala nucleară în sine.

Ministerul rus al Apărării a susținut că joi dimineață în jur de 60 de militari ucraineni ar fi traversat cu bărci fluviul Nipru, care împarte teritoriul deţinut de cele două părţi, într-o "provocare" menită să perturbe vizita AIEA. Ministerul Apărării din Rusia a mai spus că "au fost luate măsuri pentru distrugerea trupelor inamice". Ulterior, un oficial local instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a susținut că "aproximativ 40" din cei 60 de militari ucraineni au fost ucişi.

Oficialii ucraineni au salutat vizita AIEA, exprimând speranţa că ea va duce la demilitarizarea centralei. Ei spun că Rusia a folosit centrala ca scut pentru a lovi oraşe, ştiind că va fi greu pentru forţele Kievului să riposteze.