Circa 1.000 de protestatari au blocat luni dimineata accesul in sediul Guvernului ucrainean, in centrul Kievului, si pe strazile din zona, impiedicand angajatii sa ajunga la munca, transmite Reuters. Manifestantii cer demisia autoritatilor dupa refuzului presedintelui Viktor Ianukovici de a semna acordul de asociere cu UE.

Proteste la KievFoto: Agerpres/AP

Ora 23:50 Casa Alba a apreciat luni ca manifestatiile de la Kiev nu constituie o lovitura de stat si a calificat drept "inacceptabila" reprimarea protestatarilor de catre politie.

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, se va deplasa marti in China in incercarea de a gasit credite si investitii, potrivit Reuters.

"Ianukovici incearca sa arate ca Uniunea Europeana si Rusia nu sunt singurii parteneri posibili pentru Ucraina", a afirmat Volodimir Fesenko, de la think-tank-ul Penta.

Ora 21:15 Premierul ucrainean Mykola Azarov: Protestele seamana cu o lovitura de stat.

"Ceea ce se petrece prezinta toate semnele unei lovituri de stat. Este un lucru foarte serios. Dam dovada de rabdare, dar nu vrem ca partenerii nostri sa gandeasca ca totul le este permis", a declarat Azarov, citat de agentiile ucrainene, in conditiile in care manifestantii asediaza sediul guvernului de luni dimineata.

Acesta a sustinut ca manifestatiie au devenit "incontrolabile" iar instigatorii lor folosesc metode ilegale pentru a rasturna puterea.

"Oamenii politici care s-au alaturat acestor actiuni au radicalizat situatia (...) care a devenit incontrolabila", a comentat Azarov.

Ora 20:40: Zeci de mii de protestatari adunati in centrul Kiev-ului. Manifestatia se desfasoara deocamdata pasnic.

Ora 18:40 Premierul Mykola Azarov califica manifestatiile organizate la apelul opozitiie drept "ilegale" si "incontrolabile", potrivit AFP.

Ora 18:18 Fenomenul "EuroMaidan", termen folosit pentru a descrie noul val de proteste din Ucraina, s-a extins in orasul industrial Donetsk, din estul tarii. Protestatarii au instalat primul cort "EuroMaidan", insa nu in are liber, ci in interiorul Biroului Comitetului de Votanti din Ucraina, filiala locala a unui ONG care supervizeaza procesului de vot. Decizia de a monta cortul in interior s-a datorat unei decizii a instantei care interzice utilizarea corturilor la proteste.

Ora 17:19 Numarul protestatarilor adunati in Piata Independentei din Kiev a crescut pe parcursul zilei, ajungand, potrivit KyivPost, la cateva zeci de mii de persoane. In perimetrul pietei sunt instalate circa 50 de corturi, iar numarul lor continua sa creasc. La intrarea in sediul Hall of Trade Unions, unde se afla opozitia, se gasesc gramezi de haine groase, donate de locuitorii din Kiev.

Ora 16:03Comitetul parlamentar de stabilitate statala si auto-guvernare locala a recomandat o motiune de cenzura impotriva guvernului prim-ministrului Mykola Azarov, deschizand calea pentru o astfel de procedura parlamentara in data de 3 decembrie, informeaza KyivPost.

Partidelor de opozitie controleaza insa mai putin de 240 de voturi in Parlament, chiar si in cazul in care deputatii independenti si cei care au plecat din partidul den guvernamant - Partidul Regiunilor - decid sa sprijine motiunea.

Ora 15:20 In jur de 1.000 de membri ai Gardei Nationale au fost trimisi pentru a prelua controlul asupra cladirilor oficiale, se arata intr-un anunt oficial facut de Ministerul de Interne. Protestatarii au ocupat cladirea Primariei din Kiev si cladirea principalului sindicat ucrainean, pozitionata in centrul orasului.

"Din ordinu ministrului ucrainean de Interne, si in conexiune cu protestele in masa din capitala, pentru a asigura ordinea publica in orasul Kiev, va fi utilizata o forta suplimentara", se arata in anunt.

Ministerul adauga ca decizia a fost luata, in primul rand, pentru a inlocui personalul militar care au fost deja de serviciu pentru o perioada de timp mai mare.

Ora 13:14 La orele amiezii protestatarii erau baricadati in Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei). Strazile din jurul pietei au fost blocate cu garduri improvizate din diverse materiale, printre care fier, lemn, bucati din brazii artificiali cu care municipalitatea a decorat orasul pentru sarbatori.

Potrivit Interfax, citat de KyivPost, numarul protestatarilor care se aduna in Piata Independentei, desi nu foarte mare, a crescut constant in ultimele ore.

La intervale regulate, in piata se formeaza coloane de manifestanti care merg catre sediul Guvernului sa ii inlocuiasca pe manifestantii care blocheaza accesul in cladire.

Situatia este calma. Din cand in cand manifestantii scandeaza slogane prin care cer demisia conducerii si acuza Ministerul de Interne de violenetele din 30 noiembrie.

Imagini LIVE VIDEO din Kiev

Live streaming video by Ustream

Ora 11:43 In jurul orei 11:00, circa 1.000 de protestatari se aflau in continuare in fata sediului guvernului, in timp ce alte cateva sute de persoane erau in Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentii), piata fiind baricadata.

Orasul vestic Liov a anuntat greva generala, ramanand deschise doar scolile, gradinitele si spitalele. Pe de alta parte, cateva municipalitati din estul tarii au convocat sedinte de urgenta ale consiliilor locale pentru a-si exprima sprijinul fata de presedintele Ianukovici.

Membrii cabinetului au fost trimisi acasa, in conditiile in care nu li s-a permis accesul in cladire, informeaza agentiile de stiri, citate de KyivPost. Pe retelele de socializare se vehiculeaza ca oficialilor guvernamentali, inclusiv angajatilor Bancii Nationale, li s-a spus sa ramana in case din cauza agitatiei de pe strazile orasului.

Manifestantii s-au mobilizat in urma unui apel al opozitiei pentru proteste generale. Acestia au blocat principala cale de acces in cladirea guvernamentala cu cosuri de gunoi, containere din metal si chiar si ghivece cu flori.

"Angajatii nu pot intra in cladire. In acest moment au loc negocieri cu protestatarii pentru a permite accesul angajatilor", a declarat un purtator de cuvant al premierului Mykola Azarov.

Potrivit AFP, manifestantii au venit luni dimineata in jurul sediului Guvernului din Piata Independentei, situate la cateva sute de metri distanta, in care mii dintre ei au petrecut noaptea de duminica spre luni, dupa o manifestatie la care au participat cel putin 100.000 de persoane, duminica.

Toate strazile din jurul sediului Guvernului au fost, de asemenea, blocate de catre automobilisti, simpatizanti ai opozitiei.

Manifestantii distribuiau bauturi calde participantilor, iar foarte putini politisti erau vizibili in apropiere, potrivit unei jurnaliste AFP.

Mobilizarea opozitiei a fost provocata de schimbarea, saptamana trecuta, a pozitiei puterii ucrainene, care a suspendat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana (UE), pentru a se orienta catre Rusia.

Zeci de mii de manifestanti pro-UE au luat cu asalt duminica piata Maidan Nezalezhnosti din centrul capitalei ucrainene Kiev, in pofida interdictiei autoritatilor, relata AFP. Pe retelele sociale se vehiculeaza ca la proteste au participat intre 200.000 si 500.000 de oameni. Protestatarii au intrat in primaria orasului Kiev, in timp ce alte grupuri au incercat sa sparga cordoanele de jandarmi din jurul administratiei prezidentiale. Trupe speciale au fost detasate in strada unde au raspuns protestatarilor cu gaze lacrimogene.

Liderii opozitiei au indemnat duminica seara la ocuparea cartierului guvernamental din centrul Kievului, pana la demisia Guvernului presedintelui Viktor Ianukovici.

Protestul a continuat in cursul serii. Peste 100 de persoane au fost ranite in urma confruntarilor de duminica cu fortele de ordine. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, face apel la autoritatile ucrainene sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor, subliniind ca acestia au dreptul "sa se exprime intr-o maniera democratica."