Operațiunile militare sunt în creștere în regiunea centralei nucleare Zaporojie, potrivit directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, ceea ce îl „îngrijorează foarte mult”. „Probabilitatea statistică de deteriorare fizică suplimentară a centralei este, prin urmare, mare”. Grossi spune că prezența militară nu era disponibilă atunci când le-a cerut să vorbească cu ei despre centrul de control și că aceștia au fost „retrași” pe tot parcursul vizitei lor, relatează BBC și The Guardian.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Șase experți AIEA au rămas la centrala nucleară Zaporojie, dar Agenția lucrează pentru a stabili o prezență permanentă acolo, formată din doi experți care vor rămâne acolo cu normă întreagă, a spus Rafel Grossi, la o conferință de presă, la întoarcerea sa din Ucraina, unde a condus o misiune la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul rusești

Grossi reiterează că inspectorii internaționali prezenți la centrală și raportarea continuă ar putea fi un „factor stabilizator” în ceea ce privește siguranța și securitatea centralei.

Întrebat despre „coabitarea” personalului ucrainean și a ocupanților ruși, Grossi spune că există o „relație profesională” la centrală, dar recunoaște că există o „tensiune” evidentă.

Probabilitatea mai multor daune „îngrijorează foarte mult”

Discutând despre efectele războiului asupra structurii centralei, Grossi a spus că „sunt multe lupte în regiune, în această parte a Ucrainei”, iar „activitatea și operațiunile militare sunt în creștere în acea parte a țării și acest lucru mă îngrijorează foarte mult.

„...Ofensive, contraofensive... Nu vreau să intru în asta pentru că nu este domeniul meu, dar este evident, și o știm cu toții”

„Posibilitatea statistică privind apariția mai multor daune fizice este prezentă”.

Grossi spune că pagubele pe care le-a văzut ar fi probabil cauzate de bombardamentele din august.

Integritatea fizică a uzinei a fost „încălcată, nu o dată, ci de mai multe ori”, a spus Grossi.

El spune că acest lucru este „inacceptabil în orice fel”.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat și joi, după ce a inspectat această centrala nucleară că „integritatea fizică a centralei” nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de ruși, „a fost încălcată de mai multe ori”.