Noul an școlar a început în Rusia sub semnul literei Z, simbolul invaziei Ucrainei. Copiii au adus la școală buchete cu flori, pe care era imprimată litera Z, în unele școli s-au organizat spectacole cu elevi îmbrăcați în haine ce imită uniformele armatei Rusiei. De asemenea, toți elevii vor trebui să învețe și lecții patriotice despre așa-zisa „operațiune specială” din Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la 1 septembrie, în Federația Rusă, a intrat în vigoare decizia Ministerului Educației de la Moscova care aduce mai multe schimbări în procesul de învățământ.

„Elevii nu vor rămâne singuri în fața războiului informațional, pornit împotriva țării noastre”, a explicat măsurile propuse ministrul Educației din Federația Rusă, Serghei Kravtsov.

Astfel, potrivit deciziei ministerului, în toate școlile din această țară, fiecare săptămână va începe cu arborarea drapelului Federației Ruse în sediul instituțiilor de învățământ și intonarea imnului de stat.

De asemenea, vor fi organizate ore suplimentare cu tema generică „Discuții despre temele importante” (“Разговоры о важном”). Potrivit noilor prevederi, într-un an școlar vor avea loc 34 astfel de lecții.

În același timp, măsurile sunt completate de materiale didactice în care sunt descrise scopurile acestora.

Dacă pentru copiii mai mici se propune așa-zisa „educație patriotică” cu predare informațiilor generale despre țară, simbolurile statale, istorie etc, pentru cei din clasa a XI-a, ultima în sistemul de învățământ din Rusia, rezultatul așteptat de la aceste lecții îl reprezintă „înțelegerea de către elevi a scopurilor „operațiunii speciale militare”, dar și a faptului că locuitorii „LNR” și „DNR” (așa-zisele republici Donețk și Lugansk) sunt ruși, motiv pentru care este important să fie întorși în Rusia.

Iar militarii sunt, desigur, „eroi”.

Între timp, unii părinți și profesori au decis să completeze ideile Ministerului Educației cu propria versiune despre educația patriotică.

La 1 septembrie, când în școlile din Federația Rusă s-a dat startul noului an de studii, pe rețelele sociale, dar și în presa locală, au apărut mai multe fotografii care demonstrează propaganda pentru război din sistemul educațional din Rusia.

De exemplu, această femeie dintr-o localitate din Federația Rusă a publicat pe profilul său de Facebook o poză cu feciorul ei care ține în mână un buchet de flori pe care sunt desenate mai multe litere „Z”, unul dintre principalele simboluri utilizate de propaganda rusă pentru a marca invazia în Ucraina.

Fotografia a fost făcută cu școala pe fundal și nu are niciun comentariu care să explice de ce este litera „Z” pe buchet.

FOTO: Евгений Вдовин / 161.RU

Iar în această poză, făcută în timpul careului de 1 septembrie într-o școală din orașul rusesc Rostov, se poate vedea că unii elevi au fost îmbrăcați într-o uniformă asemănătoare celei militare. Fotografia a fost publicată pe un site local de știri cu mențiunea că astfel „a început educația patriotică în această instituție.”

Între timp, „Pervîi canal”, unul dintre cele mai mari posturi TV de propaganda rusă, a difuzat un reportaj despre deschiderea unei școli renovate din orașul Mariupol, ocupat de armata rusă.

În material apare un funcționar rus care oferă un interviu într-un tricou cu litera „Z”, iar pe imagini de mai multe ori este arătat cum în fața școlii este arborat drapelul Federației Ruse.

De asemenea, în reportaj este menționat că din acest an școlar întregul proces de învățământ va avea loc doar în limba rusă și după curriculumul aprobat de Moscova.

Mai mult, în reportajul realizat de propagandiștii de la „Pervîi canal” se spune că școala a fost reparată într-un timp record, după ce „a fost distrusă de naționaliștii”.

Amintim că la începutul lunii martie în Federația Rusă au fost aprobate modificări la Codul Penal, potrivit cărora „discreditarea armatei ruse” se pedepsește cu închisoarea de până la 15 ani. Astfel, toți cei care numesc evenimentele din Ucraina drept război și nu „operațiunea specială”, așa cum insistă Kremlinul, riscă să ajungă la pușcărie.