Un oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Harkov a declarat luni că forțele ucrainene au depășit de opt ori numărul forțelor ruse și pro-ruse în timpul contraofensivei surpriză lansată săptămâna trecută în regiunea Harkov din Ucraina, potrivit Reuters.

Militari ucraineni în HarkivFoto: Bernat Armangue / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Vitaly Ganchev a declarat la postul de televiziune de stat Rossiya-24 că forțele ucrainene au cucerit așezări capturate de ruși anterior în nordul regiunii, pătrunzând până la granița cu Rusia, și că "aproximativ 5.000" de civili au fost evacuați în Rusia.

Ganchev a declarat că "situația devine din oră în oră mai dificilă", precizând că granița cu regiunea rusă Belgorod a fost închisă.

În weekend, forțele ucrainene au cucerit principalele centre de aprovizionare rusești din Izium și Kupiansk, unde își avea sediul administrația numită de Rusia în regiunea Harkov.

Duminică, ministerul rus al apărării a publicat o hartă, arătând că forțele rusești au abandonat aproape în întregime regiunea Harkov.

Rușii lasă în urmă cantități impresionante de armament, pe care trupele ucrainene spun că îl vor folosi împotriva inamicului.

Eliberarea așezărilor din regiunile Harkov și Donețk continuă

Armata ucraineană susține că a forțat rușii să părăsească peste 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore, în timp ce militarii trimiși de Moscova să invadeze țara fug în zonele ocupate din Donbas sau în Rusia, potrivit Statului Major al Armatei din Ucraina, potrivit The Guardian.

Armata ucraineană a preciza că rușii își concentrează focul pe controlul regiunii Donețk, "menținând teritoriile capturate temporar și perturbând ofensiva trupelor noastre în anumite direcții".

În zona Herson, Ucraina spune că rușii au suferit pierderi grele și ”refuză masiv să se întoarcă în zona de luptă", susține armata ucraineană.

La rândul său, armata rusă a anunțat luni pe Telegram că a "provocat înfrângerea" trupelor ucrainene din mai multe așezări din regiunea Harkov. Peste 250 de soldați ucraineni au fost uciși, a precizat Ministerul rus al apărării.

---------------

Evenimentele de luni privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro