Sancțiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a fabrica armament avansat pentru războiul din Ucraina, a declarat vineri un consilier militar de top al NATO pentru Reuters, deși a adăugat că industria rusă ar putea în continuare să fabrice "o mulțime de muniție".

Trupele ruseștiFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au anunțat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia din 24 februarie a Ucrainei, printre care se numără interzicerea vânzării de tehnologie avansată.

"Ei sunt împiedicați din ce în ce mai mult de sancțiuni - pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de armament provin din industria occidentală", a declarat într-un interviu Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează Comitetul militar al NATO.

"Vedem acum primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce privește capacitatea lor de a produce, de exemplu, înlocuirea rachetelor de croazieră și a armamentului mai avansat", a adăugat el.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat marți că pierderea de tehnologie din cauza sancțiunilor UE afectează grav capacitatea Moscovei de a susține producția de arme.

Ambele părți din război se confruntă cu provocări deoarece conflictul convențional a necesitat cheltuirea de provizii militare în ritmuri nemaiîntâlnite în ultimele decenii, a declarat Bauer.

"Din câte știm, rușii au încă o bază industrială considerabilă și sunt capabili să producă o mulțime de muniții. Și au încă multe muniții", a adăugat el, vorbind înaintea unei reuniuni de două zile a șefilor apărării din NATO, care va începe vineri în Estonia.

Moscova susține că ceea ce numește "operațiune militară specială" a fost necesară pentru a împiedica Ucraina să fie folosită ca platformă pentru agresiunea occidentală și pentru a apăra vorbitorii de limbă rusă. Kievul și aliații săi occidentali resping aceste argumente ca fiind pretexte nefondate pentru un război de agresiune de tip imperial.

Lupte rusești de modă veche

Președintele Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că Rusia rezistă bine în fața sancțiunilor occidentale. "Tacticile de blitzkrieg economic, atacul pe care se bazau, nu au funcționat", a declarat el la televiziunea de stat, în timp ce prezida o reuniune privind economia.

Bauer a precizat că aproximativ 85% din trupele rusești luptă deja în Ucraina, ceea ce limitează capacitatea Rusiei de a-și extinde prezența militară, deoarece nu poate anunța o mobilizare generală fără a declara război.

"Vedem un număr limitat de trupe proaspete care vin. Și singurul lucru de care suntem siguri este că nivelul de pregătire al acestor trupe nu este foarte ridicat", a declarat Bauer.

Luna aceasta, Ucraina a uimit Rusia cu o contraofensivă în regiunea nord-estică Harkov, oficialii ucraineni afirmând că au fost recuceriți 9.000 de kilometri pătrați, aproximativ cât insula Cipru.

Bauer a declarat că avansul a fost un succes în mare parte datorită antrenamentului trupelor ucrainene la standardele NATO din 2014, care a permis unităților sale să ia inițiativa.

"Unul dintre motivele pentru care au atât de mult succes în acest moment este că rușii luptă într-un mod foarte vechi", a spus el.

"Fiecare unitate rusă își primește direcția de la autoritățile superioare, prin urmare, dacă se schimbă ceva, ei așteaptă un nou ordin. Ucrainenii au avansat atât de repede încât rușii nu au primit noi ordine și au fost nevoiți să se retragă și să se tot retragă", spune el.