Vineri, în doar câteva ore, cel puțin cinci oficiali instalați de Rusia au fost uciși în teritoriul ocupat de Rusia în sudul Ucrainei. Procurorul general pus de Moscova în Lugansk, Serghei Gorenko, și adjunctul său au murit într-un atac, adjunctul șefului administrației civile militare instalate de Rusia în Berdiansk a fost ucis împreună cu soţia sa, iar "mai multe” persoane ar fi murit într-o aparentă lovitură de rachetă asupra clădirii administrației din Herson, anunță presa rusă de stat, citată de The Guardian.

Militari ucraineni în regiunea ZaporojieFoto: Dmytro Smoliyenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Procurorul general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Serghei Gorenko, și adjunctul său, au murit într-o explozie care a avut loc la Parchetului General, în centrul orașului Lugansk.

Cu o zi în urmă, în timp ce forțele ucrainene se apropiau rapid, Leonid Pasechnik, liderul autorității separatiste susținute de Rusia în regiunea Lugansk, a insistat că "nu există niciun motiv de panică".

Autoritatea separatistă susținută de Rusia la Berdiansk a acuzat vineri Kievul că l-a ucis pe adjunctul șefului administrației civile militare, care a condus comisia electorală teritorială a orașului pentru referendumul de aderare la Rusia.

Administrația orașului instalată de ruși a postat un mesaj pe Telegram în care susține că Oleg Boyko și soția sa, Lyudmila Boyko, au fost uciși în garajul lor din Berdiansk, situat în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. Separatiștii vorbesc despre o „crimă dublă”, fără a da alte detalii.

„Această crimă teribilă nu va rămâne nepedepsită și fără răspuns”, se mai arată în postare.

RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, afirmă că clădirile administrației centrale instalate de forțele de ocupație în Herson au fost lovite de cel puțin 5 rachete HIMARS, imaginile video arătând avarierea puternică a uneia dintre clădiri.

Agenția rusă de presă TASS anunță că cel puțin o persoană ar fi murit în timpul acestui atac.

Reacția Kievului

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea acestor atacuri, în timp ce autoritățile separatiste acuză forțele ucrainene de comiterea lor.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că moartea procurorului și al adjunctului său din regiunea Lugansk a fost fie rezultatul crimei organizate, fie o posibilă epurare rusă a martorilor la "crimele de război" din zonă, notează Reuters.

Ucraina a declarat anterior că va viza colaboraționiștii care lucrează pentru sau cu administrațiile instalate de Rusia în orașele și regiunile cucerite de forțele rusești fie înainte, fie după invazia pe scară largă a Moscovei din 24 februarie.