Armata Rusiei se confruntă cu o gravă lipsă de personal iar finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut sub porecla de „bucătarul lui Putin”, caută oameni care să lupte în Ucraina în rândul prizonierilor în schimbul comutării pedepsei sau pentru bani, în încercarea de a face față crizei de infanteriști și ofițeri, notează ministerul britanic al apărării în cea mai recentă evaluare a sa.

Trupele ruseștiFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Grupul Wagner, o rețea rusă de mercenari, denumită și armata personală a lui Putin, condusă de Evgheni Prigojin, a lansat o campanie de recrutare pentru a lupta în Ucraina încă din luna iulie în rândul pușcăriașilor ruși.

Prizonierilor care sunt de acord să meargă să lupte în Ucraina le este promisă comutarea pedepselor sau bani, în încercarea disperată a Rusiei de a-și completa forțele de invazie.

Evgheni Prigojin a apărut recent într-o filmare în care rostește un discurs de recrutare în fața unor deținuți pentru a revigora campania militară lansată de Putin în Ucraina.

Finanțatorul Grupului Wagner subliniază că se caută doar "luptători pentru unitățile de asalt", în timp ce academiile militare rusești scurtează cursurile de pregătire și devansează datele de absolvire a cadeților pentru a fi folosiți cât mai repede în Ucraina, susțin serviciile militare secrete britanice.

Recrutarea din rândul deținuților și accelerarea procesului de pregătire a tinerilor cadeți sugerează că Rusia suferă din cauza lipsei critice de personal în rândul armatei în special în ceea ce privește infanteriștii și ofițerii.

Prigojin, cunoscut sub porecla de „bucătarul lui Putin”, este vizat de sancțiuni UE în legătură cu rolul său în „încălcări grave ale drepturilor omului”. El se află și pe lista de sancțiuni a Washingtonului. Soția și mama lui Prigojin, care dețin companii asociate cu acesta, sunt de asemenea pe lista de sancțiuni pregătită de UE.

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții din a 205-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.