Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că contraofensiva Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficientă, dar asta nu înseamnă sfârșitul războiului, iar „națiunile ar trebui să se pregătească pentru termen lung”, scrie Reuters.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
  • „Este, desigur, extrem de încurajator să vezi că forțele armate ucrainene au reușit să recupereze teritorii și, de asemenea, să lovească în spatele liniilor rusești.
  • În același timp, trebuie să înțelegem că acesta nu este începutul sfârșitului războiului. Trebuie să fim pregătiți pentru termen lung”, a declarat Stoltenberg la radio BBC.

Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală, spre nemulțumirea naționaliștilor și a liderului cecen Ramzan Kadîrov, care fac apel la ”automobilizare” și nu vor să aștepte declararea legii marțiale, se arată în cea mai recentă evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului, care precizează că Kremlinul ar fi retras o mare parte din forțele aflate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, slăbind probabil influența rusă în aceste state.