Guvernul interimar din Bulgaria a publicat rapoartele privind activitatea de contrainformații, informații militare și civile în 2021. Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS) a prezentat modelul conform căruia agenții străine de informații atrag surse din Bulgaria, scrie agenția bulgară Mediapool, citată de Rador.

Sofia, BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

„Bulgaria este obiectul unui interes sistematic de intelligence, îndreptat către angajamentele țării față de UE și NATO, modernizarea Armatei bulgare, economia și politica internă, mai ales din cauza seriei de alegeri parlamentare de anul trecut. Există încercări de influențare și impact în instituții de stat, militare, educaționale și religioase, în mass-media și sectorul neguvernamental”, precizează DANS.

Serviciul amintește de rețeaua de spionaj distrusă la începutul anului trecut, la care a participat un fost ofițer superior de informații militare și „întreruperea activităților cetățenilor ruși simpatizanți cu activitățile serviciilor speciale ruse”. Pe baza acestor dezvăluiri, trei diplomați ruși au fost declarați persona non grata.

Procesul a continuat și în acest an, când guvernul lui Kiril Petkov a expulzat 70 de diplomați și angajați de la Ambasada Rusiei din Sofia, un act fără precedent. În raportul asupra activității sale din 2021, DANS prezintă mecanismul prin care serviciile străine atrag surse.

Tactica rusă

Raportul DANS mai precizează că în a doua jumătate a anului 2021, Federația Rusă lansează o campanie hibridă la scară largă pentru a pune capăt expansiunii NATO către est și pentru a păstra influența Rusiei în țările vecine. În acest scop, se angajează un set complex de instrumente, în acest sens diplomație, forță militară, servicii speciale, pârghii economice și dependențe (în principal în sfera energetică), campanii de propagandă informațională și campanii de dezinformare și atacuri cibernetice.

La începutul raportului DANS, președintele serviciului, Plamen Tonchev, subliniază că. de la jumătatea anului 2021, Federația Rusă a lansat o campanie hibridă de amploare pentru a redefini arhitectura europeană de securitate în funcție de interesele sale strategice, care includ sistarea extinderii NATO spre est și păstrarea influenței Rusiei în țările vecine.

„Aceste acțiuni au crescut în 2022, ajungîndu-se la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, fără precedent în noua istorie europeană, care a erodat ordinea internațională de drept, a condus la creșterea riscurilor economice la nivel global și a creat un nou vector de migrație. În același timp, invazia rusă a consolidat unitatea Uniunii Europene și NATO și hotărârea de a proteja valorile și interesele comune și de a reduce dependența de Rusia în sfera energiei și apărării, pe care Moscova le folosește în mod activ în cadrul setului său de instrumente hibride”, subliniază el.

Raportul notează că diversificarea nedezvoltată a surselor și rutelor limitează capacitatea Bulgariei de a contracara fluctuațiile emergente de pe piața gazelor naturale în contextul crizei energetice în Europa din 2021.

„Dependența semnificativă de Rusia creează riscuri suplimentare, având în vedere operațiunea hibridă împotriva Ucrainei care a început la jumătatea anului 2021 și a escaladat într-o invazie militară în februarie 2022. În acest sens, există riscuri pentru securitatea livrărilor”.

Anul trecut, DANS a raportat o creștere a atacurilor cibernetice în Bulgaria. În plus, continuă funcționarea schemelor de investiții fictive din partea cetățenilor țărilor terțe în instrumente de capitaluri proprii ale companiilor bulgare, cu scopul de a obține un permis de ședere în țară și/sau de a dobândi cetățenia bulgară.

În 2021, presiunea migratorie către Bulgaria a crescut de peste 3 ori față de 2020.

La începutul acestui an, serviciile bulgare au fost criticate pentru munca lor în perioada premergătoare agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și pentru evaluarea probabilității de a se ajunge la un război, potrivit Mediapool, citată de Rador.