Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat joi că guvernul german va livra vehicule blindate Kievului, dar nu tancurile pe care le-a cerut Ucraina, scrie AFP.

Christine LambrechtFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

"Este încurajator să vedem succesele pe care Ucraina a reușit să le obțină în ultimele zile, în special datorită armelor germane", a declarat Christine Lambrecht reporterilor.

Contraofensiva Kievului "arată cât de important este să se furnizeze rapid Ucrainei echipamente militare suplimentare", a adăugat ea.

Cancelarul Olaf Scholz a apărat, de asemenea, sprijinul țării sale pentru Ucraina.

"Îi ajutăm (...) pentru că le susținem lupta", a spus el într-un discurs, enumerând modalitățile prin care Berlinul a ajutat Ucraina, de la furnizarea de arme la antrenarea trupelor.

"Livrările noastre de armament, dar și cele ale aliaților noștri, au contribuit la faptul că lucrurile au luat o altă turnură decât cea pe care o plănuise președintele rus", a adăugat el.

Lambrecht a anunțat livrarea a două noi lansatoare multiple de rachete Mars-II, precum și a 200 de rachete. Ucraina va primi, de asemenea, 50 de vehicule de transport pe teren Dingo.

Cu toate acestea, Germania nu intenționează să livreze tancuri de luptă Leopard-2 în această etapă, deși Ucraina a insistat în acest sens.

Berlinul continuă să se bazeze pe un sistem de livrări circulare: Grecia va primi tancuri germane Marder, solicitate și de Kiev, iar Atena va livra "foarte curând" la schimb tancuri mai vechi Ucrainei, potrivit doamnei Lambrecht.

"Este important pentru mine să precizez că aceste livrări nu vor slăbi Bundeswehr-ul (armata germană)", a declarat ministrul.

"Suntem în continuare în poziția de a apăra alianța (NATO) și țara și este important pentru mine ca aliații noștri de pe flancul estic să poată conta pe noi pentru a ne respecta promisiunile", a declarat Lambrecht.

Guvernul german a fost criticat în ultimele zile, atât la Kiev, cât și la Berlin, pentru reticența sa în a livra tancuri care ar putea contribui la schimbarea situației în mijlocul ofensivei ucrainene.