Președintele Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că a comis crime de război în nord-estul Ucrainei și a spus că este prea devreme pentru a spune că soarta războiului se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide ale forțelor sale în această lună, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Liderul ucrainean a spus într-un interviu pentru Reuters că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum la a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă a armelor din străinătate către țara sa.

El a comparat situația din zonele proaspăt eliberate din nord-est „cu telenovele sângeroase de după Bucha”, un oraș de lângă Kiev, unde forțele ruse au fost acuzate că au comis numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat acuzațiile.

"În ziua de astăzi, există 450 de oameni morți, îngropați (în regiunea de nord-est a Harkovului). Dar există și altele, înmormântări separate ale multor oameni. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii", a spus Zelenski.

Întrebat dacă există dovezi ale crimelor de război, el a spus: „Toate acestea sunt acolo... Există unele dovezi, și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru. "

Kremlinul nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta cu privire la noile acuzații ale lui Zelenski.

Rusia neagă în mod regulat că a vizat civili în timpul a ceea ce numește „operațiune militară specială” din Ucraina și a spus în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de defăimare.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinhubov, a declarat vineri reporterilor la unul dintre gropile comune din orașul Izium că unele cadavre exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate la spate.

Moscova nu a comentat despre groapa comună din Izium, care a fost o fortăreață a Rusiei înainte ca Ucraina să-i forțeze armata să fugă.

Nu va fi niciun final timpuriu al războiului

Interviul de vineri a avut loc în biroul președintelui din districtul guvernamental puternic păzit, care acum este ca o cetate pentru Zelenski și consilierii săi. Saci de nisip erau îngrămădiți în ferestrele coridoarelor labirintice, slab luminate ale clădirii.

O sirena de raid aerian a sunat la Kiev cu puțin timp înainte de interviu.

Zelenski, care a vizitat Izium miercuri, și-a repetat apelul către țările occidentale și alte țări să-și intensifice livrările de arme către Ucraina.

"Am dori mai mult ajutor din partea Turciei, am dori mai mult ajutor din partea Coreei de Sud. Mai mult ajutor din partea lumii arabe. Din Asia", a spus el.

Zelenski a citat, de asemenea, „anumite bariere psihologice” din Germania în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare din cauza trecutului său nazist, dar a spus că astfel de provizii sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere împotriva a ceea ce el a numit „fascismul rus”. El a acuzat adesea Berlinul că trage de timp pentru furnizarea de arme.

El a lăudat contraofensiva rapidă a Ucrainei, dar a minimizat orice sugestie că războiul intră într-un fel de joc final. „Este devreme să vorbim despre încheierea acestui război”, a spus el.

Zelenski a spus că va sprijini ideea redeschiderii exporturilor rusești de amoniac prin Ucraina, o inițiativă propusă de Națiunile Unite, doar dacă Moscova va preda Kievului prizonierii de război.

Președintele Vladimir Putin a minimalizat vineri contraofensiva ucraineană, avertizând rânjind că Rusia va răspunde mai puternic dacă trupele sale vor fi supuse mai multor presiuni