Oficialii ucraineni au declarat vineri că au găsit sute de cadavre, unele cu mâinile legate la spate, îngropate pe teritoriul recucerit de la forțele rusești, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit dovada unor crime de război comise de invadatori.

Lansator de rachete HIMARSFoto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 206 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Cum au fost torturați civilii din Kupiansk de către ruși

22:25Apel pentru demisia președintelui rus: Politicienii locali se unesc tot mai mult împotriva lui Putin

Lipsa unei victorii rapide, incapacitatea de a cuceri Kievul și acum contraofensivele reușite ale Ucrainei, în timp ce Rusia a pierdut atât de multe trupe și atât de mult echipament, au generat furie și nemulțumire pe care adversarii lui Putin încearcă să le exploateze.. Așa sugerează un raport al postului american CNN.

21:53VIDEO Ucraina a capturat o cantitate uriașă de obuze de 152 de mm, lăsate în urmă de ruși în Harkov

21:23Cum au fost torturați civilii din Kupiansk de către ruși

21:00Putin: Armata rusă cucerește din ce în ce mai multe teritorii noi

În pofida înfrângerii grele a armatei sale în regiunea Harkov, președintele rus Vladimir Putin a anunțat noi atacuri asupra teritoriilor din estul Ucrainei, scrie Tagesspiegel.

20:51Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a raportat că trupele ruse au bombardat orașul Kromatorsk cu rachete S-300. Printre persoanele rănite s-a numărat o adolescentă de 16 ani. Cel mai în vârstă civil rănit are 72 de ani. Rușii au deteriorat 32 de clădiri rezidențiale și au distrus complet două case, a spus Kirilenko.

20:45Maxar Technologies, o companie americană, a publicat imagini din satelit ale cimitirului Pishanske din apropierea orașului Izium, din regiunea Harkov, unde a fost descoperită o groapă comună cu peste 440 de cadavre, relatează Ukrainska Pravda.

20:15Cum face războiul din Ucraina să se prăbușească proiectul regional al lui Putin

Chiar înainte de a invada Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Putin părea să fi atins apogeul influenței sale asupra fostei Uniuni Sovietice (URSS), scrie Al Jazeera. Și apoi a venit invazia Ucrainei.

19:55Ultimele ovații pentru balerinul ucrainean Oleksandr Shapoval, ucis în bombardamentele din Donbas

Sute de oameni s-au adunat la Kiev pentru a-și lua rămas bun de la îndrăgitul balerin ucrainean Oleksandr Shapoval, care a fost ucis în luptele din estul Ucrainei, relatează The Guardian.

Putin este incapabil să îți atingă obiectivele în Ucraina

19:30Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua ucraineană (AIEA)

18:41Republica Cehă cere un „tribunal internațional special” pentru crime de război

Republica Cehă, care deține în prezent președinția UE, a cerut un „tribunal internațional special” după ce a fost descoperită o groapă comună în Izium, un oraș din nord-estul Ucrainei.

Jan Lipavsky, ministrul de externe al Republicii Cehe a spus:

  • „Rusia a lăsat în urmă gropi comune cu sute de oameni împușcați și torturați în zona Izium. În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și oribile. Nu trebuie să trecem cu vederea. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război.
  • Solicit înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care să judece crima de agresiune”.

17:45Timp de șase luni orașul Balaklia, regiunea Harkov, a fost sub ocupație rusească, iar bătrânii nu au avut acces la pensii. În acest context, pentru a supraviețui, femeile din satul Verbivka au grădinărit sub focul gloanțelor pentru a avea ce să mănânce. Acestea au fost supranumite „femeile kamikaze”.

16:45 Guvernul federal german a aprobat vânzarea către Ucraina a 18 obuziere autopropulsate RCH-155, pe care Kievul le-a cerut în urmă cu două luni, relatează Ukrainska Pravda.

16:01Putin este incapabil să îți atingă obiectivele în Ucraina - șeful serviciului de informaţii militare al SUA

15:54O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în apropiere de orașul rus Belgorod, nu departe de granița cu Ucraina, a anunțat sâmbătă agenția de presă TASS, care a citat autoritățile locale, transmite Reuters, care nu a putut verifica independent informația.

15:39Negocierile Ucrainei cu SUA pentru a primi avioane F-16 și sisteme Patriot s-au mutat în culise. Ce șanse are Kievul să le primească

Ucraina a încetat să mai ceară în mod public arme americane de ultimă generație, cum ar fi sisteme de apărare aeriană Patriot, avioane de luptă F-16 și drone Grey Eagle. Dar în culise, Ucraina face în continuare presiuni pentru a primi armele care ar putea schimba războiul în favoarea sa, iar Kievul devine mai exigent cu privire la cererile sale, relatează Politico. com.

Ucraina acuză Rusia că a bombardat o termocentrală

15:15Premierul ucrainean Denis Şmihal a mulţumit sâmbătă Statelor Unite pentru sprijinul acordat, după ce Ucraina a primit o nouă asistenţă financiară internaţională, de 1,5 miliarde de dolari, transmite Reuters, citată de news.ro.

”Bugetul de stat al Ucrainei a primit un grant de 1,5 miliarde de dolari. Aceasta este ultima tranşă dintr-un ajutor de 4,5 miliarde de dolari din partea Statelor Unite, prin intermediul @WorldBank Trust Fund”, a scris Şmihal pe Twitter.

El a arătat că fondurile vor fi folosite pentru a rambursa cheltuielile bugetare pentru plăţile de pensii şi programele de asistenţă socială.

14:38Rușii au bombardat termocentrala din Slaviansk, relatează Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a raportat pe 17 septembrie că atacul rusesc a deteriorat centrala electrică a orașului, iar pompierii intervin pentru stingerea focului.

Alimentarea cu apă din orașul vecin Mikolaivka a fost afectată ca urmare a ultimelor bombardamente, potrivit lui Kirilenko.

14:10VIDEO Confesiunea unui criminal din grupul Wagner. Un deținut din Rusia, condamnat pentru omor și tentativă de omor, s-a alăturat grupului Wagner în urma apelului făcut de Evgheni Prigojin, cunoscut și sub numele „bucătarul lui Putin”, pentru a lupta pe frontul din Ucraina și care s-a predat Kievului la scurt timp după înrolare, a dezvăluit jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, redactorul-șef al publicației ucrainene Censor.net, care a publicat un interviu cu criminalul rus, relatează publicația rusă independentă Meduza.

13:24România a atins, sâmbătă, un grad de umplere a depozitelor de gaze de 80% din capacitatea totală, potrivit datelor furnizate de către Transgaz pentru Agerpres.

Biden îl avertizează pe Putin să nu folosească arme chimice

13:10 4 nave de război rusești echipate cu până la 32 de rachete Kalibr sunt pregătite de luptă în Marea Neagră, au declarat Forțele navale ucrainene, potrivit Kyiv Independent.

12:50Biden îl avertizează pe Putin să nu folosească arme chimice

12:11Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat ”în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium, în Ucraina, sub ocupaţie rusă”, după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea acestui oraş recucerit de ucraineni de la forţele ruse, potrivit Kievului, relatează AFP.

”Autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate”, a adăugat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.

12:00Fostul ministru de externe Andrei Marga a declarat vineri, în timpul unei conferințe care a avut loc la Alba Iulia, că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

11:24Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că ale sale convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin s-au purtat ”întotdeauna pe un ton prietenesc”, chiar și după invazia din Ucraina.

11:0993.965 de persoane, dintre care 10.705 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 3,7% faţă de ziua precedentă), au intrat în România în ultimele 24 de ore, potrivit Poliției de Frontieră.

Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 16.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.328.510 cetăţeni ucraineni.

10:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că a vorbit cu producătorul sportiv american Nike și a mulțumit companiei pentru că a luat ceea ce el a numit "decizia corectă" de a se retrage din Rusia.

"Acesta este un exemplu al modului în care afacerile pot juca un rol semnificativ în protejarea umanității și a libertății", a declarat președintele ucrainean în discursul său video nocturn, potrivit Reuters.

”Dacă un stat alege calea terorii, este de datoria oricărei companii care se respectă să se distanțeze de un astfel de stat”, a adăugat Zelenski.

Nike a declarat pentru Reuters în iunie că se retrage complet din Rusia.

Rușii bombardează Harkovul

10:03Rușii au bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă Harkovul, a anunțat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov, transmite Ukrainska Pravda.

09:26Are Rusia destule resurse pentru a rezista ofensivei ucrainene? Ce spun serviciile secrete militare britanice

09:09Cancelarul Olaf Sholz spune că Germania ar fi trebuit să reacționeze "mai dur" la anexarea Crimeii, potrivit Welt, citat de The Kyiv Independent.

"Vreau să spun clar că ar fi fost probabil corect, cel puțin în retrospectivă, să reacționăm mai dur la anexarea Crimeei", a declarat cancelarul german Olaf Scholz la o conferință a Bundeswehr la Berlin, relatează Welt.

Scholz a mai declarat că, dacă ar fi urmat un răspuns mai puternic, atunci ideea unui astfel de atac asupra Ucrainei din nou ar fi putut să nu se fixeze atât de ferm în mintea președintelui Vladimir Putin.

09:00Comandamentul operațional "Sud" al Ucrainei susține că în ultimele 24 de ore forțele ucrainene au ucis 33 de soldați ruși și au distrus două tancuri rusești, un obuzier Msta-B, un mortier de 120 mm și nouă vehicule blindate, scrie The Kyiv Independent.

08:42Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat vineri seară că Rusia a repetat la Izium scenariul de la Bucha, el afirmând că în afara unei gropi comune, au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi inclusiv străini, el prezentând cazul a 7 cetăţeni din Sri Lanka veniţi la studii, capturaţi în martie de forţele ruse şi găsiţi într-un subsol, scrie news.ro.

08:24Primește Vladimir Putin rapoarte false de la generalii săi? Relatările soldaților ruși de rând sugerează puternic că președintele Vladimir Putin primește informații false cu privire la situația de pe frontul din Ucraina din cauza sistemului de raportări false înrădăcinat în toate forțele armate ale Rusiei.

00:55 Sancţiuni: Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 41 de cetăţeni australieni

22:51Ursula von der Leyen: Ar fi trebuit să îl luăm mai în serios pe Putin și să ascultăm mai mult Ucraina

22:24Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea de către oficialii ucraineni a gropilor comune din orașul recucerit de forțele ucrainene Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, transmite Agence France-Presse, potrivit Guardian.

„Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene...”, a spus Borrell. „Condamnăm aceste atrocități în cei mai puternici termeni posibili.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge și distrugere în toată Ucraina”, a adăugat el.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri recente:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat vineri crimele unei armate de "torționari", după ce sute de cadavre au fost găsite îngropate sumar într-o regiune recucerită de la ruși, inclusiv cele ale unor persoane "torturate și executate", potrivit autorităților locale.
  • "99%" dintre cadavrele exhumate vineri într-o pădure de la periferia orașului Izium, din estul Ucrainei recucerit săptămâna trecută de la ruși, "prezentau semne de moarte violentă", a declarat seara guvernatorul regional Oleg Sinegubov.
  • Președintele ucrainean, într-o înregistrare video postată pe Telegram, a promis "o pedeapsă teribil de dreaptă" pentru cei responsabili de presupusele crime.
  • Ofițerul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat pe Telegram că au fost "probabil peste 1.000 de cetățeni ucraineni torturați și uciși în teritoriile eliberate din regiunea Harkov".
  • Rusia acționează "într-un mod teribil și acest lucru se vede și se repetă (...). Vedem ce lasă în urma sa", a comentat șeful diplomației americane, Antony Blinken, la Washington.
  • De asemenea, UE s-a declarat "profund șocată". "Rusia, liderii săi politici și toți cei implicați în încălcările continue ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar internațional în Ucraina vor trebui să fie trași la răspundere", a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat.
  • Pe Twitter, președintele Emmanuel Macron a condamnat "în termenii cei mai fermi atrocitățile comise la Izum, în Ucraina, sub ocupație rusă".
  • Pe teren, în apropiere de Izium, anchetatorii ucraineni au început vineri să exhumeze cadavrele dintr-o pădure în care au fost descoperite 443 de morminte, inclusiv un mormânt care conținea trupurile a 17 soldați ucraineni.
  • Un mormânt purta o cruce cu inscripția: "Armata ucraineană, 17 persoane. Izium, de la morgă", potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului. Oameni în salopete albe săpau în solul nisipos”.
  • În același loc, un jurnalist AFP a putut vedea cel puțin un cadavru cu mâinile legate cu frânghii, dar nu a putut stabili imediat dacă este vorba de un civil sau de un soldat, deoarece corpul era prea deteriorat.
  • Pe frontul diplomatic, liderul turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a alăturat președintelui rus Vladimir Putin la un summit regional în Uzbekistan, a făcut apel la încetarea conflictului din Ucraina "cât mai curând posibil", în timp ce premierul indian Narendra Modi a subliniat că "nu este momentul pentru război".

------------

Evenimentele de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro