Imaginile publicate de soldații ucraineni arată că rușii au lăsat în urmă cantități uriașe de obuze de 152 de mm, în timp ce s-au retras din Harkov.

obuze de 152 de mmFoto: Captura video

Forțele ucrainene au capturat în regiunea Harkov un depozit rusesc de muniție rusesc cu o cantitate destul de mare de obuze de 152 mm. Unitățile de artilerie ucraineană au consumat o parte semnificativă din stocul lor existent de obuze sovietice, muniții pe care NATO și vestul nu le pot furniza cu ușurință.

Într-un raport publicat pe 6 iulie, Royal United Services Institute, cel mai vechi think-tank specializat pe probleme militare și de securitate din lume, nota că forțele armate rusești trag aproximativ 20.000 de obuze de 152 mm pe zi.

Numeroase fotografii distribuite pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată numeroase echipamentele de luptă abandonate de soldații ruși în timpul retragerii haotice din regiunea Harkov.

Deși unele au fost distruse de ucraineni sau chiar de către ruși pentru ca forțele Ucrainei să nu le poată folosi, unele par în condiție bună, având probabil nevoie de reparații minime pentru a fi reutilizate de militarii ucraineni.

O fotografie distribuită de soldații ucraineni arată că aceștia au capturat inclusiv un tanc T-62, unul dintre „dinozaurii” armatei ruse, cel mai probabil în timpul ofensivei din Harkov.

Tancul pare într-o condiție decentă, dată fiind vechimea sa (el a intrat în serviciul armatei sovietice în 1961) și faptul că a asistat la lupte. Soldații ucraineni par de asemenea să fi „botezat” tunul vehiculului de luptă, ceea ce sugerează că el ar putea fi într-o stare suficient de bună pentru a fi folosit împotriva forțelor de invazie.