Maxar Technologies, o companie americană, a publicat imagini din satelit ale cimitirului Pishanske din apropierea orașului Izium, din regiunea Harkov, unde a fost descoperită o groapă comună cu peste 440 de cadavre, relatează Ukrainska Pravda.

imagine cu intrarea in cimitirul de langa Izium unde a fost gasita groapa comunaFoto: Maxar

Imaginile de satelit puse la dispoziție de Maxar Technologies arată intrarea în cimitirul din Izium, Ucraina, în martie 2022 și în august 2022 și publicate pe 17 septembrie 2022.

Maxar a publicat, de asemenea, o imagine care datează din 8 aprilie, în care 6 tunuri de artilerie pot fi văzute lângă intrarea în cimitirul Pishanske.

Într-o imagine care datează din 29 august, 2 tancuri pot fi văzute de-a lungul periferiei pădurii la nord de cimitir.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat vineri seară că Rusia a repetat la Izium scenariul de la Bucha, el afirmând că în afara unei gropi comune, au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate.

"99%" dintre cadavrele exhumate vineri la Izium, un oraș din estul Ucrainei recent recucerit de la ruși, "prezentau semne de moarte violentă", a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegoubov.

În Izium, "există mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, iar o persoană este îngropată cu o frânghie în jurul gâtului. Evident, acești oameni au fost torturați și executați", a declarat Sinegubov pe Telegram, însoțindu-și mesajul cu fotografii ale sutelor de morminte găsite în apropiere de Izium.

Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit sub ocupația rusă pentru aproape întreaga invazie. Până pe 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări în regiunea Harkov, luând înapoi peste 3.800 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de ruși.

„Eliberarea dezvăluie multe crime. Este ca și cum ne apropiem de sute, dacă nu de mii de orașe Bucha, doar că la o scară mai mică”, a spus Lesia Vasilenko, membră a parlamentului ucrainean, făcând referire la gropile comune ale civililor și la dovezile torturii descoperite în Bucha când forțele ucrainene au recucerit regiunea Kievul.

  • „Eliberarea dezvăluie multe crime. Este ca și cum ne apropiem de sute, dacă nu de mii de orașe Bucha, doar că la o scară mai mică”, a spus Vasilenko, făcând referire la gropile comune ale civililor și la dovezile torturii descoperite în Bucha când forțele ucrainene au recucerit regiunea Kievul.
  • „Dar indiferent de amploare, vor exista tribunale, răzbunare și justiție”, adaugă ea.
  • „Cadavre decapitate ale militarilor Ucrainei. Civili împușcați și torturați. Numărul va crește și vor urma investigații.
  • Case jefuite. Militarii din Rusia iau totul, chiar și lenjeria intimă. Și în același timp își lasă armele în urmă.
  • Mizerie completă în case, biserici, pe străzi. E ca și cum toaletele sunt necunoscute rușilor. Fecalele umane sunt pretutindeni”

Cel puțin zece locații care au fost folosite drept „camere de tortură” de către forțele ruse au fost descoperite după eliberarea unor părți din regiunea Harkov, potrivit șefului poliției, Igor Klimenko.