Eșecurile militare ale Rusiei în războiul cu Ucraina stârnesc o nouă opoziție față de președintele Vladimir Putin, potrivit a doi politicieni locali care iau atitudine împotriva acestuia.

Dmitry PalyugaFoto: Andrey Sheldunov / WillWest News / Profimedia

Lipsa unei victorii rapide, incapacitatea de a cuceri Kievul și acum contraofensivele reușite ale Ucrainei, în timp ce Rusia a pierdut atât de multe trupe și atât de mult echipament, au generat furie și nemulțumire pe care adversarii lui Putin încearcă să le exploateze.. Așa sugerează un raport al postului american CNN.

"Există un punct în care atât liberalii, cât și susținătorii războiului pot avea același scop. Acest obiectiv ar putea fi ca Putin să demisioneze", îl citează CNN pe Dmitry Palyuga, un politician din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin. Politicianul local cere public o procedură de destituire a președintelui.

"Nici măcar propaganda rusă nu poate ascunde faptul că armata [rusă] este înfrântă în Ucraina", spune Palyuga.

„Mama mea trăiește într-o realitate paralelă în care Putin face din nou Rusia măreață”

Palyuga primește, de asemenea, sprijin, de exemplu, din partea Kseniei Thorstrom, consilier municipal în Sankt Petersburg. Chiar și la nivel local, ea se opune în activitatea sa partidului pro-Putin, Rusia Unită, a declarat ea pentru CNN.

Președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic Estic din Vladivostok Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia

Nu a reușit nici măcar să facă să treacă o inițiativă pentru pistele de biciclete. Așa că, în schimb, acum face declarații publice și strânge semnături pentru petiția lui Palyuga.

În același timp, Thorstrom nu vrea să subestimeze sprijinul lui Putin în rândul populației. Chiar și propria ei mamă crede în propaganda Kremlinului și trăiește într-o "realitate paralelă în care Putin face din nou Rusia măreață", relatează ea.

Ea însăși crede că Putin este irațional, dar speră totuși că acesta poate fi de acord sau poate fi convins să renunțe la putere.

Lipsa unei reacții grave este neobișnuită

Chiar dacă Palyuga este prudent în comentariile sale, el își asumă un risc prin acțiunile sale. Acum, instanță l-a amendat cu 47.000 de ruble (780 de dolari) pentru „discreditarea” autorităților, când a cerut demiterea lui Putin.

Poate că sunt prea mic, prea neimportant, pentru a se teme de consecințe mai grave, spune Palyuga la CNN. Cu toate acestea, lipsa unei reacții serioase, chiar și la criticile aduse unor funcționari de stat de rang inferior, este neobișnuită în acest moment.

Palyuga vede un succes personal mai ales în reacția populației. De când a cerut pentru prima dată parlamentului să îl pună sub acuzare pe Putin, el spune că a primit numeroase expresii de susținere. În ele, cetățenii promiteau să plătească amenzile și chiar se ofereau să-l ascundă dacă era necesar.

Consiliul local rus care a cerut demiterea lui Putin s-ar putea dizolva

Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina se confruntă cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual în urma unei decizii a unui tribunal de marți, a declarat unul dintre deputați, relatează Reuters.

Instanța judecătorească a decis că o serie de ședințe anterioare ale consiliului au fost invalide, deschizând calea pentru ca guvernul regional să fie dizolvat.

Încă patru membri ai consiliului local Smolninskoye urmau să se prezinte în instanță în aceste zile.

Reamintim că, săptămâna trecută, deputații municipalității Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Federației Ruse inculparea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru trădare, invocând o serie de motive, printre care pierderile militare ale Rusiei în Ucraina și prejudiciul adus economiei acesteia din cauza sancțiunilor occidentale.

Un alt deputat local a declarat că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei petiții postate luni pe Twitter.

Deși acum nu reprezintă nicio amenințare pentru Putin, mișcările marchează rare expresii de disidență din partea aleșilor locali într-un moment în care rușii riscă pedepse grele cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea „informații în mod deliberat false” despre acestea.

Palyuga a spus pentru Reuters că se așteaptă ca numărul acestor oameni care cer demisia lui Putin să crească după contraofensiva fulger de săptămâna trecută a ucrainenilor.

"Desigur, ceea ce se întâmplă acum a coincis cu succes cu agenda noastră. Mulți oameni cărora le-a plăcut Putin încep să se simtă trădați. Cred că, cu cât armata ucraineană operează mai cu succes, cu atât astfel de oameni se vor înmulți", a spus el.

Analistul politic rus Tatiana Stanovaya a spus că riscul mare pentru Kremlin nu constă în protestul consilierilor în sine, ci în pericolul reacției dure la acesta.

"Reacția sau reacția excesivă poate provoca mai multe daune politice regimului decât această petiție. Dar nu am nicio îndoială că toți cei care au semnat petiția se vor confrunta cu presiune politică", a declarat Stanovaya, fondatorul proiectului independent de analiză R. .Politik.

Mii de dosare au fost deschise împotriva persoanelor acuzate de discreditarea armatei, ducând, de obicei, la amenzi pentru cei care au încălcat legea pentru prima dată, dar un consilier din Moscova a fost condamnat la șapte ani de închisoare în iulie, după ce a fost condamnat pentru răspândirea de informații false. Alți câțiva jurnaliști și oameni din opoziție au fost, de asemenea, acuzați și riscă potențiale pedepse cu închisoarea.