Autoritățile ruse au deschis o anchetă sâmbătă după o revoltă masivă dintr-o închisoare la care au participat cel puțin 200 de deținuți, relatează AFP. Apărătorii drepturilor omului spun că revolta a fost determinată de abuzurile comise de gardieni. Acest incident vine după demiterea la începutul lunii octombrie a mai multor oficiali ai închisorii în urma difuzării unor videoclipuri care arătau cum deținuții dintr-o închisoare-spital din Saratov, centrul Rusiei, erau torturați și violați.

Inchisoare RusiaFoto: Captura YouTube

Revolta a început vineri după-amiază în colonia penală numărul 1 din Vladikavkaz, capitala republicii ruse Osetia de Nord, în Caucaz.

Potrivit filialei locale a Comitetului de Investigații, cel puțin 200 de deținuți au participat la „tulburări masive însoțite de violență și distrugere a bunurilor”.

"Forțele speciale sosite la fața locului au luat măsurile necesare pentru restabilirea ordinii", au adăugat anchetatorii într-o declarație, spunând că incidentul nu a făcut vreo victimă.

A fost deschisă o anchetă privind „organizarea unor tulburări masive”.

Vineri, agenția Interfax a citat surse din cadrul serviciilor penitenciare spunând că revolta a izbucnit după ce doi deținuți au refuzat să se supună unor gardieni și „au provocat alți deținuți”.

Dar, potrivit ONG-ului specializat Gulagu.net, care are surse în cadrul vastului sistem rusesc de colonii penale, revolta a avut loc după ce gardienii au început să bată deținuții cu bastoanele.

„Pentru a opri violența, prizonierii și-au tăiat venele”, a scris Gulagu.net pe canalul său de Telegram.

Vladimir Osechkin, care conduce organizația, a declarat pentru AFP că acest tip de gest ajută la atragerea atenției anchetatorilor asupra abuzurilor din închisori.

El a spus că a primit un telefon de la un deținut, care a explicat ce s-a întâmplat la Vladikavkaz și a trimis o fotografie cu un prizonier cu urme de violență pe spate.

"Este o obișnuință. Oficialii închisorii nu încep să filmeze decât după ce a început revolta și spun anchetatorilor doar ceea ce au făcut deținuții, nu ceea ce au făcut ei înșiși", a spus el.

Cazul amintește de tulburări similare din aprilie din Colonia penală Angarsk nr. 15, din Siberia, despre care prizonierii și activiștii pentru drepturile omului spun că a fost cauzată de bătaia unui deținut de către un paznic.

Sistemul penitenciar rusesc, moștenit de la Gulagul sovietic, este foarte frecvent afectat de scandaluri de tortură, comise de gardieni sau de alți deținuți la ordinele lor.

La începutul lunii octombrie Gulagu.net au publicat imagini video cu deținuți care erau violați și torturați într-o închisoare-spital din Saratov. Dar Gulagu.net deține imagini video cu exemple de violuri și tortură din mai multe penitenciare.