Parlamentarii americani fac apel duminică la guvernul SUA să trimită tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, subliniind că chiar și trimiterea unui număr simbolic unor astfel de tancuri ar fi suficient pentru a-i convinge pe aliații europeni să facă același lucru, relatează Reuters și ABC News.

Tancuri Leopard din dotarea fortelor armate poloneze alaturi de tancuri Abrams americaneFoto: ASWphoto / Alamy / Profimedia Images

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Michael McCaul, a spus, duminică, că SUA ar yrebuie să trimită Ucrainei cel puțin un tanc Abrams, pentru a da un impuls Germaniei să își trimite propriile tancuri Leopard pentru a ajuta Kievul în lupta împotriva Moscovei.

"Dacă am anunța că vom da tancuri lui Abrams, doar unul... ce am auzit este că Germania așteaptă ca noi să luăm decizia. Atunci ar da și ei tancuri Leopard. Și nu uitați, sunt aproximativ 10 țări care au tancurile Leopard, dar au nevoie ca Germania să aprobe”, a spus McCaul într-un interviu pentru ABC News.

„Spunând că vom pune la dispoziție tancuri Abrams, cred că ar fi suficient pentru ca Germania să-și dezlănțuie propriile tancuri Leopard”, a mai spus acesta.

Tancurile germane Leopard sunt folosite în mai multe țări din Europa, deși au nevoie de permisiunea Berlinului pentru a fi reexportate în Ucraina. SUA au spus că tancurile sale Abrams nu sunt potrivite pentru luptă în Ucraina, având în vedere întreținerea extinsă și combustibilul de care au nevoie pentru a funcționa.

Au existat rapoarte din presă că Germania ar permite livrarea de tancuri Leopard în Ucraina dacă SUA ar furniza tancuri Abrams la Kiev. Cu toate acestea, guvernul german a negat că a făcut o astfel de cerere.

SUA au refuzat până acum să furnizeze tancuri Abrams Ucrainei, în timp ce Germania nu a reușit să ia o decizie privind furnizarea tancurilor Leopard.

Oficialul american a spus că, deoarece „va avea loc o ofensivă de iarnă a rușilor”, Ucraina are nevoie de „aceste tancuri pe flancul estic al Donbasului”.

McCaul a spus că Ucraina are nevoie și de ATACMS, rachetele sol-sol cu ​​rază mai lungă de acțiune, pentru a putea „lovi Crimeea acolo unde sunt dronele iraniene”.

Senatorul Delaware Chris Coons ar fi vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz despre aprovizionarea cu tancuri în timpul Forumului Economic Mondial săptămâna trecută.

Coons ar fi zis că în opinia sa „este urgent să furnizăm Ucrainei tancuri de luptă principale avansate”.

Marea Britanie a anunțat recent că va furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 2, dar adevărata țintă sunt tancurile grele Leopard 2 ale Germaniei, pe care aliații Ucrainei sunt în măsură să le furnizeze.

Presiunile asupra Berlinului au crescut de săptămânile acestea o dată pentru a trimite din flota sa, pe de alta măcar să aprobe transferul lor din țări terțe.

Experții estimează că sunt în jur de 2.000 de tancuri Leopard folosite de 13 țări din Europa și sunt considerate din ce în ce mai mult ca fiind esențiale pentru efortul de război al Ucrainei, pe măsură ce conflictul intră în al doilea an.

Guvernul polonez a sugerat că Polonia poate merge înainte indiferent dacă Germania dă undă verde.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că a ordonat un inventar al tancurilor Leopard 2, pe fondul unor critici tot mai mari pentru că nu a luat o decizie privind trimiterea vehiculelor de luptă în Ucraina.

SUA vor trimite 50 de vehicule militare Bradley pentru forţele armate ucrainene, precum și 90 de vehicule blindate Stryker și sistem de apărare aeriană Patriot.

Citește și: