Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat oficial că Statele Unite vor trimite un pachet suplimentar în valoare de 1,8 miliarde de dolari ca asistenţă în Ucraina, care va include sistemul de rachete Patriot, potrivit CNN.

Volodimir Zelenski și Joe Biden, conferinţă de presă comună la Casa AlbăFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

„Va dura ceva timp pentru a finaliza instruirea necesară” pentru a opera sistemul, dar rachetele Patriot vor fi „un element decisiv” pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, a declarat miercuri seară Joe Biden, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Statele Unite se angajează că se vor asigura că ucrainenii îşi pot apăra ţara împotriva agresiunilor Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, a mai spus Biden, potrivit News.ro.

Preşedintele a mulţumit membrilor Congresului pentru sprijinul bipartizan acordat Ucrainei până în prezent - inclusiv pentru cel mai nou pachet suplimentar, în valoare de 45 de miliarde de dolari.

„Acesta este un pas foarte important pentru a crea un spaţiu aerian sigur pentru Ucraina şi va fi singura modalitate prin care vom putea priva ţara teroristă de posibilitatea de a lovi sectorul nostru energetic, poporul nostru şi infrastructura noastră”, a declarat la rândul său Volodimir Zelenski în timpul conferinţei de presă comune cu Joe Biden de la Casa Albă.

Zelenski a mai spus că principalul obiectiv al discuţiilor purtate miercuri a fost „întărirea Ucrainei” şi va aduce „veşti bune la întoarcerea acasă” datorită pachetului de asistenţă al SUA pentru Ucraina.

„Cel mai puternic element al acestui pachet este reprezentat de sistemul Patriot”, a arătat Zelenski.

„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru ceea ce a făcut împotriva noastră, a poporului nostru, a Europei şi a lumii libere”, a punctat Zelenski.

Cât de mult poate influența sistemul Patriot soarta războiului?

Sistemele de rachete Patriot sunt printre cele mai cerute de aliați în zonele disputate ale lumii, ca un scut râvnit împotriva rachetelor.

În Europa, în Orientul Mijlociu și în Pacific, ele protejează împotriva unor potențiale atacuri din Iran, Somalia și Coreea de Nord. Experții spun însă că eficiența sistemului este limitată și că este posibil ca acesta să nu fie un element care să schimbe situația în războiul din Ucraina, potrivit Al Jazeera.

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii '80 și care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune. Fiecare baterie are câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).

Împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor, subliniază Ian Williams, valoarea Patriot este limitată deoarece radarul acestora are un unghi de acoperire de 120 de grade, în timp ce NASAMS monitorizează orizontul la 360 de grade, potrivit AFP.

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și întreține, iar timp de luni de zile SUA au fost reticente în a furniza Ucrainei acest sistem complex.

Au existat și temeri că desfășurarea sistemului ar putea provoca Rusia sau că ar exista riscul ca o rachetă lansată să ajungă să lovească în interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare și mai mare a conflictului.

Sistemul antiaerian Patriot pe care Statele Unite ar urma să-l furnizeze Ucrainei ar transmite un mesaj puternic de sprijin pentru Kiev și ar trebui să consolideze apărarea antiaeriană a țării într-un moment în care Rusia îi bombardează infrastructura, dar acest echipament nu este un panaceu, a scris AFP.

Un fost oficial militar de rang înalt care cunoaște sistemul Patriot a declarat că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și că reprezintă un mesaj puternic de susținere din partea SUA, dar o baterie nu va schimba cursul războiului.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece acordul cu Ucraina nu a fost încă făcut public, a precizat că o baterie Patriot are o rază lungă de tragere, dar poate acoperi doar o zonă limitată. De exemplu, Patriot poate proteja eficient o bază militară mică, dar nu poate proteja pe deplin un oraș mare precum Kievul. Acestea ar putea asigura doar acoperirea unui segment al unui oraș.

___