Volodimir Zelenski face miercuri o vizită în Statele Unite pentru a se întâlni cu Joe Biden și pentru un discurs în Congresul SUA, aceasta urmând să fie prima sa călătorie în străinătate după 24 februarie. În acest context, președintele american va anunța un pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, care va include o baterie de rachete Patriot pentru a o ajuta să se apere împotriva barajelor de rachete rusești, a declarat un oficial american de rang înalt.

Tanc pe front - Războiul din UcrainaFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

07:42Noul material LIVE, cu evenimentele de joi privind războiul, este aici

Sinteza serii de miercuri:

  • Președintele SUA, Joe Biden, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au avut astăzi întâlniri bilaterale la Casa Albă, în cadrul cărora s-a discutat despre un ajutor suplimentar pentru apărare acordat Ucrainei. Biden a anunțat un nou pachet de ajutor în valoare de 1,58 miliarde de dolari, care va include o baterie de rachete Patriot.
  • „Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal”, i-a spus președintele american Joe Biden președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Biroul Oval, înainte de întâlnirea bilaterală. Zelenski i-a înmânat apoi lui Biden o medalie din partea unui căpitan de artilerie ucrainean aflat pe linia frontului în Bakhmut, Ucraina.
  • Biden spune că nu este deloc îngrijorat de forța Alianței occidentale împotriva Rusiei. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că nu este „deloc îngrijorat” de forța alianței occidentale în fața invaziei Rusiei în Ucraina, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite în privința unui lucru”, a declarat Biden de la Casa Albă. „Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO”, a adăugat el.
  • O „pace justă” pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina nu implică „niciun compromis” privind integritatea teritorială a Ucrainei, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski în timpul unei vizite istorice la Washington.„Pentru mine, în calitate de președinte, o pace dreaptă nu implică niciun compromis asupra suveranității, libertății și integrității teritoriale a țării mele", a declarat președintele ucrainean.
  • Sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care Statele Unite îl vor furniza Ucrainei va consolida semnificativ apărarea Ucrainei împotriva loviturilor rusești, a declarat miercuri președintele Zelenski.„Acesta este un pas foarte important în crearea unui spațiu aerian sigur pentru Ucraina”, a declarat el reporterilor.
  • Miercuri, cu un vot covârșitor de 93-2, Senatul a confirmat numirea lui Lynne M. Tracy în funcția de nou ambasador al SUA în Rusia. Tracy, diplomat de carieră din cadrul Serviciului de Externe al SUA, "va avea sarcina de a-i ține piept [președintelui rus Vladimir] Putin", a declarat liderul majorității senatoriale, Chuck Schumer, relatează Associated Press.
  • Producția de porumb a Ucrainei ar putea scădea la 22-23 de milioane de tone în acest an, de la 41,9 milioane de tone în 2021, din cauza reducerii suprafeței recoltate, cauzată de invazia Rusiei, a declarat miercuri ministrul ucrainean al agriculturii. "Ar fi bine dacă am recolta 22-23 milioane de tone (de porumb)", a declarat ministrul agriculturii Mykola Solsky, a cărui țară este un important exportator global de porumb, într-un interviu acordat Reuters.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 301 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:46Cadoul oferit de Zelenski lui Biden: „Mulți au fost salvați de acest sistem HIMARS”

01:26 Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat oficial că Statele Unite vor trimite un pachet suplimentar în valoare de 1,8 miliarde de dolari ca asistenţă în Ucraina, care va include sistemul de rachete Patriot, potrivit CNN.

00:26 Președintele american Joe Biden și-a anunțat din nou sprijinul pentru Ucraina, atât financiar și umanitar, cât mai ales militar:

„Le-am oferit ucrainenilor ce au avut nevoie, atunci cand au avut nevoie. După invazie, am trimis peste 20 de miliarde de dolari. Doar acum am trimis 2 miliarde de dolari. Ne concentrăm pe apărarea antiaeriană și sisteme de artilerie avansată din zeci de țări (mai multe taburi și sute de mii de obuze). E vorba de o Alianță, iar dacă i-am da mai multe acum Ucrainei, am putea distruge Alianța. Nimeni nu vrea să meargă la război cu Rusia și să înceapă al treilea război mondial. Suntem alături de Ucraina și o vom ajuta să învingă”, a spus el.

23:50 Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski susțin împreună o conferinţă de presă la Casa Albă.

23:35 La Washington, Zelenski calcă pe urmele lui Churchill... până la un punct

Amândoi sefi în timp de război ai unei țări bombardate, ambii în căutare de sprijin american... Vizita lui Volodimir Zelenski la Washington este un ecou al vizitei lui Winston Churchill în capitala SUA în 1941, potrivit AFP.

23:12Securitate ridicată și steaguri ucrainene într-o zi specială la Washington

Cu câteva zile înainte de sărbătorile de sfârșit de an, principalele străzi din Washington nu sunt împodobite doar cu decorațiuni de Crăciun ci și cu steaguri ucrainene care flutură alături de cele americane pentru o zi și o scurtă vizită a președintelui Zelenski, potrivit unui reportaj AFP.

22:55Griner îi îndeamnă pe susținători săi să îi scrie lui Whelan: „Rămân prea multe familii cu oameni dragi deținuți pe nedrept”

Vedeta americană de baschet Brittney Griner și-a îndemnat susținătorii să îi scrie scrisori lui Paul Whelan, fostul pușcaș marin american deținut în Rusia, la câteva zile după ce a fost eliberată dintr-o colonie penală rusă în cadrul unui schimb de prizonieri, potrivit Reuters.

22:35 Putin susține că războiul în Ucraina era „inevitabil”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că „a devenit evident” că războiul în Ucraina era de neevitat, susținând că este „mai bine că s-a întâmplat astăzi decât mâine”, relatează CNN.

Biden: SUA militează pentru o "pace justă" pentru Ucraina

22:14 Zelenski va avea o misiune dificilă în fața republicanilor din Camera Reprezentanților din SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va confrunta cu o audiență critică atunci când se va adresa miercuri unei sesiuni comune a Congresului SUA, republicanii din Camera Reprezentanților putând bloca miliarde de dolari în ajutorul de război începând de luna viitoare, potrivit Reuters.

21:40 Biden i-a transmis lui Zelenski că SUA militează pentru o "pace justă" pentru Ucraina și că poporul american va continua să stea alături de cel ucrainean. Președintele american a anunțat și un nou sprijin militar.

Zelenski i-a oferit lui Biden o cruce militară trimisă de un comandant ucrainean și i-a mulțumit pentru tot ajutorul dat și pentru leadershipul făcut.

21:32 A început întâlnirea bilaterală Biden-Zelenski

21:28 Senatul american confirmă numirea primei femei ambasador la Moscova

Senatul american a confirmat miercuri numirea unui diplomat de carieră vorbitor de limbă rusă în funcția de ambasador al SUA la Moscova, pe fondul tensiunilor ridicate cu Rusia de la lansarea ofensivei sale în Ucraina, potrivit AFP.

21:05 Volodimir Zelenski a ajuns la Casa Albă, fiind întâmpinat de președintele Joe Biden și de prima doamnă Jill Biden. Președintele ucrainean poartă celebra sa ținută militară și a venit fără Olena Zelenska, arătând astfel ca a venit de front într-o vizită grăbită și va reveni pe front.

Președintele Zelenski a sosit în SUA

20:44 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se află la Washington pentru a mulțumi Statelor Unite pentru ajutorul acordat în războiul împotriva Rusiei și că va purta, de asemenea, discuții pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei, potrivit Reuters.

„Anul viitor, trebuie să readucem steagul ucrainean și libertatea pe întreg teritoriul nostru, pentru tot poporul nostru”, a spus el într-o declarație pe Telegram, alături de fotografii cu el pe teritoriul american.

19:55 Președintele Zelenski a sosit în SUA (sursă diplomatică ucraineană)

19:00Programul vizitei lui Zelenski în SUA

- ora locală 14.00 (21.00, ora României): Joe Biden îl primeşte pe Volodimir Zelenski la Casa Albă

- 14.30 (21.30, ora României): întâlnire bilaterală Biden-Zelenski

- 16.30 (23.30, ora României): conferinţă de presă comună Biden-Zelenski

- 18.15 (joi, 01.15, ora României): Zelenski soseşte la Capitoliu

- 19.30 (joi, 02.30, ora României) - Zelenski susţine un discurs în faţa membrilor Congresului SUA

18:46 VIDEO O serie de reclame controversate produse anonim care să îi încurajeze pe rușii săraci să se înroleze în forțele armate ale țării pentru a lupta în Ucraina i-au nemulțumit inclusiv pe bloggerii militari din Rusia.

18:42Imagini dramatice - cum arată Mariupol în prezent:

h2: Pe Putin îl așteaptă una din două variante în ceea ce privește soarta sa

18:01FOTO Estonienii şi-au sporit sprijinul deja extins pentru armata ucraineană prin livrarea unei saune mobile pentru soldaţii care îndură iarna friguroasă pe linia frontului.

17:30Fosta purtătoare de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki spune că se așteaptă la multe ovații în timpul discursului pe care Volodimir Zelenski îl va susține în această seară în Congresul american.

16:59 ​Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Maliuk, consideră că pe președintele rus Vladimir Putin îl așteaptă una din două variante în ceea ce privește soarta sa, afirmând totodată că autoritățile ucrainene au alcătuit o „colecție unică” de probe pentru instanțele internaționale.

16:00 Cehia a semnat un memorandum cu Suedia și compania britanică BAE Systems pentru achiziționarea a 210 vehicule de luptă șenilate CV90, a anunțat miercuri ministrul ceh al apărării.

Memorandumul semnat marți „confirmă un acord al celor trei părți cu privire la parametrii de bază pentru achiziționarea de vehicule de luptă CV90", a declarat Jana Cernochova. Ministrul a spus că valoarea tranzacției ar putea ajunge la 2,3 miliarde de dolari, fără a dezvălui alte detalii. (AFP)

15:53Președintele rus Vladimir Putin a aprobat miercuri o propunere a ministrului său al Apărării Serghei Șoigu, de a mări dimensiunea forțelor armate ruse cu 350.000 de noi militari, alimentând îngrijorările deja existente în Rusia că va urma un nou val de mobilizare cu forța.

15:44 Joe Biden a postat pe Twitter un mesaj în care spune că are multe de vorbit cu Zelenski: „Sper că ai un zbor plăcut, Volodimir. Sunt încântat că vei veni aici. Avem multe de discutat.”

15:41Iluminatul festiv de pe străzile Capitalei va fi oprit miercuri, în cea mai lungă noapte din an, în intervalul orar 20.00 - 21.00, în semn de solidaritate cu Ucraina, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

15:35 James Vasquez, un veteran al armatei americane ce luptă ca voluntar în Legiunea Internațională a Ucrainei, a postat o imagine cu urmele luptelor asupra unui vehicul al unității sale, glumind că este de vânzare:

„Una de-a noastră. De vânzare, stare bună de funcționare, doar câteva găuri de gloanțe, în rest funcționează excelent. Faceți o ofertă”, a scris el pe Twitter.

Putin: Armata va primi tot ce cere, fără limite financiare

15:29 Șoigu a cerut ca efectivele armatei sale să fie extinse de la 1 milion de militari în prezent la 1,5 milioane, în contextul luptelor din Ucraina. Vorbind la o întrunire de sfârșit de an cu șefii militari ruși și cu președintele Putin, el a spus că numărul ar trebui să includă 695.000 de soldați voluntari cu contract.

Șoigu a propus, de asemenea, ridicarea categoriei de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu pentru a acoperi cetățenii ruși cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani. În conformitate cu legea actuală, rușii cu vârste cuprinse între 18-27 de ani pot fi chemați la serviciul militar obligatoriu. Șoigu și Putin au susținut în repetate rânduri că astfel de recruți nu sunt trimiși să lupte în Ucraina. (The Guardian)

15:13Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden va anunța că Statele Unite vor trimite Ucrainei invadate de Rusia sisteme de apărare antiaerienă Patriot, conform The Guardian. Miercuri, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, urmează să ajungă în SUA, fiind prima sa prima călătorie în afara țării de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.

14:53Putin: Ne vom dezvolta potențialul militar și „pregătirea de luptă” a forțelor nucleare / Armata va primi tot ce cere, fără limite financiare, pentru campania din Ucraina / Flota rusă va primi rachete Zircon în ianuarie

14:49 VIDEO Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut prezentator TV din Rusia, a amenințat într-un nou acces de furie că armata rusă se va întoarce la Paris și Berlin, evocând în mod interesant posibilitatea unui proces la Haga, un subiect care pare să îi îngrijoreze tot mai mult pe propagandiștii ruși.

Șoigu: Suntem gata de negocieri

14:25 Șoigu a ținut și el o alocuțiune după Putin, reluând mai mule puncte de propagandă ale Moscovei:

  • 27 de țări au cheltuit deja 97 de miliarde de dolari pe arme furnizate Ucrainei
  • SUA și aliații au cheltuit sume semnificative pe războaie internaționale
  • Potențialul militar al Ucrainei este distrus
  • Suntem gata pentru negocieri
  • Luptăm să salvăm oamenii din Ucraina de genocid și teroare
  • Occidentul încearcă să prelungească conflictul din Ucraina
  • Rusia se luptă în Ucraina cu forțele combinate ale Occidentului
  • Mobilizarea parțială a fost o încercare importantă pentru țară și armată

Tot potențialul NATO este folosit împotriva Rusiei, susține Putin

14:06 Putin face declarații la o întâlnire de la ministerul rus al apărării:

  • Ținta noastră e să ne îmbunătățim forțele militare
  • (Către soldații săi) luptați ca eroii războaielor din trecut ale Rusiei
  • Ne vom amplifica potențialul militar
  • Rusia își va îndeplini obiectivele
  • Aproape tot potențialul NATO este folosit împotriva Rusiei
  • Unitățile armatei noastre au câștigat o enormă experiență militară
  • Experiența militară obținută în Siria trebuie folosită
  • Ar trebui să analizați experiența NATO
  • Vom continua să îmbunătățim pregătirea de luptă a forțelor nucleare
  • Rachetele intercontinentale Sarmat vor fi desfășurate pentru misiuni de luptă în viitorul foarte apropiat
  • Vom echipa forțele noastre strategice cu arme moderne, toate planurile vor fi îndeplinite
  • Experiența operațiunii militare speciale din Ucraina a arătat importanța dronelor
  • Nu avem nicio restricție în ce privește finanțarea armatei
  • Țara va da forțelor armate tot ce solicită
  • Mobilizarea parțială a scos în evidență anumite probleme
  • Cei 150.000 de mobilizați care sunt antrenați sunt suficienți ca forțe de rezervă

13:22 Vladimir Putin va participa miercuri la o videoconferință pentru a marca inaugurarea zăcământului de gaze Kovykta, care alimentează gazoductul Puterea Siberiei, care transportă gaze rusești către China, a anunțat Kremlinul. Zăcământul este cel mai mare din estul Rusiei, iar lansarea sa face parte dintr-un amplu efort rus de a crește livrările de gaze către China.

„Acesta este un zăcământ unic", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a început să vândă gaze naturale Chinei la sfârșitul anului 2019 prin gazoductul Puterea Siberiei, furnizând aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze în 2021. Acesta urmează să ajungă la capacitatea sa maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025. Rusia este acum furnizorul de gaze nr. 3 al Beijingului. (Reuters)

Papa Francisc: Nu uitați de copiii ucraineni care fac în frig Crăciunul

13:11 Sirenele antiaeriene au răsunat miercuri în întreaga Ucraină, au anunțat oficialii locali, dar există la această oră informații confirmate despre un nou val de atacuri rusești.

Alarma pare să fi fost dată după ce forțele aeriene ruse au ridicat de la sol avioane MiG-31K.

13:00 Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a solicitat oficial să își continue colaborarea cu Stația Spațială Internaționale (ISS) până în 2028, a declarat miercuri directorul general Iuri Borisov, afirmând că este o prostie ca Rusia să se izoleze singură de progresele tehnologice.

12:08 Papa Francisc a făcut, la finalul audienței sale generale de la Vatican, un apel la oameni să nu uite de copiii ucraineni care suferă în frig de Crăciun: „Să ne gândim la numeroșii copii din Ucraina care suferă, suferă atât de mult, din cauza acestui război”

„Majoritatea celor pe care i-am văzut aici nu reușesc să zâmbească", a afirmat el, referindu-se la copiii ucraineni care au găsit adăpost la Roma la familii italiene și organizații caritabile.

„Este grav atunci când un copil își pierde capacitatea de a zâmbi. Acești copii poartă în ei tragedia acelui război, atât de inuman, atât de dur . Să ne gândim la poporul ucrainean de acest Crăciun - fără electricitate, fără încălzire, fără lucrurile esențiale de care au nevoie pentru a supraviețui", a spus el.

Rusia cere migranților să lupte în Ucraina

11:46 Vizita „extrem de importantă" a lui Zelenski în SUA va demonta încercările Rusiei de a arăta că relațiile dintre SUA și Ucraina sunt în curs de răcire, a spus un consilier prezidențial ucrainean.

Mihailo Podolyak a declarat pentru Reuters că deplasarea lui Zelenskiy inclusiv discuțiile cu președintele Joe Biden, a oferit o oportunitate de a explica situația reală din Ucraina, de ce arme are nevoie Kievul pentru a lupta împotriva Rusiei și de ce are nevoie de ele.

„În primul rând, atât vizita în sine, cât și nivelul întâlnirilor planificate atestă fără echivoc gradul ridicat de încredere dintre țări. În al doilea rând, acest lucru pune capăt, în sfârșit, încercărilor părții ruse... de a dovedi o presupusă răcire a relațiilor noastre bilaterale. Acest lucru, desigur, nu este nici pe departe adevărat. Statele Unite sprijină fără echivoc Ucraina", a declarat Podolyak.

11:58Armata rusă a început să facă apel la migranții din țară prin distribuirea de pliante care îi îndeamnă să se alăture în lupta împotriva „naziștilor ucraineni” pentru „a intra în istorie de partea binelui” și ajuta la comemorarea legăturilor istorice dintre Rusia și fostele state sovietice care și-au câștigat independența după prăbușirea URSS.

11:29 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va efectua joi o vizită în Rusia pentru discuții privind crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, a anunțat trimisul Rusiei la instituțiile internaționale de la Viena. citat de agenția de presă RIA Novosti.

11:14 Noua evaluare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 510 soldați, 7 tancuri, 5 blindate de luptă ale infanteriei, 12 piese de artilerie, 9 diferite vehicule, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 avion, 1 elicopter, 1 echipament special și 8 drone:

Lavrov se plânge de investigațiile privin Nord Stream

11:09 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că se pare că nicio țară europeană nu a efectuat o anchetă adecvată în legătură cu seria de explozii care au provocat spargerea conductelor de gaz Nord Stream în septembrie.

„După exploziile de pe Nord Stream - pe care, se pare că nimeni din UE nu are de gând să le investigheze în mod obiectiv - Rusia a oprit transportul de gaze prin rutele nordice", a spus Lavrov miercuri.

Rusia a acuzat Marea Britanie pentru explozii - afirmații respinse de Londra -, în timp ce anchetele din Suedia și Danemarca au ajuns la concluzia că a fost un sabotaj deliberat, fără a numi însă vreun posibil vinovat.

11:03VIDEO Imagini cu impact emoțional: O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins momentul dramatic în care un soldat rus este lovit în plin de o dronă kamikaze a forțelor ucrainene.

10:00 Agenția spațială rusă se va împrumuta până la 50 de miliarde de ruble (710 milioane de dolari) în 2023 pentru a finanța un amplu program de construcție de sateliți pentru a recupera decalajul față de Statele Unite și China, a anunțat marți organizația.

Roscosmos a precizat că va plasa obligațiuni tranzacționate public pe piețele financiare din Rusia pe parcursul anului viitor pentru a-și spori capacitatea de a produce și lansa sateliți atât pentru guvernul rus, cât și pentru companiile private.

Agenția spațială a lansat în acest an o serie de sateliți pe orbită, inclusiv pentru sistemul rus de navigație GLONASS - văzut ca un potențial rival pentru sistemul de poziționare globală (GPS) al SUA - și pentru sistemul iranian de monitorizare Khayyam.

Rubla se depreciză grav din cauza sancțiunilor

09:43 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a postat miercuri pe rețelele de socializare o înregistrare video care care arată cum se întâlnește la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping .

Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că el și Xi au discutat despre „parteneriatul strategic" dintre Rusia și China, despre cooperarea dintre cele două țări și despre conflictul din Ucraina.

China speră că toate părțile implicate în criza ucraineană își vor păstra cumpătul și vor rezolva problemele de securitate prin mijloace politice, i-a spus președintele Xi Jinping lui Medvedev, președintele partidului Rusia Unită, în timpul întâlnirii, potrivit agenției de stat Xinhua.

Xi i-a mai transmis lui Medvedev că speră că Partidul Comunist Chinez și Rusia Unită pot promova comunicarea dintre cele două țări și pot oferi înțelepciune pentru a aprofunda cooperarea strategică dintre China și Rusia, a relatat Xinhua. (Reuters)

09:10 Evaluarea britanică de miercuri dimineață se concentrează pe bătălia cruntă pentru Bahmut:

  • În ultima săptămână, armata rusă și forțele Wagner au făcut mici progrese la marginea estică a orașului Bakhmut din regiunea Donețk. Infanteria rusă are probabil acum un punct de sprijin în zonele industriale estice ale orașului și a avansat în unele părți din cartierul rezidențial al orașului.
  • Luptele de stradă sunt în curs de desfășurare. Lupte intense au avut loc în sectorul Bahmut din 20 iunie, dar liniile de front au fost în principal în câmp deschis în jurul zonelor estice ale orașului.
  • În acest război au avut loc puține lupte prelungite și pe scară largă în zonele construite (FIBUA) după avansurile rusești în Lysychansk și Siverodonetsk din iulie 2022. Având în vedere că FIBUA necesită o infanterie foarte bine antrenată, cu o conducere excelentă la nivel ofițerilor de front, este puțin probabil ca acest tip de luptă să favorizeze luptătorii Wagner slab pregătiți și rezerviștii mobilizați ai armatei ruse.

08:52Rubla continuă deprecierea, a scăzut cu 7% față de dolar săptămâna aceasta. De ce este lovită atât de rău acum moneda rusească

Macron nu renunță la ideea „garanțiilor de securitate” pentru Rusia

08:33 Zelenski a confirmat că se îndreaptă spre Statele Unite pentru discuții cu președintele american Joe Biden și pentru a se adresa Congresului SUA.

„Sunt în drum spre Statele Unite pentru a consolida reziliența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. Eu și președintele SUA vom discuta despre cooperarea dintre Ucraina și Statele Unite. Voi susține, de asemenea, un discurs în Congres și o serie de întâlniri bilaterale", a scris Zelenski pe Twitter.

08:22Macron insistă cu ideea „garanțiilor de securitate” pentru Rusia: „Ziua păcii va implica negocieri”

08:05 Belarus a emis miercuri o hotărâre prin care a restricționat temporar accesul în anumite părți din regiunea Gomel din sud-estul țării unde sunt granițe cu Ucraina și Rusia.

Guvernul a precizat pe site-ul său că va „restricționa temporar intrarea, șederea temporară și circulația în zona de frontieră din cadrul districtelor Loevsky, Braginsky și Khoiniki din regiunea Gomel".

Regimul Lukașenko nu a spus cât timp va dura restricția, dar a precizat că nu se aplică funcționarilor, angajaților și rezidenților din zonele respective. (Reuters)

Zelenski este așteptat miercuri la Washington

07:49 Transporturile maritime de țiței ale Rusiei s-au prăbușit în prima săptămână completă a sancțiunilor G7, ceea ce reprezintă un posibil semnal de alarmă pentru țările lumii care încearcă să evite perturbarea enormelor exporturi rusești, scrie Bloomberg.

O parte din prăbușire a fost exagerată de lucrările la un port din Marea Baltică, care sunt acum finalizate, dar a existat, de asemenea, o lipsă de armatori dispuși să transporte încărcături de la o instalație de export din Asia. Alte câteva porturi au înregistrat, de asemenea, scăderi de la o săptămână la alta. Datele trebuie tratate cu precauție, deoarece fluxurile săptămânale depind de momentul programării încărcăturii, de vreme și chiar de calitatea semnalelor transmise de nave.

07:07 Premierul kosovar afirmă că Rusia inflamează tensiunile cu Serbia în contextul eșecului în războiul din Ucraina.

07:01FT: Anul în care dictatorii s-au poticnit.

Decizia lui Putin de a invada Ucraina reprezintă un excelent studiu de caz cu privire la tarele regimului dictatorial. După decenii petrecute la putere, conducătorii ajung adesea să fie predispuși la megalomanie sau paranoia și să fie preocupați de propriul lor loc în istorie.

00:27Zelenski ar urma să viziteze Washingtonul miercuri - presă / Prima călătorie în străinătate a președintelui ucrainean de la debutul războiului ar putea coincide cu anunțul SUA că vor oferi Ucrainei sisteme Patriot.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski a efectuat o vizită surpriză în orașul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde a lăudat eforturile „supraomenești" ale soldaților care duc o bătălie ce a ajuns să simbolizeze brutalitatea cruntă a războiului.
  • O înregistrare video difuzată de UkrinformTV a vizitei lui Zelenski la Bahmut, în estul Ucrainei, arată militari ucraineni care îi înmânează un steag ucrainean cu semnăturile lor pe el, pe care președintele a spus că îl va înmâna Congresului și lui Biden. Vizita lui Zelenski în SUA are loc în contextul în care Congresul este pe cale să aprobe prin lege încă aproximativ 45 de miliarde de dolari în ajutor economic și militar pentru Kiev.
  • Banca Mondială a declarat că a aprobat un pachet de finanțare suplimentară în valoare totală de 610 milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente de ajutor și de redresare din Ucraina.
  • În Rusia există opinii contradictorii cu privire la oportunitatea de a lansa sau nu o nouă ofensivă în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, reiterând că Washingtonul va continua să sprijine Kievul indiferent de scenariul care se va desfășura.
  • Rusia plănuiește să ofere Iranului componente militare avansate în schimbul a sute de drone, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, care a cerut Occidentului să facă mai mult pentru a demasca aceste schimburi comerciale.
  • Șeful politicii externe a UE i-a spus ministrului iranian de externe că Teheranul ar trebui să înceteze imediat sprijinul militar pentru Rusia și represiunea internă din Iran. Vladimir Putin a admis că în zonele ocupate de Rusia în Ucraina condițiile sunt „extrem de dificile" și a ordonat întărirea frontierelor Rusiei.
  • Putin a dat, marți, instrucțiuni pentru crearea unui așa-zis grup de lucru care să coordoneze chestiunile legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
  • Aprovizionarea cu energie electrică în regiunea Kiev a ajuns la un nivel „critic", mai puțin de jumătate din necesarul de energie al capitalei fiind asigurat în urma atacurilor cu rachete și drone rusești, au declarat oficialii regionali.
  • Premierul Denis Șmihal a spus că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru noi atacuri rusești asupra rețelei sale energetice, deoarece Moscova vrea ca ucrainenii să petreacă sărbătorile de Crăciun și Anul Nou în întuneric.
  • Doi jurnalişti italieni au declarat marţi că au fost ținta unui atac deliberat al forţelor ruse în oraşul Herson, din Ucraina, deși pe mașina în care se aflau scria mare „presă”.
  • Polițiștii ucraineni de frontieră, care au construit fortificații pe malul râului Nipru, au descoperit rămășițele unei vechi așezări romane.
  • Rusia își mută trupe și echipament militar din bazele de antrenament din nordul și centrul Belarusului spre sudul țării, mai aproape de granița Belarusului cu Ucraina.
  • O nouă reclamă difuzată la televiziunile din Rusia stârnește noi ironii vizavi de trimiterea soldaților ruși la moarte în schimbul unei mașini Lada.
  • Trei persoane au murit în urma unei explozii care s-a produs la o conductă din centrul Rusiei care transportă gazele din zona arctică a țării prin Ucraina către Europa.
  • Miza lui Putin pentru Bahmut. Cel mai optimist scenariu pentru bătălia crâncenă a rușilor din cel mai fierbinte punct al frontului.

------------------