Rusia a susținut joi că livrările de sisteme de rachete americane Patriot către Ucraina, anunțate în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, nu vor contribui la soluționarea conflictului și nici nu vor împiedica Moscova să-și atingă obiectivele.

Soldat ucrainean într-un adăpost de pe frontul din regiunea ZaporojieFoto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sinteza zilei:

Legea minorităților cu bucluc

  • Poziție extrem de critică a MAE român după ce Kievul a adoptat noua lege a minorităților naționale din Ucraina. Lista prevederilor cu „impact negativ” pe care Aurescu i-a transmis-o lui Kuleba

Discursul dublu al lui Putin după vizita lui Zelenski în SUA

  • Vladimir Putin spune că sistemele Patriot sunt „vechi” și Rusia le va doborî: „Noi vom găsi întotdeauna antidotul” „În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru”, a susținut liderul de la Kremlin, după ce un reporter i-a cerut să comenteze decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că dorește ca războiul din Ucraina să se încheie „cât mai curând posibil”, după aproape 10 luni de lupte intense cu armata de la Kiev, potrivit AFP.
  • Kremlinul a denunțat joi o lipsă de „dorință de a asculta Rusia” după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite, în timp ce Vladimir Putin a declarat că dorește ca războiul să se încheie „cât mai curând posibil”, potrivit AFP.

Arme da, dotare ba

  • Grupul Wagner a cumpărat arme din Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina Casa Albă a lansat joi un avertisment puternic împotriva ascensiunii grupului paramilitar rus Wagner, despre care a spus că este un rival al armatei regulate ruse din Ucraina și că primește acum arme din Coreea de Nord, potrivit AFP și Reuters.
  • Rușii folosesc crowdfunding-ul pentru a cumpăra cizme și veste antiglonț pentru trupele prost aprovizionate ale Kremlinului Campaniile locale strâng fonduri pentru soldații din Rusia aflați în Ucraina, cât și din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) din estul Ucrainei.

Zelenski, tur de forță în SUA

  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a călătorit în SUA în prima sa vizită în străinătate de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru a obține sprijin pentru efortul său de război până anul viitor.
  • În discursul adresat Congresului, Zelenski a declarat că Ucraina ”nu se va preda niciodată”, reiterând modul în care țara sa și SUA „sunt aliați în această bătălie”. „Anul viitor va fi un punct de cotitură, punctul în care curajul ucrainean și hotărârea americană vor garanta libertatea Ucrainei, libertatea oamenilor care își apără valorile”, a spus Zelenski. „Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră”, a adăugat el. ”Împotriva tuturor șanselor și a tuturor sumanelor, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață și bate în picioare”.
  • Zelenski a încercat, de asemenea, să îi convingă pe legislatorii republicani să continue să finanțeze apărarea țării sale împotriva Rusiei. „Banii voștri nu sunt de pomană. Este o investiție în securitatea globală și în democrația pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod”, a spus el.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, pe drumul de întoarcere de la Washington, cu omologul său polonez Andrzej Duda

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 301 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:25 Șeful Wagner respinge afirmația SUA privind armele din Coreea de Nord

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că afirmațiile Statelor Unite că grupul său a primit livrări de arme din Coreea de Nord nu sunt „nimic mai mult decât bârfe și speculații”.

„Toată lumea știe că a trecut mult timp de când Coreea de Nord a furnizat arme Federației Ruse”, a declarat Prigojin într-o declarație publicată pe canalul său Telegram.

01:10 Peste 10.000 de noi morminte descoperite în zona Mariupol

Agenția Associated Press scrie a descoperit ceea ce crede că sunt cel puțin 10.300 de noi morminte săpate într-o zonă de gropi comune în apropierea oraşului ucrainean ocupat de ruși Mariupol.

00:48 Senatul SUA a aprobat joi proiectul de lege pentru finanţarea guvernamentală de 1.700 de miliarde de dolari / Ajutor pentru Ucraina

Senatul a aprobat joi un proiect de lege pentru finanţarea guvernamentală în valoare de 1.700 de miliarde de dolari, trimiţând legislaţia Camerei Reprezentanţilor, unde ar urma să fie adoptată până la termenul limită de vineri seara, pentru a evita o închidere parţială a guvernului federal, transmite News.ro citând CNBC.

Pachetul legislativ conţine, de asemenea, 44,9 miliarde de dolari pentru ajutor militar, umanitar şi economic pentru Ucraina.

00:20 Rușii folosesc crowdfunding-ul pentru a cumpăra cizme și veste antiglonț pentru trupele prost aprovizionate ale Kremlinului

Campaniile locale strâng fonduri pentru soldații din Rusia aflați în Ucraina, cât și din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) din estul Ucrainei.

Una dintre ele, denumită "Împreună este mai cald", a strâns 3 milioane de ruble (aproximativ 45.000 de dolari) pentru a oferi echipament de bază și îmbrăcăminte pentru soldații ruși.

Trupele s-au plâns că duc lipsă de echipament de bază - iar mesajul a ajuns la președintele rus Vladimir Putin. Acesta și alți oficiali spun că lucrează pentru a depăși problemele legate de aprovizionarea trupelor nou mobilizate, dând parțial vina pe problemele lanțului de aprovizionare, potrivit CNN.

23:28SUA: Grupul Wagner a cumpărat arme din Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina

Casa Albă a lansat joi un avertisment puternic împotriva ascensiunii grupului paramilitar rus Wagner, despre care a spus că este un rival al armatei regulate ruse din Ucraina și că primește acum arme din Coreea de Nord, potrivit AFP și Reuters.

Putin spune că sistemele Patriot sunt „vechi” și Rusia le va doborî

22:56 Rusia: Inițiatorul unui post de radio pirat anti-război a fost condamnat la trei ani de închisoare

Un tribunal rus a condamnat joi un bărbat la trei ani de închisoare pentru că a difuzat prin intermediul unui post de radio pirat mesaje care denunțau ofensiva din Ucraina, urmată în ultimele luni de o accelerare bruscă a represiunii în Rusia, potrivit AFP.

Vladimir Rumiantsev, un muncitor în vârstă de 61 de ani din orașul Vologda (nord-vest), a fost condamnat pentru răspândirea de "informații false" cu "motive de ură" despre armata rusă, a anunțat pe Telegram serviciul de presă al tribunalelor din regiune.

22:43Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva a 10 entităţi navale ruseşti în legătură cu operaţiunile Rusiei contra porturilor ucrainene, a anunţat Departamentul de Stat, în timp ce Washingtonul creşte presiunea asupra Moscovei pentru invazia Ucrainei.

22:06Investitorii blocaţi cu obligaţiuni ruseşti şi-au găsit salvatorii în cumpărătorii kazahi

21:52Amendament pentru transferul activelor confiscate ale oligarhilor ruși către poporul ucrainean, aprobat în Congresul SUA

Amendamentul senatoarei republicane Lindsey Graham legat de activele confiscate ale oligarhilor ruși și transferul acestora către poporul ucrainean a fost adoptat prin vot. Este al patrulea amendament aprobat joi la legea de finanțare a guvernului american, potrivit CNN.

21:30 Vladimir Putin spune că sistemele Patriot sunt „vechi” și Rusia le va doborî: „Noi vom găsi întotdeauna antidotul”

„În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru”, a susținut liderul de la Kremlin, după ce un reporter i-a cerut să comenteze decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot.

Putin spune că vrea ca războiul din Ucraina să se încheie

21:10Antrenament pentru sistemele de rachete Patriot:

Până în prezent, SUA au instruit aproximativ 3.100 de soldați ucraineni cu diferite sisteme, iar instruirea cu privire la noile sisteme de rachete Patriot, recent anunțate, va începe "foarte curând", a declarat un înalt oficial din domeniul apărării, potrivit CNN.

20:48 Un agent al serviciilor secrete germane, arestat sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei

20:31 Kremlinul nu vede „nicio dorință de a asculta Rusia” după vizita lui Zelenski la Washington

Kremlinul a denunțat joi o lipsă de „dorință de a asculta Rusia” după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite, în timp ce Vladimir Putin a declarat că dorește ca războiul să se încheie „cât mai curând posibil”, potrivit AFP.

19:22 Putin spune că vrea ca războiul din Ucraina să se încheie „cât mai curând posibil”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că dorește ca războiul din Ucraina să se încheie „cât mai curând posibil”, după aproape 10 luni de lupte intense cu armata de la Kiev, potrivit AFP.

Ce impresie i-a făcut Zelenski lui Biden

19:00 Poziție extrem de critică a MAE român după ce Kievul a adoptat noua lege a minorităților naționale din Ucraina. Lista prevederilor cu „impact negativ” pe care Aurescu i-a transmis-o lui Kuleba

17:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, pe drumul de întoarcere de la Washington, cu omologul său polonez Andrzej Duda.

16:47 Un oficial de la Casa Albă dezvăluie ce impresie i-a făcut Zelenski lui Biden: „Se aştepta să ceară mai mult armament, ar fi fost o surpriză să n-o facă”

15:53 Iranul i-a răspuns lui Zelenski și l-a avertizat că are „o răbdare limitată la acuzații nefondate". Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că Zelenski a repetat în Capitoliul SUA „acuzații și declarații indecente".

„Am respectat întotdeauna integritatea teritorială a țărilor, inclusiv a Ucrainei, iar domnul Zelenski ar trebui să știe că răbdarea strategică a Iranului pentru acuzații nefondate este limitată. Domnul Zelenski ar trebui să învețe din soarta unor lideri de țări care s-au bazat pe sprijinul Americii", se afirmă într-un comunicat transmis de Kanaani.

În discursul său în fața Congresului american, Zelenski a declarat că sute de drone kamikaze trimise de Iran în Rusia au devenit o amenințare la adresa „infrastructurii critice".

Gherasimov: Ne concentrăm acum pe cucerirea întregului Donețk

15:33 Eforturile armatei ruse în Ucraina se concentrează în prezent pe cucerirea întregii regiuni Donețk, în estul țării, a declarat joi șeful de stat major rus, Valeri Gherasimov.

„Situația de pe linia frontului s-a stabilizat, principalele eforturi ale trupelor noastre se concentrează pe finalizarea eliberării teritoriului Republicii Populare Donețk", a declarat Gherasimov, potrivit agențiilor de presă ruse, preluate de AFP.

15:29 Rusia va efectua, probabil, un nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei joi sau vineri, au declarat surse din serviciile de informații ucrainene pentru Ukrainska Pravda.

Sursele au spus că Rusia ar putea folosi în atac toate purtătoarele de rachete de croazieră cu rază de peste 500 km disponibile. În total, se preconizează că vor fi lansate cel puțin 67 de rachete de croazieră. Utilizarea dronelor de atac nu este exclusă pentru a doua zi după atac.

Potrivit sursei citate, Rusia se pregătește să folosească cel puțin patru sisteme Iskander, între opt și 14 bombardiere Tu-95MS, circa trei nave înarmate cu rachete Kalibr și până la trei avioane Tu-22M3.

15:05​Capturile de tehnică rusească din Ucraina, analizate de serviciile secrete germane / „Concluziile urmează să fie puse la dispoziția Bundeswehr și altor țări NATO”

14:47Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, l-a numit de două ori „fiu de cățea” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul briefingului ei cu presa de joi.

Singurul portavion rusesc arde. Din nou

14:35 Vladimir Putin l-a sunat joi pe premierul desemnat al Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru a-l felicita pentru formarea guvernului și pentru a discuta despre situația din Ucraina, potrivit unui comunicat al biroului lui Netanyahu.

Netanyahu i-a spus lui Putin „că speră că se va găsi rapid o cale de a pune capăt războiului [cu Ucraina] și suferinței cauzate de acesta", se arată în comunicat.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre chestiuni regionale, cum ar fi împiedicarea Iranului de a obține arme nucleare. (The Guardian)

14:08 Ministerul rus al Apărării a afirmat joi că Serghei Șoigu a vizitat unități ale armatei sale care luptă în Ucraina, potrivit agenției de presă de stat RIA.

Șoigu ar fi vizitat unități rusești desfășurate în „zona operațiunii militare speciale", a transmis sursa citată, fără a preciza unde exact a avut loc vizita.

13:03 Parlamentul rus a schimbat legislația privind „sabotorii”: „Pedeapsa va fi cât se poate de aspră"

12:27Un incendiu a izbucnit joi la bordul „Amiralului Kuznețov”, singurul portavion al Rusiei. Incendiul a izbucnit la bordul portavionului dimineață, acesta fiind ancorat în prezent la docurile uzinei Zviozdocika din Murmansk, cel mai mare oraș al Rusiei din zona Arctică.

Ghirkin îl ironizează pe Rogozin, rănit în Donețk

11:54 Cei 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vor ține un summit pe 3 februarie anul viitor, a declarat joi un purtător de cuvânt al UE, dar locul întâlnirii nu a fost încă stabilit.

„Pot confirma că summitul UE-Ucraina va avea loc pe 3 februarie și există o invitație deschisă pentru președintele Zelenski de a vizita Bruxellesul", a declarat Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al președintelui liderilor UE.

Acesta a precizat că invitația pentru Zelenski de a vizita Bruxellesul nu înseamnă că acolo va avea loc summitul.

11:46 ​Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, l-a ironizat joi pe fostul vicepremier și șef al Roscosmos Dmitri Rogozin, după ce presa de stat din Rusia a anunțat că acesta a fost rănit miercuri seara în orașul Donețk în timpul bombardamentelor ucrainene.

11:39 Alexander Lukașenko a declarat joi că recentele manevre militare din Belarus nu au avut ca țintă Ucraina și a respins „teoriile conspirației" cu privire la desfășurarea de forțel belaruse la graniță.

Lukașenko a declarat, de asemenea, la o întrunire a liderilor militari care a marcat sfârșitul inspecțiilor militare inopinate desfășurate luna aceasta, că nu poate exclude o „agresiune" împotriva Belarusului din partea unor „vecini".

„Dacă vreți pace, pregătiți-vă pentru război", a adăugat Lukașenko, precizând că manevrele militare s-au limitat la teritoriul belarus și nu amenință pe nimeni altcineva.

Rusia a ajuns la 100.000 de soldați morți în Ucraina

11:13 Compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a transmis joi că va continua discuțiile cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, cu privire la o zonă de siguranță în jurul centralei ucrainene Zaporojie, controlată de Rusia.

Rosatom a afirmat că pozițiile celor două părți din cadrul negocierilor sunt „apropiate" una de cealaltă.

10:56 Rusia a acuzat joi Japonia că a renunțat la decenii de politică pacifistă și a îmbrățișat „o militarizare dezlănțuită", Moscova reacționând astfel după ce premierul Fumio Kishida a anunțat un plan de de 320 de miliarde de dolari în sectorul apărării.

„Se poate vedea clar că Tokyo s-a angajat pe calea unei consolidări fără precedent a propriei sale puteri militare, inclusiv a dobândirii unui potențial de atac", a acuzat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Planul lui Kishida va dubla cheltuielile pentru apărare până la aproximativ 2% din PIB în următorii cinci ani și va face din Japonia al treilea cel mai mare investitor în echipamente militare din lume, după Statele Unite și China. (Reuters)

10:43 Armata lui Vladimir Putin a ajuns la 100.000 de soldați morți în Ucraina / Reacția Kievului: „Ce coincidență extraordinară”

10:36Presa conservatoare din Statele Unite a comentat într-o lumină negativă vizita istorică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acesta fiind inclusiv comparat cu managerul unui club de striptease la Fox News.

Rubla își continuă picajul, a pierdut 15% luna aceasta

09:54 Vizita lui Zelenski la Washington a arătat că nici Statele Unite și nici președintele ucrainean nu sunt „pregătiți pentru pace", a declarat ambasadorul Rusiei în SUA.

„Declarațiile conciliante ale administrației Biden despre lipsa intenției de a începe o confruntare cu Rusia sunt doar vorbe goale", a declarat ambasadorul Anatoli Antonov într-un comunicat, denunțând ceea ce el a descris ca fiind „o călătorie în stil hollywoodian" a lui Zelenski.

„Ceea ce a fost anunțat, în esență, în aplauze și zâmbete sarcastice, a fost necesitatea de a continua războiul prin interpuși împotriva țării noastre. Până la o victorie deplină asupra noastră", a declarat Antonov.

Ambasadorul rus a avertizat, de asemenea că .„acțiunile provocatoare ale SUA (în Ucraina) duc în mod constant la escaladări, ale căror consecințe nici măcar nu pot fi imaginate". (CNN)

09:29 Rubla a căzut joi la cea mai slabă cotație de după sfârșitul lunii aprilie, trecând de 72 de unități față de dolar, în condițiile în care temerile legate de impactul sancțiunilor asupra petrolului și gazelor rusești au dus deprecierea ei cu peste 15% în această lună.

La ora 06:04 GMT (08:04 în România), rubla se depreciase cu 1,4% față de dolar, la 72,00 unități pentru un USD, după ce atinsese anterior 72,1350, cel mai slab nivel de după 29 aprilie. De asemenea, scăzuse cu 1,4% față de euro, până la cota 76,69 față de euro, de asemenea un minim al ultimelor opt luni.

Scăderea veniturilor din exporturi din ultimele luni a fost exacerbată de embargoul asupra petrolului impus de UE începând cu luna decembrie, când a intrat în vigoare și un plafon al prețului țițeiului. (Reuters)

Zelenski: Nu ne vom preda niciodată!

09:08 Evaluarea britanică de joi dimineață notează faptul că armata din Belarus, considerată inferioară de către ruși, a ajuns să instruiască forțele Moscovei:

  • Luni, Putin a călătorit la Minsk pentru a purta discuții cu Lukașenko. În cadrul discuțiilor dintre președinți s-a vorbit despre un „spațiu unic de apărare".
  • Cu toate că Rusia și Belarus mediatizează foarte mult desfășurările de unități rusești în Belarus, forțele armate din Belarus și-au asumat probabil recent un rol semnificativ, dar mai discret, de instruire a mii de rezerviști ruși recent mobilizați.
  • Utilizarea instructorilor belaruși este o încercare de a remedia, parțial, lipsa instructorilor militari ruși, dintre care mulți sunt dislocați în Ucraina sau au devenit victime ale războiului.
  • Deși Rusia și Belarus au un amplu trecut de cooperare militară, instruirea personalului rus mobilizat de către belaruși reprezintă o inversare a rolurilor. Forțele belaruse au fost considerate tot timpul de către Rusia ca fiind inferioare forțelor rusești, iar angajarea lor ca instructori este un indiciu al suprasolicitării sistemului militar rusesc.

08:41 Washington Post: Nicio dovadă clară că Rusia este în spatele exploziilor de la Nord Stream / Interceptările nu au dezvăluit nimic de data aceasta / Există o singură certitudine

08:02 Zelenski, în SUA: Ucraina rezistă şi nu ne vom preda niciodată! / Anul viitor va fi un punct de cotitură / Banii voştri nu sunt acte de caritate

Rogozin a fost rănit de un bombardament în Donețk

07:46 Grupul german Henkel intenționează să finalizeze în curând vânzarea activităților sale din Rusia, a declarat șefa consiliului de supraveghere pentru ziarul Neue Zuercher Zeitung, o ieșire pe care compania de produse chimice și bunuri de consum a anunțat-o anul acesta.

„Am demarat procesul de vânzare", a spus Simone Bagel-Trah într-un interviu publicat joi, adăugând că Henkel a realizat o listă de potențiali cumpărători serioși, după ce inițial mulți și-au exprimat interesul.

„Procedura este în curs de desfășurare și dorim să îl finalizăm rapid", a spus ea, adăugând că Rusia a fost o piață importantă pentru Henkel, cu 11 unități de producție și venituri de un miliard de euro.

07:13 Armata rusă a ucis în regiunea Odesa cu sonarele peste 120 delfini / Fenomene similare în România, Bulgaria și Turcia

07:08 Președintele francez Emmanuel Macron consideră că intrarea Ucrainei în NATO ar fi văzută de Rusia drept o confruntare și că nu este „cel mai probabil scenariu”.

06:34 CNN: Cinci concluzii care se pot trage de pe urma vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington.

05:59 Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus şi fostul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos a fost rănit miercuri seara, în urma bombardamentelor ucrainene asupra oraşului Doneţk

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Președintele ucrainean a spus în Camera Reprezentanților că speră că legislativul SUA continua să sprijine Ucraina în mod bipartizan - o idee importantă în condițiile în care republicanii urmează să preia majoritatea în Cameră la 3 ianuarie.
  • Zelenski a declarat că o „pace justă" cu Rusia nu înseamnă niciun compromis în ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială a țării sale, dar s-a întrebat dacă ar putea exista o astfel de pace pentru părinții care și-au pierdut copiii.
  • Întâlnirea Biden-Zelenski a marcat un punct culminant în relația dintre cele două țări, în ciuda unor fricțiuni pe parcurs. Un consilier al lui Zelenski a afirmat că această călătorie va demonta încercările Rusiei de a arăta că relațiile dintre SUA și Ucraina se răcesc.
  • Statele Unite au anunțat o asistență militară de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un transfer al unui sistem de apărare antiaeriană Patriot. Biden și-a subliniat din nou sprijinul pentru Ucraina, atât financiar și umanitar, cât mai ales militar: „Le-am oferit ucrainenilor ce au avut nevoie, atunci cand au avut nevoie”
  • Senatul american a făcut primii pași pentru aprobarea unui un proiect de lege de finanțare guvernamentală care include 44,9 miliarde de dolari în asistență de urgență pentru Ucraina și aliații din NATO.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că mai multe livrări de arme occidentale către Ucraina vor duce la o „adâncire" a conflictului.
  • Forțele rusești au atacat ținte în regiunea Zaporojie și au forțat avansuri în apropierea Bahmut și Avdiivka, orașe de pe linia frontului aflate în centrul luptelor din regiunea Donețk, a transmis miercuri seara armata ucraineană.
  • Putin a promis că va da armatei sale tot ce are nevoie pentru a continua războiul și a susținut un plan de creștere a dimensiunii forțelor armate cu peste 30%.
  • Operatorul rețelei electrice ucrainene, Ukrenergo, a raportat o „penurie semnificativă de energie electrică" și restricții cauzate de atacurile cu rachete și drone.
  • O serie de reclame controversate produse anonim care să îi încurajeze pe rușii săraci să se înroleze în forțele armate ale țării pentru a lupta în Ucraina i-au nemulțumit inclusiv pe bloggerii militari din Rusia.
  • Putin a aprobat miercuri o propunere a ministrului său al Apărării, Serghei Șoigu, de a mări dimensiunea forțelor armate ruse cu 350.000 de noi militari.
  • Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a solicitat oficial să își continue colaborarea cu Stația Spațială Internaționale (ISS) până în 2028: „Nu suntem proști”.
  • Armata rusă a început să facă apel la migranții din țară prin distribuirea de pliante care îi îndeamnă să se alăture în lupta împotriva „naziștilor ucraineni”.
  • O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins momentul dramatic în care un soldat rus este lovit în plin de o dronă kamikaze a forțelor ucrainene.

----------------