​Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, l-a numit de două ori „fiu de cățea” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul briefingului ei cu presa de joi, scrie Lenta.

Foto:

Zaharova a declarat că atitudinea țărilor occidentale față de Ucraina întărește sentimentul de „permisivitate și impunitate” al Ucrainei, situație despre care susține că ar putea încuraja Kievul să facă „pași extrem de periculoși, cu consecințe imprevizibile”.

„Zelenski este fiul lor de cățea [în Occident] și, în consecință, totul îi este permis. Mai mult, el nu este doar fiul lor de cățea, el este și instrumentul lor de a contracara țara noastră”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus într-un briefing care a fost transmis și pe canalul de Youtube al ministerului.

Zaharova nu este însă primul oficial rus care folosește această insultă la adresa liderului de la Kiev. Anterior, Dmitri Medvedev a prezis că Statele Unite vor pune capăt asistenței militare pe care o acordă Ucrainei, folosind expresia „America și-a abandonat întotdeauna prietenii și cei mai buni fii de cățea ai săi”.

Comentariile purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse vin la o zi după ce Zelenski a efectuat o vizită istorică în Statele Unite, aceasta fiind prima sa deplasare în afara Ucrainei după izbucnirea războiului pe 24 februarie.

Afirmațiile lui Zelenski care au supărat Rusia

În timpul discursului pe care l-a ținut în fața Congresului american după vizita de la Casa Albă, președintele Ucrainei a subliniat de mai multe ori eșecul Moscovei în a-i subjuga țara.

Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a obţinut în primul rând o victorie psihologică asupra Moscovei și că, „contrar tuturor calculelor şi scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă”.

„Am învins ruşii în bătălia pentru a cuceri conştiinţa lumii. Nu ne este frică... Ucraina a obţinut această victorie şi ea ne dă un curaj care inspiră întreaga lume. America a obţinut această victorie... Europenii au obţinut această victorie. Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră”, a afirmat președintele ucrainean.

El a dat asigurări că Rusia „nu ne va mai influenţa niciodată minţile”, susținând că ruşii în schimb vor fi liberi „doar atunci când vor învinge Kremlinul în minţile lor”.

Președintele Ucrainei a cerut judecarea celor responsabili de război

„Lumea este prea interconectată şi interdependentă pentru ca cineva să-şi permită să stea deoparte şi, în acelaşi timp, să se simtă în siguranţă atunci când o astfel de bătălie continuă. Cele două naţiuni ale noastre sunt aliate în această bătălie”, a continuat Zelenski, al cărui discurs a fost întrerupt de multe ori de aplauze.

Zelenski i-a îndemnat pe legiuitorii americană să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei şi să permită ca „teroriştii să fie traşi la răspundere pentru agresiune”.

„Puteţi consolida sancţiunile pentru a face Rusia să simtă cât de costisitoare este cu adevărat agresiunea sa. Este în puterea dumneavoastră, într-adevăr, să ne ajutaţi să îi aducem în faţa justiţiei pe toţi cei care au început acest război neprovocat şi criminal”, a mai spus el.

Prezența lui Zelenski la Washington și noul pachet de asistență militară anunțat de președintele american Joe Biden pentru Kiev au atras o reacție furioasă din partea ambasadei în SUA, aceasta amenințând cu „consecințe greu de prevăzut”.

Urmărește ultimele evoluții din a 302-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.