Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că țara sa va continua să își dezvolte potențialul militar, inclusiv „pregătirea de luptă" a forțelor sale nucleare, pe fondul conflictului din Ucraina și al crizei cu Occidentul, transmite AFP.

Vladimir Putin in timpul unui discursFoto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia Images

„Forțele armate și capacitățile de luptă ale forțelor noastre armate sporesc în mod constant și în fiecare zi. Și acest proces, bineînțeles, îl vom continua", a declarat Putin la o întâlnire cu ofițeri militari de rang înalt.

„Vom continua să menținem și să îmbunătățim pregătirea de luptă a triadei noastre nucleare", a adăugat el. Triada nucleară reprezită capacitatea de a lansa rachete nucleare cu lansatoare terestre, de pe submarine și cu bombardiere strategice.

Armata va primi tot ce cere, fără limite financiare

Flota rusă va fi dotată de la începutul lunii ianuarie cu noi rachete de croazieră hipersonice Zircon, a anunțat Putin, făcând referire la o armă din noua familie de armament dezvoltată de Moscova în ultimii ani.

„La începutul lunii ianuarie, fregata Amiral Gorshkov va intra în serviciu cu noile rachete Zircon, care nu au echivalent în lume", a declarat Putin.

Președintele rus a promis că va oferi forțelor sale armate tot ceea ce este necesar pentru a susține campania militară în Ucraina, unde războiul se apropie de sfârșitul celei de-a zecea luni, notează Reuters. Putin a declarat că nu există limite financiare în ceea ce privește ceea ce guvernul va oferi în materie de echipamente și materiale.

El a susținut că NATO își folosește toate capacitățile împotriva Rusiei și i-a îndemnat pe liderii militari reuniți să se bazeze pe experiența pe care au dobândit-o în luptele din Siria și în timpul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială" din Ucraina.

Salutându-i pe soldații săi și pe șefii apărării ca fiind niște „eroi", la fel ca în războaiele din trecut ale Rusiei el a spus că țara sa trebuie să ia notă în mod special de importanța dronelor în acest conflict.

Racheta balistică intercontinentală Sarmat a Rusiei - supranumită "Satan II" și capabilă să execute lovituri nucleare împotriva Statelor Unite - va fi gata de desfășurare în viitorul apropiat, a adăugat el.

Noi declarații halucinante privind „poporul-frate” ucrainean

Pe de altă parte, el a susținut că „inamicii noștri strategici au ca obiectiv dezintegrarea Rusiei”, iar acești „rivali geopolitici au început să spele creierele țărilor post-sovietice, în primul rând Ucraina.

Președintele rus a continuat pretinzând că „am încercat timp de ani de zile să stabilim relații frățești, dar nimic nu a funcționat. Nu am fost eficienți în stabilirea unor relații bune cu Ucraina”.

„Ceea ce se întâmplă acum este tragedia noastră comună. Nu este rezultatul politicii noastre, ci al politicii unor țări terțe”, a afirmat el.

„Îi consider în continuare pe ucraineni ca fiind un popor-frate”, a susținut Putin.

„Luptele aduc întotdeauna tragedii și pierderi umane, dar e mai bine să se întâmple astăzi decât mâine”, a mai spus el.