Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a solicitat oficial să își continue colaborarea cu Stația Spațială Internaționale (ISS) până în 2028, a declarat miercuri directorul general Iuri Borisov, citat de TASS.

Stația spațialăFoto: RAMON ANDRADE 3DCIENCIA / Sciencephoto / Profimedia

„Astăzi avem permisiunea oficială de a lucra la ISS până în 2024 inclusiv. Și deja am solicitat continuarea până în 2028. Desigur, ne vom menține prezența cât mai mult timp, dar nimeni nu știe cum se va comporta stația în viitor”, a anunțat Borisov la postul Rossiya-24.

Directorul spațial al Roscosmos a subliniat că agenția spațială a Rusiei nu intenționează să abandoneze unilateral obligațiile asumate și cooperarea internațională.

„Am semnat un acord în iulie cu privire la așa-numitele zboruri încrucișate - acesta nu este altceva decât asigurarea fiabilității și a siguranței echipajelor. El garantează prezența întotdeauna a unui cosmonaut american sau rus [pe ISS]. Acordul asigură pur și simplu siguranța zborurilor. Cine este împotriva acestui lucru?”, a afirmat el.

„Avem obligații internaționale, nu ne convine să renunțăm unilateral la ele. A ajuta pe cineva să ne izoleze de dezvoltarea tehnologică, de cooperarea internațională, este o prostie”, a subliniat șeful Roscosmos.

Borisov a mai declarat că Roscosmos este gata să lucreze cu toate țările interesate de cooperare.

Comentariile lui Borisov, care l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin în fruntea agenției spațiale a Rusiei la jumătatea lui iulie, vin la o zi după ce acesta a salutat ajutorul dat de astronauții americani pentru depistarea unei scurgeri din capsula Soiuz MS-22, andocată la portul Rassvet din segmentul rus al ISS.

Sursa acelei scurgeri a fost identificată după câteva zile, ea provenind de la sistemul de răcire al capsulei Soyuz, iar fluidul descoperit în exteriorul capsulei era, a priori, lichid de răcire.

Roscosmos a jucat ping pong cu rămânerea la bordul ISS

Înspre sfârșitul lunii iulie, Borisov a confirmat planurile anunțate anterior de Dmitri Rogozin ca Rusia să își încheie colaborarea și retragă cosmonauții de la bordul ISS până în 2024.

„Decizia de a retrage Rusia din proiectul Stației Spațiale Internaționale după 2024 a fost luată”, a afirmat el pe 26 iulie la prezentarea planurilor pentru stația de service orbital (ROSS), pe care Rusia spunea că va începe să o construiască până în 2024.

Roscosmos dădea însă asigurări că își va respecta angajamentele luate privind colaborarea cu ISS până când urmează să înceapă să își contruiască propria stație spațială.

Cu toate acestea, oficiali din cadrul NASA afirmau încă de atunci că omologi ai lor din cadrul industriei spațiale ruse le-au spus că Moscova intenționează să rămână la bordul ISS până în 2028.

„Nu primim nicio indicație la niciun nivel de lucru că s-a schimbat ceva”, declara la sfârșitul lunii iulie Kathy Lueders, șefa operațiunilor spațiale a NASA, adăugând că relațiile dintre Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu din SUA și Roscosmos au rămas „afaceri ca de obicei”.

Rusia a admis public că ar putea rămâne totuși la bordul ISS abia pe 23 octombrie, prin vocea ministrului său al Industriilor, Denis Manturov.

„Considerăm că este posibil să continuăm să folosim ISS într-o configuraţie minimă până la construcţia unei staţii orbitale ruseşti, adică până în 2028”, a declarat Manturov la momentul respectiv, adăugând că acesta este singurul mod de a proteja „expertiza tehnică şi industrială rusă”, precum şi „imaginea şi independenţa Rusiei ca naţiune care explorează cosmosul”.