Oficialii spațiali ruși le-au spus omologilor lor americani că Moscova se așteaptă să rămână pe Stația Spațială Internațională cel puțin până când propriul lor avanpost pe orbită va fi construit în 2028, a declarat șeful operațiunilor spațiale al NASA pentru Reuters.

Statia Spatiala InternationalaFoto: Captura YouTube

Informația a venit după ce noul șef al agenției sale spațiale, Roscosmos, a surprins NASA anunțând că Moscova intenționează să pună capăt a peste două decenii de parteneriat cu stația spațială „după 2024”.

„Nu primim nicio indicație la niciun nivel de lucru că s-a schimbat ceva”, a declarat miercuri Kathy Lueders, șefa operațiunilor spațiale a NASA, pentru Reuters, adăugând că relațiile Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu cu Roscosmos au rămas „afaceri ca de obicei”.

NASA a spus marți că nu a primit până acum vreo notificare „oficială” cu privire la intenţia rușilor de a părăsi Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după 2024.

„Noi nu am primit nicio declaraţie oficială de la partenerul nostru cu privire la informaţiile de astăzi”, a declarat marţi Robyn Gatens, directoarea diviziei ISS în cadrul NASA, în cursul unei conferinţe de presă la Washington. „Așa că vom discuta în continuare despre planurile lor”, a mai spus ea.

Roscosmos a publicat marți planurile pentru stația de service orbital (ROSS) pe care Rusia spune că va începe să o construiască până în 2024, an după care spune că va părăsi definitiv Stația Spațială Internațională (ISS).