Președintele rus Vladimir Putin l-a numit vineri pe fostul vicepremier Yuri Borisov în funcția de director al Roscosmos, acesta înlocuindu-l pe actualul șef al agenției spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, anunță Reuters.

Dmitri RogozinFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Decretul de numire a lui Borisov a fost deja publicat pe site-ul Kremlinului. Fostul ministru al Comerțului și Industriei, Denis Manturov, a fost numit în funcția de vicepremier în locul lui Borisov.

Presa rusă a scris despre ambele mutări în urmă cu câteva zile, citând mai multe surse apropiate de Administrația Prezidențială de la Moscova.

Borisov, în vârstă de 65 de ani, era viceprim-ministru responsabil de coordonarea cercetărilor în domeniul aerospațial și a industriei de apărare a Rusiei, o funcție în care, în mod interesant, a fost numit să îl înlocuiască tot pe Rogozin în 2018.

Cine este Dmitri Rogozin

Rogozin este unul dintre cei mai longevivi oficiali ruși în regimul lui Vladimir Putin, el fiind vicepremier responsabil de industria de Apărare timp de 7 ani între 2011 și 2018, când a fost înlocuit de Borisov și numit în fruntea Roscosmos.

Înainte de aceasta el a ocupat o altă funcție înaltă, fiind ambasadorul Moscovei pe lângă NATO între 2008 și 2011.

Un absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității de Stat din Moscova în 1986, Rogozin a obținut și o diplomă în economie din partea instituției de formare a cadrelor a Partidului Comunist Rus. El deține și două doctorate, unul în filosofie și unul în științe tehnice.

El a luptat în războiul separatist din Transnistria între 1990 și 1992, fiind un susținător vocal al independenței regiunii separatiste de pe teritoriul Republicii Moldova.

În pofida înlăturării sale din funcție, jurnaliștii ruși notează că Rogozin este în grațiile președintelui Vladimir Putin, scriind că acesta urmează să fie numit într-o funcție mai apropiată de Administrația Prezidențială de la Kremlin.

Rogozin a îndemnat la genocid împotriva ucrainenilor

La fel ca în perioada în care a fost vicepremier, el s-a remarcat și la conducerea Roscosmos prin afirmațiile sale controversate și adesea agresive față de Occident, intrând într-o dispută a declarațiilor cu CEO-ul SpaceX, Elon Musk, pe care ulterior l-a invitat „la ceai” în Rusia.

Printre declarațiile sale care au făcut înconjurul presei internaționale s-a numărat și una din toamna lui 2020, când a susținut că Venus este „o planetă rusească”.

După izbucnirea războiului din Ucraina acesta a ieșit în evidență prin declarațiile sale extrem de agresive față de țara vecină, ajungând inclusiv să îndemne la comiterea unui genocid împotriva ucrainenilor.

„Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a scris acesta pe canalul său de Telegram la jumătatea lunii iunie.

Pe 6 iunie, el a lansat mai multe amenințări fără precedent la adresa țărilor care și-au închis spațiul aerian pentru avionul care urma să îl ducă în Serbia pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

În mesajul său de amenințare, în care i-a inclus pe „românii răzbunători” și „bulgarii fricoși”, Rogozin invoca racheta balistică intercontinentală Satan 2, despre care Rusia susține că nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare antiaeriană existentă.