Dmitri Rogozin, șeful agenției aerospațiale rusești, s-a uitat la miliardarii Jeff Bezos și Richard Branson zburând în spațiu în aeronavele create de companiile acestora și afirmă că și-ar dori ca și oligarhii ruși să le urmeze exemplul, relatează CNN.

Dmitri RogozinFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

„Milionarii noștri preferă mai mult să investească în iahturi decât în aeronave spațiale”, a declarat Rogozin pentru CNN în primul interviu acordat de acesta presei occidentale de când a devenit director general al Roscosmos.

„Dar poate copiii actualilor milionari ruși vor fi creaturi mai înțelepte”, a mai spus acesta.

Rogozin s-a declarat impresionat de industria americană de turism spațial, menționând în interviul acordat CNN compania Blue Origin a lui Jeff Bezos și Virgin Galactic deținută de Richard Branson.

„Îmi place ce fac tinerii voștri - oameni care își cheltuie proprii bani pe lucruri utile pentru societate în ansamblul ei”, a afirmat acesta.

Însă Rogozin a păstrat cele mai mari laude pentru fondatorul SpaceX Elon Musk și a dat vina pe stagnarea țării sale în ceea ce privește spațiul pe instabilitatea care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice.

„Domnul Musk și-a îndeplinit multe din ideile și gândurile mărețe pe care am vrut să le realizăm și noi dar am avut ocazia deoarece, după destrămarea Uniunii Sovietice, programul nostru spațial a fost sistat pentru ceva timp”, a spus Dmitri Rogozin.

„Îl respectăm ca organizator al industriei spațiale și ca inventator căruia nu îi este frică să își asume riscuri”, a mai spus acesta.

„Ceaiul pe foc”

Rogozin l-a invitat chiar pe Musk la locuința sa din Rusia pentru a fi „un musafir al familiei mele” și pentru a discuta „explorarea universului, a vieții extraterestre și cum putem folosi spațiul pentru a conserva viața pe Pământ”.

„Am pus deja ceaiul pe foc”, a declarat Rogozin.

Însă relațiile dintre cei doi bărbați nu au fost mereu amiabile.

În luna decembrie a anului trecut Rogozin a distribuit pe Facebook și Twitter imagini cu specialiștii Roscosmos înconjurați de zăpadă în timpul operațiunilor de recuperare a unei rachete Soyuz din Iacutia, o regiune îndepărtată a Rusiei.

„Aici nu este Boca Chica”, a comentat Rogozin în rusă cu referire la micul orășel de graniță din Texas unde SpaceX își construiește cea mai mare și puternică rachetă, Starship.

„Asta este Iacutia în timpul iernii. Mă întreb dacă blânda SpaceX este capabilă să lucreze în astfel de condiții?”, a mai scris Rogozin anul trecut.

„Trambulina funcționează”

Însă Musk s-a dovedit la fel de abil în ceea ce privește comentariile ironice.

În 2014 Rogozin a fost supus unor sancțiuni de către Washington din cauza rolului său ca ministru adjunct al apărării în timpul anexării Crimeei de către Rusia. Sancțiunile au vizat și sectorul aerospațial al Rusiei întrucât tehnologia folosită de rachete poate fi utilizată și pentru arme nucleare.

„După ce am analizat sancțiunile împotriva industriei noastre aerospațiale, sugerez ca SUA să își ducă astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale folosind o trambulină”, a scris Rogozin pe Twitter.

(N.r. Rogozin are un cont oficial de Twitter în limba rusă și unul în engleză)

La momentul respectiv NASA era complet dependentă de rachetele Soyuz rusești pentru a duce astronauți americani la bordul stației spațiale.

Însă acea dependență a luat sfârșit anul trecut când racheta Falcon 9 a SpaceX și capsula Crew Dragon au dus astronauți în spațiu de pe pământ american pentru prima dată după aproape un deceniu.

La scurt timp după lansarea cu succes de la Centrul Spațial Kennedy Musk i-a răspuns lui Rogozin, dovedind că nu a uitat de comentariul făcut de acesta cu ani în urmă.

„Trambulina funcționează”, a declarat fondatorul SpaceX în timpul unei conferințe de presă susținută alături de oficiali ai NASA.

Citește și: