Rusia și-a anunțat intenția de a explora în mod independent Venus a doua zi după ce oamenii de știință au făcut publică descoperirea unui gaz în norii planetei care ar putea indica prezența unor organisme unicelulare, relatează Moscow Times.

Venus planeta ruseascaFoto: Arhiva personala

Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale ruse, le-a declarat reporterilor că va iniția un proiect național pentru a realiza acest lucru întrucât „credem că Venus este o planetă rusească”, potrivit agenției TASS, șeful Roscosmos amintind într-un comunicat că primele misiuni de explorare a planetei Venus au fost efectuate de Uniunea Sovietică.

„Decalajul enorm între Uniunea Sovietică și competitorii acesteia în investigarea planetei Venus au contribuit la faptul că Statele Unite au denumit Venus o planetă sovietică”, potrivit Roscosmos.

Unele informații inițiale au sugerat că Rusia intenționa să elimine toți partenerii internaționali din Venera-D, proiectul său de explorare suprafeței venusiene până în 2031, însă Roscosmos a anunțat ulterior că va lansa separat un „proiect național independent”.

Potrivit agenției spațiale ruse misiunea ar urma să studieze solul și atmosfera venusiană precum și „procesele evolutive ale Venus, despre care se crede că a suferit o catastrofă climatică asociată gazelor cu efect de seră”.

REFERINȚĂ: