Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos și fost viceprim-ministru rus responsabil de industria de Apărare, a lansat un apel șocant pe contul său de Twitter, cerând comiterea unui genocid în Ucraina, „de dragul nepoților noștri”.

Dmitri RogozinFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o amenințare existențială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă și civilizația rusă”, a scris el luni noaptea pe contul său de Twitter.

„Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a adăugat el.

Situația a fost sesizată pe contul său de Twitter de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care monitorizează și traduce relatările din mass-media rusă, acesta remarcând că apelul lui Rogozin este cu atât mai șocant încât el este un nume arhicunoscut în Rusia.

Rușii discută deschis despre comiterea unui genocid în Ucraina

Afirmațiile lui Rogozin vin după ce la sfârșitul lunii mai la televiziunea Rossiya-1 s-a militat fățiș pentru comiterea unor crime împotriva umanității în Ucraina, deputatul Alexei Juravliov afirmând că două milioane de ucraineni trebuie uciși.

Acesta, un membru al partidului naționalist Rodina („Patria”) a citat un sondaj de opinie prezentat în Rusia care afirma că 40% din ucraineni sunt împotriva înlăturării monumentelor dedicate victoriei în al Doilea Război Mondial.

„36% sunt neutri. Sunt neutri doar fiindcă le este frică, trei sferturi din ucraineni sunt împotriva înlăturării monumentelor. Doar 19% sunt pentru acest lucru. Dacă le reinstalăm creierul corect, încă 12-15% vor crede că nu trebuie făcut acest lucru”, susținea parlamentarul rus.

„Așadar, doar maxim 5% sunt incurabili. Spus mai simplu, două milioane de persoane care sunt pregătite să recreeze [Waffen] SS-ul, [Batalionul] Azov sunt fasciști SS, forțele armate ale Ucrainei sunt Wehrmacht-ul, se vede clar. Acele două milioane de persoane ar fi trebuit fie să părăsească Ucraina, fie să fie denazificați, adică distruși”, îndemna Juravliov.

Deși un favorit al televiziunilor rusești, Juravliov este un personaj politic marginal în Rusia, el fiind liderul și singurul reprezentant în parlament ar partidului Rodina care a obținut 1,51%, respectiv 0,8% din totalul voturilor exprimate la alegerile parlamentare din 2016 și 2021.

Dmitri Rogozin, declarații tot mai agresive de la izbucnirea războiului

Însă spre deosebire de Juravliov, Dmitri Rogozin este un nume greu în politica din Rusia, el fiind ambasadorul Moscovei pe lângă NATO între 2008 și 2011 iar apoi viceprim-ministru responsabil de industria de Apărare, funcție pe care a ocupat-o timp de 7 ani între 2011 și 2018.

Declarațiile sale, venite din partea unui oficial guvernamental cu vechime, par să marcheze o escaladare alarmantă a retoricii de la Moscova și sunt cu atât mai îngrijorătoare în contextul informațiilor privind planurile Kremlinului de a anexa toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv zonele cucerite din regiunile Herson și Zaporojie, nu doar Lunganskul și Donețkul.

În același timp, soarta ucrainenilor deportați în Rusia din teritoriile ocupate nu este deloc clară, peste un milion de persoane fiind relocate cu forța de către autoritățile ruse de la izbucnirea războiului. Ucraina acuză că cetățenii săi din teritoriile ocupate sunt deportați în Siberia și insula Sahalin, o regiune din Orientul Îndepărtat Rus.

Tot luni noaptea, și fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev a avut un mesaj de amenințare la adresa Ucrainei, afirmând pe canalul său de Telegram că Rusia va bombarda orașe din vestul țării. „Călăreții Apocalipsei sunt deja pe drum”, a amenințat el.

Într-un alt mesaj înfiorător transmis pe Telegram săptămâna trecută, Medvedev a afirmat că îi urăște pe ucraineni deoarece aceștia ar dori „moartea pentru Rusia”.

„Ei vor moartea pentru Rusia. Și atâta timp cât voi fi în viață, voi face totul pentru a-i face să dispară”, a transmis Medvedev într-un alt aparent îndemn la genocid.

Urmărește ultimele evoluții din a 111-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.