O serie de reclame produse anonim care să îi încurajeze pe ruși să se înroleze în forțele armate ale țării pentru a lupta în Ucraina i-au nemulțumit inclusiv pe bloggerii militari din Rusia, relatează The Moscow Times.

O noua reclama cu Lada in RusiaFoto: Captura video

Reclamele au apărut pentru prima oară săptămâna trecută, arătând ruși cu condiții modeste înrolându-se în forțele armate pentru recompensele financiare promise de autorități.

În una dintre cele mai comentate reclame un nepot se înrolează în armată pentru ca bunicul său să nu fie nevoit să își vândă vechea mașină Lada din cauza sărăciei.

Reclama a atras un val de ironii pe rețelele de socializare și a fost amplu criticată inclusiv pe canalele rusești, ea amintind de un reportaj difuzat mai devreme în cursul războiului de Pervîi Kanal care prezenta „avantajele” de care se bucură rușii care și-au pierdut fiii în război, printre ele numărându-se o mașină Lada nouă.

O altă reclamă apărută săptămâna trecută prezintă „cazul” unui tată care decide să se înroleze în armata rusă pentru a-i putea cumpăra fiicei sale adolescente un telefon nou:

Într-o altă reclamă un bărbat decide să se înroleze pentru a scăpa de cămătari. „Ai două opțiuni. Prima este să te protejezi de colectori. A doua este să îți servești patria mamă. Și ține minte: când tu îți aperi patria mamă, și ea te apără pe tine”, afirmă cel care narează această reclamă.

Într-o altă reclamă distribuită pe rețelele de socializare rusești o femeie măritată se oferă să se împace cu fostul ei iubit și să întemeieze o familie împreună după ce îl vede în uniformă.

„Devino un voluntar! Schimbă-ți viața!”, notează majoritatea reclamelor care promit plăți peste media salarială din Rusia, scăparea de datorii, statut social și alte stimulente de natură financiară.

Reclamele de recrutare au stârnit consternare în rândul susținătorilor războiului

The Moscow Times notează că bloggerii militari ruși, care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, au criticat reclamele, afirmând că modul în care acestea pun accentul pe motivația financiară pentru a te alătura armatei trădează ceea ce ei numesc obiectivele ideologice „mai nobile”.

Faptul că ele au fost produse anonim a declanșat imediat un val de speculații, unii afirmând că este vorba de o campanie orchestrată de Ucraina care să discrediteze forțele armate ruse.

„Un asemenea scuipat asupra poporului nostru trebuie considerat o crimă”, nota marți pe canalul său de Telegram prezentatorul TV Andrei Medvedev.

Însă aceste suspiciuni au fost demontate rapid, actorii care au jucat în reclame fiind identificați ca ruși. Aceștia au relatat că au fost plătiți cu 8.000 de ruble (113 dolari) pentru a le realiza, dar că nu li s-a spus care este scopul campaniei.

Jurnaliștii de la iStories, un site rusesc de investigații, au descoperit că reclamele au apărut inițial pe o pagină puțin cunoscută de pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, și că atât pagina, cât și înregistrările video, au fost șterse după ce s-au viralizat.

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat miercuri propunerea ministrului său al Apărării, Serghei Șoigu, ca forțele armate ruse să fie extinse cu încă 350.000 de militari.

Urmărește ultimele evoluții din a 301-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.