Rusia afirmă că rachetele Patriot ale SUA din Ucraina nu îi vor sta în cale și nu vor contribui la soluționarea conflictului, în urma unui anunț făcut în timpul vizitei președintelui ucrainean Zelenski la Washington privind noi livrări defensive. Deși sistemul de apărare antiaeriană Patriot este considerat avansat, președintele Vladimir Putin în consideră „destul de vechi", declarând reporterilor că Moscova va găsi o modalitate de a-l contracara. În același timp, el a declarat că Rusia dorește să se pună capăt războiului din Ucraina și că acest lucru va implica în mod inevitabil o soluție diplomatică.

soldatii ucraineni ataca pozitiile rusesti langa BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Direcțiile lui Putin pentru Armată

  • Rusia a crescut numărul de trupe, arme și echipamente militare care sunt transferate pe linia frontului în Ucraina folosindu-se de linia ferată, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară, relatează Ukrainska Pravda.
  • Președintele Vladimir Putin le-a spus vineri șefilor industriei de apărare din Rusia să crească capacitatea de a producție de arme pentru a se asigura că armata rusă obține rapid toate echipamentele militare de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina, relatează Reuters. Comentariile lui Putin au fost făcute la doar câteva zile după ce s-a angajat să ofere armatei sale tot ceea ce aceasta va cere în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanți oficiali militari ruși.
  • Kremlinul a susținut că Rusia a făcut progrese semnificative în direcția "demilitarizării" Ucrainei - unul dintre obiectivele inițiale ale invaziei rusești de acum 10 luni.

Riscul unei ciocniri Rusia-SUA crește

  • Forțele ruse au început să demoleze un teatru din Mariupol ocupat din sudul Ucrainei, care a fost locul unui atac aerian mortal despre care se crede că a ucis sute de civili, potrivit unui consilier al primarului ucrainean în exil al orașului. Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că această acțiune este o "încercare de a ascunde pentru totdeauna dovezile uciderii deliberate a ucrainenilor de către ruși".
  • Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a avertizat că riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este "ridicat" și a comparat relațiile dintre SUA și Rusia cu o "eră glaciară", potrivit Tass.
  • Kremlinul a acuzat joi SUA că poartă un război prin procură împotriva Rusiei, după ce Washingtonul a sporit sprijinul militar pentru Ucraina și l-a găzduit pe președintele Volodimir Zelenski la Casa Albă și în Congres.
  • Forțele rusești au bombardat joi de peste 60 de ori regiunea Herson, recent eliberată, potrivit șefului administrației militare a regiunii, Iaroslav Ianușevici. Doi civili au fost uciși vineri dimineață de bombardamentele rusești asupra orașului.
  • Două persoane au fost rănite după ce o mașină capcană a explodat în orașul Melitopol, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui oficial local pro-Moscova.

Președintele a revenit la Kiev și avertizează Rusia

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se întrevăd şanse de reuşită pe front. ”Ne pregătim pentru diferite variante de acţiuni ale statului terorist, vedem intenţiile sale. Şi vom răspunde”, a susţinut el. Zelenski a avertizat că în perioada sărbătorilor teroriştii ruşi ar putea deveni activi din nou, îndemnându-i pe oameni să ţină cont de alarmele de atac aerian. ”Cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”, a adăugat el, potrivit News.ro.
  • Vizita lui Volodimir Zelenski la Casa Albă a confirmat faptul că Ucraina și SUA sunt "parteneri strategici" pentru prima dată în istorie, a declarat cel mai important consilier al liderului ucrainean.
  • Congresul american a adoptat vineri, prin votul final al Camerei Reprezentanților, un vast proiect de lege pentru finanțarea serviciilor federale, în valoare totală de 1.700 de miliarde de dolari, dintre care 45 pentru Ucraina, potrivit AFP.

Problemele energetice persistă:

  • Rușii au tras în una dintre instalațiile companiei energetice DTEK vineri seară
  • Furnizorul public de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, spune că deficitul din rețeaua de electricitate a "scăzut ușor", dar rămâne semnificativ. "Toate tipurile de instalații de generare funcționează", a declarat acesta, dar "există încă anumite restricții în sistemul de transport al energiei electrice cauzate de deteriorarea rețelelor principale de către atacurile rusești".
  • Deficitul de energie în regiunea Kievului este de aproximativ 50%, a declarat Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale din Kiev, pe Telegram.

Cele mai importante informații de vineri, ziua 303 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:30Zelenski amenință Rusia: Vom răspunde / Cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se întrevăd şanse de reuşită pe front. ”Ne pregătim pentru diferite variante de acţiuni ale statului terorist, vedem intenţiile sale. Şi vom răspunde”, a susţinut el. Zelenski a avertizat că în perioada sărbătorilor teroriştii ruşi ar putea deveni activi din nou, îndemnându-i pe oameni să ţină cont de alarmele de atac aerian. ”Cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”, a adăugat el, potrivit News.ro.

23:54 Rusia a crescut numărul de trupe, arme și echipamente militare care sunt transferate pe linia frontului în Ucraina folosindu-se de linia ferată, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară, relatează Ukrainska Pravda.

22:37Rușii au tras în una dintre instalațiile companiei energetice DTEK vineri seara, 23 decembrie, relatează Ukrainska Pravda.

Stația a încetat să mai producă energie electrică; un angajat a fost ucis și unul a fost rănit, potrivit companiei.

Compania a adăugat că acesta este al 21-lea atac rusesc asupra instalației energetice a DTEK.

22:07Prețul petrolului a crescut vineri, stimulat de amenințarea Rusiei de a reduce producția de petrol, la care se adaugă întreruperile legate de criza financiară mondială.

21:26Congresul SUA adoptă legea care prevede 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Congresul american a adoptat vineri, prin votul final al Camerei Reprezentanților, un vast proiect de lege pentru finanțarea serviciilor federale, în valoare totală de 1.700 de miliarde de dolari, dintre care 45 pentru Ucraina, potrivit AFP.

Se evită astfel paralizia administrației federale americane (celebrul "shutdown"), care ar fi putut avea loc încă de vineri seară dacă niciun text nu ar fi fost aprobat în prealabil de Congres.

20:45 Întâlnirea "profund personală" Zelenski-Biden a consolidat legătura dintre ei, spune un consilier de top

Vizita lui Volodimir Zelenski la Casa Albă a confirmat faptul că Ucraina și SUA sunt "parteneri strategici" pentru prima dată în istorie, a declarat cel mai important consilier al liderului ucrainean într-un interviu acordat la întoarcerea sa acasă.

Andri Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat pentru The Guardian că deplasarea de miercuri a consolidat legătura lui Zelenski cu președintele american, Joe Biden - și cu republicanii americani de rang înalt, în ciuda comentariilor "murdare" făcute de prezentatorul Fox News Tucker Carlson.

Ucraina intenționează să deschidă noi ambasade în 10 țări africane

20:01 Președintele Vladimir Putin le-a spus vineri șefilor industriei de apărare din Rusia să crească capacitatea de a producție de arme pentru a se asigura că armata rusă obține rapid toate echipamentele militare de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina, relatează Reuters.

19:17Rusia este acuzată că a demolat teatrul Mariupol „pentru a ascunde crimele de război”, potrivit The Guardian.

Ministrul ucrainean al Culturii, Tkachenko Oleksandr, a declarat că demolarea teatrului din Mariupol a fost o „încercare de a ascunde pentru totdeauna dovezile uciderii deliberate a ucrainenilor de către ruși”.

O investigație a Amnesty International asupra bombardamentului teatrului de la Mariupol a concluzionat că forțele ruse au comis o crimă de război țintind în mod deliberat clădirea, deși știau că sute de civili se adăposteau acolo.

19:12Ucraina intenționează să deschidă noi ambasade în 10 țări africane, a anunțat președintele Zelenski, cu scopul de a crește prezența Kievului în Africa și de a consolida legăturile comerciale.

18:50Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a cerut ca Iranul, Coreea de Nord și Belarus să fie trase la răspundere pentru presupusa lor implicare în războiul Rusiei din Ucraina, relatează The Guardian.

18:30 Demolarea teatrului din Mariupol, unde sute de oameni au murit în urma unui atac aerian rusesc, intră în ultimele etape

Administrația desemnată de Rusia demolează Teatrul Dramatic din Mariupol, care a fost lovit în martie în timp ce era folosit ca adăpost de sute de civili.

Grupuri ale comunității locale au postat imagini video de la demolare, cu buldozere care dărâmă pereții rămași.

Unul dintre ei a spus: „Ocupanții au declarat că vor demola ruinele Teatrului Dramatic, care a fost distrus, și vor ridica o nouă clădire în locul său. Acum, un excavator curăță molozul de pe partea laterală a scenei teatrului, care a suferit cele mai mari distrugeri. Ocupanții spun că reconstrucția clădirii ar putea dura între trei și cinci ani."

Apărarea teritorială din regiunea Sumî a „distrus” un grup de recunoaștere subversiv rusesc

17:56 Regiunea Kievului are un deficit de energie electrică de aproximativ 50%

Deficitul de energie în regiunea Kievului este de aproximativ 50%, a declarat Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale din Kiev, pe Telegram.

„Spitalele, sistemele de alimentare cu apă și căldură și alte facilități de infrastructură critice sunt alimentate cu energie electrică în mod prioritar”, a adăugat el, reiterând că situația este dificilă în districtele Bucha, Brovari și Borispil, unde energia electrică este furnizată între două și patru ore pe zi, potrivit CNN.

17:25Apărarea teritorială din regiunea Sumî a „distrus” un grup de recunoaștere subversiv rusesc care trecuse granița de stat în dimineața zilei de 22 decembrie, potrivit guvernatorului regiunii, Dimtro Jivitski, scrie Kyiv Independent.

Doi soldați ruși au fost uciși în luptă, a spus Jivitski, adăugând că partea ucraineană nu a suferit victime.

Regiunea Sumî este o regiune din nord-estul Ucrainei care se învecinează cu Rusia. A fost invadată în primele ore ale invaziei pe scară largă a Ucrainei din 24 februarie. De la retragerea trupelor ruse din regiune în aprilie, nu au existat bătălii ăn zonă.

Cu toate acestea, Rusia a bombardat în mod constant așezările din regiunea de graniță.

Mai devreme în cursul zilei, Jivitski a raportat că forțele ruse au atacat noaptea comunitatea Seredîna-Buda folosind artilerie autopropulsată.

16:54Canada a condamnat livrările de arme nord-coreene către Rusia, afirmând că tranzacția dintre Phenian și compania militară privată Wagner Group „încalcă în mod clar dreptul internațional și rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”.

„Vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a aborda aceste evoluții și pentru a răspunde la noi livrări de arme, dacă acestea vor avea loc”, a declarat ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, potrivit The Guardian.

Riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este ridicat

16:35 Forțele rusești intensifică bombardamentele în zonele eliberate din Herson, afirmă Ucraina

Oficialii din orașul Herson din sudul Ucrainei spun că vineri au avut loc noi bombardamente din partea forțelor ruse de peste râu. Videoclipurile și imaginile arată pagube în cartierul Korabelni din inima orașului Herson, potrivit CNN.

16:03The Guardian îl desemnează pe ucraineanul Evgeni Maloletka fotograful anului

Fotojurnalistul ucrainean Evgeni Maloletka a fost desemnat fotograful anului de către The Guardian la 23 decembrie.

Maloletka a acoperit atacurile de la Mariupol în echipa Associated Press în primele 20 de zile ale invaziei rusești la scară largă în Ucraina.

"A existat un moment în care ei (echipa AP, inclusiv Maloletka) erau singurii jurnaliști internaționali rămași în Mariupol, în care principalul lor obiectiv era suferința oamenilor. Au petrecut timp în spitale, adăposturi, apartamente, case, iar Maloletka a surprins unele dintre cele mai dramatice fotografii ale războiului", se arată în comunicat.

15:50Noi atacuri rusești au fost respinse în jurul Bahmut, potrivit Ucrainei

Armata ucraineană afirmă că unitățile sale au respins noi atacuri rusești în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk, potrivit CNN.

„În cursul zilei trecute, inamicul a încercat să desfășoare acțiuni de asalt din Klișcivka, Opitne, Zabahmutka și alte zone operaționale. Au suferit pierderi și nu au avansat", spune un soldat ucrainean într-o înregistrare video care pare să fie din Bahmut, vineri dimineață.

15:40Doi civili au fost uciși de bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei vineri dimineață, potrivit biroului procurorului regional, scrie The Guardian. Clădirile rezidențiale și infrastructura critică au fost avariate.

Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui, a declarat că o persoana a murit.

Portret de copil fugit din calea războiului

15:32Riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este ridicat, afirmă ambasadorul rus în SUA

Washingtonul duce un „război prin procură” împotriva Rusiei, iar riscul unei ciocniri între cele două țări este ridicat, potrivit lui Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, citat de CNN.

14:55Olanda promite 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023

Guvernul olandez a anunțat vineri că va oferi Ucrainei un sprijin total de 2,5 miliarde de euro în 2023, a cărui utilizare exactă va depinde de evoluția războiului împotriva Rusiei, potrivit AFP.

14:28Portret de copil fugit din calea războiului. Copiii refugiați din Ucraina care au ajuns în atenția organizației Salvați Copiii România, fiind asistați umanitar, împreună cu familiile lor, au povești greu de dus, chiar și pentru un adult. Sunt copii care și-au abandonat casele, școlile și, în majoritatea cazurilor, tații. Unii dintre aceștia au murit.

13:45Rusia a criticat Uniunea Europeană pentru acordarea statutului de candidat pentru Bosnia, afirmând vineri că acest lucru face parte dintr-un efort occidental de a-și impune politicile în țările din Balcanii de Vest, informează Reuters.

12:53Un autoturism a fost aruncat în aer vineri în centrul orașului Melitopol din regiunea Zaporojie, la ora actuală ocupat de ruși, transmit Ukrainska Pravda și TASS. Informația a fost confirmată de primarul ucrainean Ivan Fedorov și Vladimir Rogov, un oficial regional pro-rus. Nu este clar care este numărul victimelor și starea acestora.

Bombardamentele asupra centralei Zaporojie „aproape au încetat”

11:58Cel mai înalt oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat vineri că bombardamentele asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, controlată de Rusia, „aproape au încetat”, transmite Reuters.

Vorbind la televiziunea de stat rusă, guvernatorul regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că trupele rusești nu vor părăsi centrala nucleară și că aceasta nu va reveni niciodată sub control ucrainean.

11:48Kremlinul a declarat vineri că au fost realizate „progrese semnificative" în direcția obiectivului său declarat de „demilitarizare" a Ucrainei, transmite Reuters.

11:26 Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 100.950 de militari de la începutul invaziei, transmite The Kyiv Independent.

10:57Rusia ar putea reduce producţia de petrol cu 5% - 7% la începutul anului viitor, deoarece răspunde la plafonarea preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului rusesc oprind vânzările către ţările care sprijină acest plafon, a anunţat vineri vicepremierul Alexander Novak la postul public de televiziune, transmite Reuters.

10:31Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat vineri o înregistrare video în care spune că s-a întors la muncă la Kiev după vizita sa istorică la Washington din această săptămână, potrivit Reuters.

„Mă aflu în biroul meu. Lucrăm pentru victorie", a spus el în videoclipul postat pe canalul său Telegram.

Republica Tatarstan refuză schimbarea constituției dorită de Kremlin, un rar act de sfidare

10:22Într-un rar act de sfidare față de guvernul federal de la Moscova, politicienii regionali din Tatarstan au respins joi un set de amendamente la constituție care ar fi retrogradat, printre altele, liderul republicii de la „președinte" la „șef", în timp ce Kremlinul își continuă încercarea de a ține în frâu regiunile din Rusia, scrie The Moscow Times.

09:55Un diplomat rus de rang înalt a declarat vineri că discuțiile privind garanțiile de securitate pentru Rusia nu pot avea loc atât timp cât militarii și „mercenarii" NATO rămân în Ucraina și cât timp continuă livrările de arme occidentale către Kiev, transmite Reuters.

09:16Rusia nu a manifestat vreo dorinţă „semnificativă” de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, la scurt timp după afirmaţia preşedintelui rus Vladimir Putin conform căreia Moscova susţine încheierea „cât mai curând” a acestui conflict, transmite AFP.

08:52Putin încearcă să devieze responsabilitatea pentru războiul prelungit din Ucraina. Declarațiile de joi ale lui Putin fac parte din efortul consolidat al Kremlinului de a justifica războiul costisitor pornit de Putin în fața publicului din plan intern, care face sacrificii din ce în ce mai mari pentru a îndeplini obiectivele nerealiste ale Kremlinului, consideră Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului.

08:31Un deputat din Sankt Petersburg a cerut Procuraturii Generale să deschidă un dosar penal președintelui rus Vladimir Putin din cauza cuvântului „război", relatează publicația independentă Meduza.

Rogozin are nevoie de operație după ce a fost rănit în Donețk

08:10Rușii demolează fără încetare clădirile bombardate din Mariupol, inclusiv Teatrul Dramatic, care a fost principalul adăpost antiaerian până pe 16 martie, afirmă un consilier al primarului, Petro Andriușcenko, transmite The Kyiv Independent.

07:58Sancţiunile ar putea reduce exporturile de petrol rusesc Urals de la Marea Baltică cu 20% în decembrie, după ce au intrat în vigoare un plafon occidental al preţurilor şi un embargo al UE asupra petrolului rusesc, potrivit traderilor şi calculelor Reuters.

07:31Fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin a declarat joi că are nevoie de o intervenție chirurgicală după ce a fost rănit într-o explozie în Ucraina.

07:27Ministerul de Externe al Coreei de Nord a negat o informație din presă potrivit căreia ar fi furnizat muniții Rusiei, calificând-o drept "nefondată", și a denunțat SUA pentru furnizarea de arme letale Ucrainei, a relatat vineri agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA, scrie The Guardian.

Publicația japoneză Tokyo Shimbun a relatat anterior că Coreea de Nord a trimis luna trecută muniții, inclusiv obuze de artilerie, către Rusia cu trenul, prin granița lor, și că se așteaptă transporturi suplimentare în următoarele săptămâni.

07:07Iranul încearcă să „aprofundeze și să extindă” livrările de arme avansate către Rusia, aflată în prezent în război în Ucraina, a declarat joi seara șeful Mossad, serviciul israelian de informații externe, potrivit AFP.

Grupul Wagner neagă că a cumpărat arme din Coreea de Nord

06:56Rusia a purtat discuţii exploratorii cu cel puţin o firmă importantă de leasing cu privire la cumpărarea avioanelor blocate în ţară.

06:22La Washington, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut provizii de imagini pentru cărţile de istorie, precum şi de promisiuni. Dar numai pe câmpul de luptă Ucraina va putea cu adevărat convinge Statele Unite şi Occidentul să o susţină în continuare, potrivit analiştilor, comentează AFP.

01:25Șeful Wagner respinge afirmația SUA privind armele din Coreea de Nord.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că afirmațiile Statelor Unite că grupul său a primit livrări de arme din Coreea de Nord nu sunt „nimic mai mult decât bârfe și speculații”.

„Toată lumea știe că a trecut mult timp de când Coreea de Nord a furnizat arme Federației Ruse”, a declarat Prigojin într-o declarație publicată pe canalul său Telegram.

01:10 Peste 10.000 de noi morminte descoperite în zona Mariupol.

Agenția Associated Press scrie că a descoperit ceea ce crede că sunt cel puțin 10.300 de noi morminte săpate într-o zonă de gropi comune în apropierea oraşului ucrainean ocupat de ruși Mariupol.

00:48 Senatul SUA a aprobat joi proiectul de lege pentru finanţarea guvernamentală de 1.700 de miliarde de dolari / Ajutor pentru Ucraina.

Senatul a aprobat joi un proiect de lege pentru finanţarea guvernamentală în valoare de 1.700 de miliarde de dolari, trimiţând legislaţia Camerei Reprezentanţilor, unde ar urma să fie adoptată până la termenul limită de vineri seara, pentru a evita o închidere parţială a guvernului federal, transmite News.ro citând CNBC.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Poziție extrem de critică a MAE român după ce Kievul a adoptat noua lege a minorităților naționale din Ucraina. Lista prevederilor cu „impact negativ” pe care Aurescu i-a transmis-o lui Kuleba.
  • Vladimir Putin spune că sistemele Patriot sunt „vechi” și Rusia le va doborî: „Noi vom găsi întotdeauna antidotul” „În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru”, a susținut liderul de la Kremlin, după ce un reporter i-a cerut să comenteze decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că dorește ca războiul din Ucraina să se încheie „cât mai curând posibil”, după aproape 10 luni de lupte intense cu armata de la Kiev, potrivit AFP.
  • Kremlinul a denunțat joi o lipsă de „dorință de a asculta Rusia” după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite, potrivit AFP.
  • Grupul Wagner a cumpărat arme din Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina. Casa Albă a lansat joi un avertisment puternic împotriva ascensiunii grupului paramilitar rus Wagner, despre care a spus că este un rival al armatei regulate ruse din Ucraina și că primește acum arme din Coreea de Nord, potrivit AFP și Reuters.
  • Rușii folosesc crowdfunding-ul pentru a cumpăra cizme și veste antiglonț pentru trupele prost aprovizionate ale Kremlinului. Campaniile locale strâng fonduri pentru soldații din Rusia aflați în Ucraina, cât și din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) din estul Ucrainei.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a călătorit în SUA în prima sa vizită în străinătate de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru a obține sprijin pentru efortul său de război până anul viitor.
  • În discursul adresat Congresului, Zelenski a declarat că Ucraina ”nu se va preda niciodată”, reiterând modul în care țara sa și SUA „sunt aliați în această bătălie”. „Anul viitor va fi un punct de cotitură, punctul în care curajul ucrainean și hotărârea americană vor garanta libertatea Ucrainei, libertatea oamenilor care își apără valorile”, a spus Zelenski. „Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră”, a adăugat el. ”Împotriva tuturor șanselor și a tuturor sumanelor, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață și bate în picioare”.
  • Zelenski a încercat, de asemenea, să îi convingă pe legislatorii republicani să continue să finanțeze apărarea țării sale împotriva Rusiei. „Banii voștri nu sunt de pomană. Este o investiție în securitatea globală și în democrația pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod”, a spus el.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, pe drumul de întoarcere de la Washington, cu omologul său polonez Andrzej Duda.
  • Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești din cauza operațiunilor împotriva porturilor ucrainene, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken. Șase dintre entitățile vizate de cele mai recente sancțiuni au fost desemnate pentru că operează sau au operat atât în sectorul apărării și al materialelor conexe, cât și în sectorul naval al economiei rusești, a precizat joi Departamentul de Stat al SUA.

----------------

Evenimentele de joi au fost LIVE aici pe HotNews.ro