Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se întrevăd şanse de reuşită pe front. ”Ne pregătim pentru diferite variante de acţiuni ale statului terorist, vedem intenţiile sale. Şi vom răspunde”, a susţinut el. Zelenski a avertizat că în perioada sărbătorilor teroriştii ruşi ar putea deveni activi din nou, îndemnându-i pe oameni să ţină cont de alarmele de atac aerian. ”Cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”, a adăugat el, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că a avut loc o şedinţă la care s-a discutat şi despre pregătiri pentru următoarele luni şi pentru anul viitor în general.

”Sarcinile noastre sunt neschimbate. Eliberarea pământului nostru. Siguranţa poporului nostru. Restaurarea ţării noastre după atacurile ruseşti. Acestea sunt elementele victoriei ucrainene, de care ne apropiem pas cu pas. Am auzit astăzi rapoartele comandanţilor la sedinţa Statului Major. Vedem şanse de reuşită pe front. Ne pregătim pentru diferite variante de acţiuni ale statului terorist, vedem intenţiile sale. Şi vom răspunde”, a subliniat Zelenski.

El a menţionat că a fost discutată şi situaţia din sectorul energetic, dar şi că a avut întâlnirea anuală cu ambasadorii, fiind făcute pregătiri pentru creşterea nivelului diplomatic în mai multe direcţii.

”Prima o reprezintă ţările în care influenţa noastră este încă mai mică decât ce avem nevoie din punctul de vedere al securităţii naţionale a Ucrainei şi al intereselor poporului nostru”, a declarat el, referindu-se la ţări din Africa şi America Latină, Asia şi Pacific.

Potrivit lui Zelenski, este vorba despre un ”potenţial economic uriaş”, dar şi o oportunitate diplomatică.

El a continuat referindu-se la creşterea cooperării cu partenerii tradiţionali, ”aşa încât anul viitor să fie cu adevărat decisiv în acest război, iar Ucraina să îşi atingă obiectivele”.

Preşedintele Ucrainei a arătat că a existat şi o parte ne-publică a discuţiei cu ambasadorii, fiind discutate subiecte sensibile.

Zelenski a menţionat că a discutat şi cu premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, mulţumindu-i acestuia pentru noul pachet de ajutor în valoare de 2,5 miliarde de euro.

El a adăugat că i-a felicitat pe cei care lucrează la restaurarea sistemelor după atacurile ruseşti.

”Cred că noi toţi ar trebui să le mulţumim mai des celor care lucrează pentru păstrarea bunăstării şi a vieţii normale. Fără legătură cu politicul. Poate nu întotdeauna vizibili pentru majoritatea oamenilor. Dar mulţumită acestor oameni, Ucraina trăieşte”, a spus Zelenski, dând exemplul celor care intrervin pentru restabilirea reţelelor lovite de atacuri chiar înainte ca alerta aeriană să se termine, celor care merg în zonele eliberate sau de pe linia frontului pentru a readuce viaţa la normal pentru localnici.

El a mulţumit partenerilor în lupta împotriva tiraniei.

”Şi nu uitaţi cine luptă împotriva noastră. Cum perioada sărbătorilor se apropie, teroriştii ruşi ar putea deveni activi din nou. Ei dispreţuiesc valorile creştine şi orice valori, în general. De aceea, vă rog ţineţi cont de alertele de atac aerian, ajutaţi-vă unii pe alţii şi aveţi grijă unii de alţii. (…) Cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”, a conchis Zelenski, potrivit News.ro.